Ε1482: Υπολογισμοί και παραλογισμοί

Ε1482: Υπολογισμοί και παραλογισμοί

1. Οι άνθρωποι ζώντας στο καβούκι του προσωπικού και μάλλον φαντασιακού κόσμου τους, προϋπολογίζουν, προτείνουν και προχωρούν, μα η Μητέρα Φύση και οι δυνάμεις της άλλα ορίζουν και προκαλούν.

Η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ έχει μερικές εξαιρετικές ιδέες για την ανθρώπινη ανύψωση, ευημερία και πρόοδο, μα οι άνθρωποι που την εφάρμοσαν διαστρέβλωσαν τις ιδέες στην πρακτική πολιτική τους. Ο ίδιος ο Τζέφερσον π.χ., ο αρχισυντάκτης (μα συνεπικουρούμενος από άλλους, όπως ο Τζον Άνταμς κλπ), είχε πάνω από 140 μαύρους δούλους. Δεν ελευθέρωσε κανένα και δεν τους φερόταν πολύ καλά. Έτσι διαμορφώθηκε λόγω αμερικανικού χαρακτήρα και της κυρίαρχης νοοτροπίας του, το κέρδος (με ολιγοπώλια και συνεπώς ολιγαρχία και απάτη όπου περνά) ώστε να είναι πρώτη αξία στο εσωτερικό της χώρας. Συνεπώς στο εξωτερικό υπερισχύει το αμερικανικό εθνικό συμφέρον. Κι έμειναν οι Αμερικανοί σε αυτό – αν και πού και πού εκδήλωσαν άθελα ίσως κάποια γενναιοδωρία. Αγνόησαν πως μακρόχρονα μόνο γνήσια τήρηση πανανθρώπινων αρχών (δικαιοσύνη, συνεργασία, φιλία, μεγαλοψυχία κλπ.) αποφέρουν πραγματικό συμφέρον και κέρδος και συχνά προώθησαν διαφθορά και δικτατορίες.

2. Οι Ρώσοι είναι (όπως ήταν) πολύ χειρότεροι. Πού και πού και αυτοί, ή μάλλον ορισμένοι άρχοντες-ηγέτες τους προσπάθησαν να προάγουν δικαιοσύνη, ανάπτυξη, πρόοδο πραγματική, μα πάντα σκόνταφταν στον γενικότερο χαρακτήρα των αριστοκρατών που είχαν πρώτο μέλημά τους τη δική τους καλοπέραση και των μαζών του λαού που είχαν γενική άγνοια, αδιαφορία και γρήγορη ευχαρίστηση.

Ο πρόεδρός τους, που δεσπόζει απόλυτα στο πολιτικό σκηνικό 20 έτη, δείχνει κατ’ εξοχήν τις τρεις μεγάλες μανίες που μας βασανίζουν: άγνοια, αλαζονεία, απληστία. Αυτές προκαλούν βλακώδεις αποφάσεις και παλαβές πράξεις. Αυτές τον οδήγησαν στην αισχρή εισβολή και καταστροφή στην Ουκρανία.

Νόμιζε πως θα έκανε, όπως αρχικά ο Χίτλερ ενάντια στους σαχλούς Συμμάχους, πόλεμο αστραπή. Ίσως να νόμιζε πως οι Ουκρανοί στην πλειοψηφία τους θα τον καλωσόριζαν. Πάντως θα πίστευε πως το μέγεθος και η δύναμη του στρατού του θα έφταναν για να εκπορθήσει τη χώρα ολόκληρη καταλαμβάνοντας την πρωτεύουσα σε λίγες μέρες.

Έπεσε πολύ έξω, όμως, ακριβώς γιατί τον τυφλώνουν οι 3 μανίες κι επιμένουν!

Δεν σκέφθηκε πως οι Ουκρανοί, ακόμα και οι ρωσόφωνοι, μισούσαν τους Ρώσους τόσο πολύ που προτιμούσαν να πεθάνουν πολεμώντας (ή να μεταναστεύσουν τα γυναικόπαιδα) παρά να ξανασφιχτούν στη ρωσική αγκαλιά. Δεν σκέφθηκε πως οι Δυτικοί δεν θα δέχονταν την ωμή εισβολή παρά μόνο με ήπιες κυρώσεις (όπως το 2014-15) και λίγα καταδικαστικά λόγια. Είχε, όπως έδειξαν τα πράγματα, το οκέι από τους Κινέζους, που έτσι στοίβαζαν πίεση στους εχθρούς Δυτικούς (κυρίως ΗΠΑ που αντιμάχονταν την Κίνα – όχι εντελώς άδικα) κι εξάρτηση στους ίδιους τους Ρώσους.

Ούτε βέβαια περίμενε τέτοια ραγδαία, μετά την πρώτη έκπληξη, αποφασιστική αντίδραση από το ΝΑΤΟ. Μα όχι μόνο από τις ΗΠΑ αλλά από όλες τις χώρες στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και από την ξαφνική ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όλες αυτές οι Δυτικές Δυνάμεις έσπευσαν, μετά το πρώτο μούδιασμα, να στηρίξουν την Ουκρανία όχι μόνο με λόγια μα και με χρήματα και άφθονα οπλικά συστήματα. Και η Ρωσία βρέθηκε απρόσμενα δίχως συμπαθούντες ή συμμάχους εκτός από παλαβές φασιστοδικτατορίες σαν της Βορείου Κορέας και της πλαϊνής Λευκορωσίας. Έτσι τώρα η Ρωσία που έτρεφε (και τρεφόταν από) αυτοκρατορικά όνειρα βλέπει να στριμώχνεται και, παρά τις μεγαλοστομίες της πως οι Δυτικές κυρώσεις απέτυχαν ενώ το δικό της σχέδιο πέτυχε, αποδυναμώνεται καθώς ξοδεύει τεράστια ποσά και πολεμικά υλικά που δύσκολα (τώρα με τις κυρώσεις) θα μπορέσει να αναπληρώσει.

Η Αμερική, το ΝΑΤΟ και η Ευρώπη θα εφοδιάζουν με όλο και πιο βαριά, πιο επιθετικά όπλα την Ουκρανία για να εκδιώξει τους βάρβαρους εισβολείς. Οι Αμερικανοί βλέπουν τώρα τις έκδηλες αδυναμίες των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων και ξέρουν πως θα τις αντιμετωπίσουν με συμβατικά ή και πυρηνικά όπλα. Επίσης θα μπορούν να πουλήσουν πολύ ευκολότερα και πολύ περισσότερα δικά τους οπλικά συστήματα. Η Γερμανία μόνη ανακοίνωσε 100 δις για επενδύσεις σε στρατιωτικές δαπάνες.

Φέτος αναμένεται να σημειωθεί νέο ρεκόρ στρατιωτικών δαπανών. Όλες οι χώρες που μπορούν, ξοδεύουν πολύ περισσότερα! (Δανεισμένο από τον Sylvain Saurel: τα νούμερα δαπανών είναι σε δις δολάρια.)

Ο Πούτιν προκάλεσε την κρίση με τους αυλικούς του. Άγνωστο πως θα αντιμετωπίσει τον εξευτελισμό του. Μπορεί να χρησιμοποιήσει χημικά, μπορεί και πυρηνικά.

Αλλά θα τα εισπράξει και η χώρα του!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *