Ε1691: Bakhmut

Ε1691: Bakhmut

Εδώ και μήνες, από τον Μάιο, συνεχίζονται οι στρατιωτικές εμπλοκές μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων. Από τον Αύγουστο, καθώς οι Ουκρανοί αποσύρθηκαν από την πόλη Popasna, οι Ρώσοι βομβαρδίζουν την Bakhmut (70.000 κάτοικοι) ενώ επιχειρούν να καταλάβουν όλη την περιοχή, κοιλάδα και λόφους στην ανατολική Ουκρανία. Χρειάζεται μεγεθυντικός φακός!

Ουκρανοί βομβαρδίζουν ρωσικές θέσεις.

Οι μάχες στην περιοχή είναι σκληρές. Οι Ρώσοι είναι ο κανονικός στρατός που ήρθε από τη Χερσώνα και ο ιδιωτικός οργανισμός Ομάδας Βάγκνερ (Wagner). Οι Ουκρανοί έχουν περιχαρακωθεί στην κοιλάδα και στους δυτικούς λόφους. Πότε οι μεν και πότε οι δε ανακοινώνουν πως κέρδισαν ένα ή δυο χωριά για να υποχωρήσουν πάλι. Οι Ουκρανοί έχουν ανακοινώσει πως οι εχθροί, οι μισθοφόροι του Prigozhin έχασαν πολλούς άνδρες (πάνω από 140) στα μέσα Νοεμβρίου και πάνω από 70 τις δυο πρώτες μέρες Δεκεμβρίου. Μα και οι ίδιοι έχουν υποστεί απώλειες με 300 τραυματίες. Σε νοσοκομείο της περιοχής:

Για τους περισσότερους αναλυτές, η περιοχή δεν έχει καμιά στρατηγική σημασία. Μα για άγνωστους λόγους ο Prigozhin πήρε την εντολή και την υπόσχεση μεγάλης χρηματικής αμοιβής για να καταλάβει τη Μπαχμούτ. Και οι Ουκρανοί, φυσικά, δεν θέλουν να υποχωρήσουν.

Να τους περιχαρακωμένους να πολεμούν.

Στην κοιλάδα έχουν το μεγάλο πρόβλημα νερών και λάσπης στα χαρακώματά τους. Είναι φυσικό τα νερά να κυλούν από τους λόφους ανατολικά και δυτικά και να μπαίνουν στα χαρακώματα.

Οι Ουκρανοί προσπαθούν να βελτιώσουν τις συνθήκες με σανίδες και άλλες κατασκευές μα τα νερά (και η λάσπη) επιμένουν. Θα πρέπει να φτιάξουν νέες στερεότερες και στεγνές αμυντικές δομές όπως αυτές γύρω από το Κίεβο. Αυτό θέλει χρόνο.

Οι Ουκρανοί φοβούνται πως αν υποχωρήσουν εδώ και οι Ρώσοι καταλάβουν την πόλη και τους δυτικούς λόφους, οι εχθροί θα απειλήσουν επικίνδυνα τις άμυνες της περιοχής Kramatorsk δυτικότερα. Πιο πέρα ξανοίγονται πεδιάδες που θα επιτρέπουν πυκνότερες επιθέσεις από τους Ρώσους. Γι’ αυτό σταθεροποιούν όσο μπορούν περισσότερο τις αμυντικές εγκαταστάσεις τους εδώ. 

Έχουν τους πυραύλους javelin και μερικές εκατοντάδες ρωσικά τανκς που αιχμαλώτισαν ή άφησαν άθικτα οι Ρώσοι σε κάθε υποχώρησή τους.

Έχουν και τα άλλα κανόνια και τους καταπληκτικούς HIMARS – όπλα με τα οποία θα μπορούν να αναχαιτίσουν τους Ρώσους επιδρομείς. Επιπλέον έχουν τώρα μεγάλα αποθέματα χειμερινών στολών, γεννητριών, αντιπηκτικών και άλλων απαραίτητων υλικών για την έλευση του έντονου κρύου που θα μετατρέψει λάσπες και χιόνια σε παγωμένες επιφάνειες!  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *