Ε1615: «Δεν ευθυνόμαστε εμείς…»

Ε1615: «Δεν ευθυνόμαστε εμείς…»

1. Υπάρχουν πολλές επιστολές και άρθρα με αυτόν τον ρωσικό μάν-τρα. «Δεν ευθυνόμαστε», λένε οι απλοί πολίτες στη Μόσχα και Αγία Πετρούπολη – και μεθυσμένοι και νηφάλιοι. «Δεν ευθυνόμαστε για τον Πούτιν. Δεν είναι δική μας ευθύνη η επιστράτευση. Δεν φταίμε για τις κτηνωδίες (brutalsky) των Ρώσων στην Ουκρανία. Δεν είμαστε υπεύθυνοι για τον στρατό!»

Οι Ρώσοι ποτέ δεν είναι υπεύθυνοι για τίποτα. Όπως, βέβαια, συμβαίνει με πολλούς πολίτες σε άλλες χώρες: «Δεν φταίω, δεν ευθύνομαι!» Είναι παγκόσμιος μάν-τρας!

Η γενική ρωσική κοινωνία (αφήνοντας έξω τους ελίτ) έχει τον ψυχισμό του κακομαθημένου παιδιού, όχι πέρα από 10 ετών! Κυριαρχεί η αντίληψη του νταή. Δεν υπάρχει λέξη για «ελευθερία» στη γλώσσα. Η κατάσταση δημοκρατικών ελευθεριών όπως στην πολιτισμένη Δύση (ΕΕ, Αμερική, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία) είναι άγνωστη. Η πιο κοντινή λέξη είναι svoboda και αυτή μεταφράζει την ιδέα «ελευθερία» μα σημαίνει και «άνεση, εύρος».

H αντίληψη «ελευθερίας» για τους Ρώσους είναι «κατάσταση αναρχίας και ανομίας όπου δεν υπάρχει τιμωρία». Έτσι, στον πόλεμο, svoboda σημαίνει μάλλον bespredel «ανομία και αυθαιρεσία» που ξεκινά από τον υπέρτατο νταή, τον πρόεδρο (παλαιότερα τον Τσάρο).

2. Στη Ρωσία η αντεπίθεση των Ουκρανών και η ραγδαία προέλασή τους παρουσιάζεται ως αποτυχημένη προσπάθεια και υποχώρηση.

Οι ίδιοι οι μαχόμενοι στρατιώτες όμως, όσοι επιβίωσαν, περιγράφουν την κατάσταση ως εξής. Μπροστά, στην πρώτη γραμμή, είναι οι νεοσύλλεκτοι («αγγούρια» τους λένε!), αμέσως μετά οι άντρες Wagner (ιδιωτικό στράτευμα του Πούτιν) και πιο πίσω οι ελίτ αερομεταφερόμενοι/αλεξιπτωτιστές/ειδικές-δυνάμεις, επαγγελματίες στρατιώτες με αρκετή πείρα και πειθαρχία.

Οι Ουκρανοί μέσα στα αμερικανικά τεθωρακισμένα οχήματά τους εμβολίζουν ορμητικά τη γραμμή των νεοσύλλεκτων. Αυτοί πανικοβάλλονται και οπισθοχωρούν τρέχοντας. Οι Βαγνερίτες τους πυροβολούν για να τους συγκρατήσουν κι αυτοί ανταποδίδουν τα πυρά σε ένα είδος εμφυλίου όπου σύντομα εμπλέκονται και οι ελίτ!

Οι Ουκρανοί αιχμαλωτίζουν το σκόρπιο κοπάδι και σκοτώνουν όσους ακόμα μάχονται ηρωικά χωρίς να ξέρουν γιατί. Οι ελίτ οπισθοχωρούν με σπουδή και τάξη – και όταν νιώθουν ασφαλείς πια αρχίζουν να συζητούν πώς να σκοτώσουν τους ηγέτες στο υπουργείο Άμυνας.

Καθώς τώρα γίνεται η στρατολόγηση των 300.000, το Κρεμλίνο ζητάει από τους Λευκορώσους να βοηθήσουν στέλνοντας μερικά τάγματα στη βόρεια Ουκρανία για να ελκύσουν στρατεύματα που πιέζουν τους Ρώσους. Προσφέρουν μάλιστα Ρώσους αξιωματικούς να τα διοικούν. Μα οι Λευκορώσοι αρνούνται!

3. Στο μεταξύ, νέες εφεδρείες Ρώσων στέλνονται να βοηθήσουν τους μάλλον άσχημα στραπατσαρισμένους συμπατριώτες τους. Μα κι αυτοί, μόλις φθάσουν, θα γνωρίσουν τα φοβερής ακρίβειας όπλα των Δυτικών που έμαθαν να χειρίζονται οι Ουκρανοί με αυξανόμενη αποτελεσματικότητα.

Όσοι επιβιώνουν από δω και πέρα (γράφουν οι λιγοστοί αντιφρονούντες) κατά πάσα πιθανότητα θα συνενωθούν με τους νέους στρατολογημένους και διάφορους αλήτες και κακοποιούς και θα ξεκινήσουν την Επανάσταση! Μα αυτό δεν έχει γνωστοποιηθεί ακόμα!

Ακόμα κι αν η Επανάσταση πετύχει και ο Πούτιν με την αυλή του αποσυρθούν στη σύνταξη σε ασφαλή καταφύγια, θα περάσουν δεκαετίες να αλλάξει ο πουτινικός τρόπος και η πουτινική νοοτροπία. Ίσως και να μην αλλάξει καθόλου, ιδίως αν καταλάβει το Κρεμλίνο νέος δικτάτορας.

Δύσκολα οι αξιωματούχοι στις κρατικές υπηρεσίες και οι αξιωματικοί στις Ένοπλες Δυνάμεις θα απαρνηθούν την πίστη τους στο κλεπτοκρατικό καθεστώς!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *