Ε1576: Ουκρανοί και Ρώσοι

Ε1576: Ουκρανοί και Ρώσοι

Μια σύντομη αξιολόγηση των δυο λαών.

Είναι πλέον πασίγνωστο, ίσως και στη Ρωσία, πως ο Πούτιν έκανε μεγάλες γκάφες σχετικά με το όραμα της νέας Ρωσικής Αυτοκρατορίας και πολύ περισσότερο σχετικά με την Ουκρανία και τον πρώην κωμικό και νυν εξαίρετο πρόεδρο Ζελένσκι, ο οποίος όχι μόνο δεν έφυγε μα οργάνωσε την άμυνα της χώρας του και τεράστια βοήθεια από Δυτικές χώρες.

Οι Ουκρανοί αποδείχτηκαν πολύ σθεναροί – όπως οι Ισραηλινοί. Γιατί και αυτοί, όπως οι Ισραηλινοί πρέπει να αντιμετωπίσουν τους Άραβες ισλαμιστές, πρέπει να πολεμήσουν τους Ρώσους φασίστες ή να εξολοθρευθούν. Για αιώνες οι Κοζάκοι τους ήταν τρομεροί, άφοβοι πολεμιστές μα συγχρόνως έξυπνοι και δημιουργικοί.

Σε αυτήν την αισχρή εισβολή οι Ρώσοι εκδήλωσαν ό,τι χειρότερο ενσαρκώνουν καθώς σκοτώνουν αμάχους, ισοπεδώνουν πόλεις και ευνουχίζουν ή δολοφονούν μαζικά Ουκρανούς αιχμαλώτους επειδή αυτοί είναι Ουκρανοί που δεν θέλουν τη Ρωσική επικυριαρχία μα θέλουν τη Δυτική δημοκρατία. Έχουν υποστεί εξευτελιστικές ήττες και κάνουν οπισθοχωρήσεις που ονομάζουν “στρατηγικές ανασυντάξεις”. Ζουν στο ψέμα, στην Κλεπτοκρατία και διαφθορά κάθε άλλου είδους. Παρότι η ιστορία των Ρώσων δείχνει πάντα μια τάση προς την αμάθεια και δουλοπρέπεια (παλιά με τους Τσάρους και τους τρυφηλούς, εγωιστές, άρχοντες μεγαλοτσιφλικάδες, μετά με τους κομμουνιστές δικτάτορες και τις φυλακές τους), τώρα υπάρχει χειρότερη διαφθορά από ποτέ.

Οι Ουκρανοί θα έχουν να αναδιοργανώσουν το κράτος και τις δημόσιες υπηρεσίες και να κάνουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για ένα φιλελεύθερο δημοκρατικό καθεστώς. Ίσως τα καταφέρουν με τη βοήθεια των Δυτικών χωρών.

Οι Ρώσοι πώς θα βγουν από τον βόθρο στον οποίο έχουν βυθιστεί;;;

(Είναι μία αφίσα από τη Ρωσία. Οι Hohly & Hohlov είναι οι «αλήτες, υπάνθρωποι» Ουκρανοί: να βρεθούν, να εξοντωθούν, να ευνουχιστούν!)

Η τριβή άρχισε το 1654 αφού ο Bohdan Khmelnitsky ζήτησε τη βοήθεια των Ρώσων για να ελευθερωθούν οι Ουκρανοί από τους Πολωνούς. Όντως οι Ρώσοι βοήθησαν δίνοντας βεβαίωση για την ανεξαρτησία και ασφάλεια της Ουκρανίας. Μα γρήγορα αθέτησαν τις υποσχέσεις τους (όπως τώρα εκείνες του 1994) και ξεκίνησαν τον πόλεμο 1658 – 9. Μα ο στρατός τους 70.000 ηττήθηκε από τη συμμαχία Ουκρανών Κοζάκων και Κριμαίων Τατάρων.

Το 1709 οι συνδυασμένες δυνάμεις Σουηδίας, Ουκρανίας και Λιθουανίας ηττήθηκαν από τους Ρώσους του Πέτρου του «Μέγα» – και η Λιθουανία και άλλες περιοχές της Βαλτικής πέρασαν στη Ρωσική κυριαρχία. Ο Πέτρος απαγόρευσε το 1720 κάθε έντυπη δημοσίευση στα Ουκρανικά και αργότερα η Αικατερίνη «η Μεγάλη» απαγόρευσε τη χρήση της Ουκρανικής στην Ακαδημία Kiev – Mohgla, το παλαιότερο πανεπιστήμιο της χώρας! Ο δε Ρώσος υπουργός των Εσωτερικών Valuev το 1863 δήλωσε πως «δεν υπήρξε, δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει μία ξεχωριστή γλώσσα της Μικρής Ρωσίας [= Ουκρανίας]» Το 1876 ο Τσάρος Αλέξανδρος Β΄ απαγόρευσε τη δημοσίευση κάθε βιβλίου ή τραγουδιού, δημόσιων ομιλιών, θεατρικών παραστάσεων και τραγουδιών στην Ουκρανική.

Το 1783 επί Αικατερίνης εφαρμόστηκε σε ευρεία κλίμακα η φεουδαρχία και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού (αγρότες οι περισσότεροι) μετατράπηκε σε κολίγους. Ο Taras Shevchenko ήταν ένας κολίγος που μικρός εκδήλωσε μεγάλο ταλέντο στην ποίηση και τη ζωγραφική. Μα κι αυτός συνελήφθη με πολλά μέλη της Κίνησης για τον Εκδημοκρατισμό της Ρωσίας κι εξορίστηκε στο σημερινό Καζακστάν όπου του απαγορεύτηκε να γράφει και να ζωγραφίζει. Πέθανε λίγο πριν την απελευθέρωση των κολίγων το 1861.

Μετά την Επανάσταση του 1917 η Ουκρανία έμεινε ανεξάρτητη για λίγο μα το 1921 καταλήφθηκε πάλι από τους Ρώσους για να γίνει Σοβιετική Δημοκρατία. Για κάποιο διάστημα στη δεκαετία 1920 οι Σοβιετικοί επέτρεψαν την αναβίωση της Ουκρανικής γλώσσας και κουλτούρας για να δελεάσουν τους διανοούμενους Ουκρανούς στον κομμουνισμό. Και αυτό πέτυχε. Μα υπήρξαν και αντιφρονούντες όπως ο εθνικιστής συγγραφέας Mykolakhylovy που εξαπέλυσε το σύνθημα « Μακριά από τη Μόσχα».

Ο Στάλιν δεν ανεχόταν εκδηλώσεις ανεξαρτησίας. Και το 1932 επέβαλε τη μαζική κολεκτιβοποίηση και των Ουκρανών αγροτοκτηνοτρόφων και ακολούθησαν τα χρόνια της πείνας Holodomor 1932-3 όπου πέθαναν πάνω από 3 εκμ. Και ακολούθησαν οι μαζικές φυλακίσεις και εκτοπίσεις από το 1937 ως και μετά τον 2o ΠΠ. Να τα τρένα των εκτοπίσεων – σαν να μεταφέρουν ζώα!

Η ιστορία επαναλαμβάνεται τώρα. Οι Ρώσοι αγνόησαν τη Συμφωνία Βουκουρεστίου με την οποία (μαζί με τους Αμερικανούς και Βρετανούς) αναγνώρισαν το 1944 τα σύνορα μίας ανεξάρτητης Ουκρανίας μαζί με την Κριμαϊκή Χερσόνησο, ενώ οι Ουκρανοί παρέδιδαν τα πυρηνικά τους όπλα σε αντάλλαγμα. Μα και οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι αγνόησαν τη συμφωνία κι επέτρεψαν την κατάληψη της Κριμαίας από τους Ρώσους το 2014!

Το 2022 έγινε η απρόκλητη αισχρή εισβολή και όταν οι Ρώσοι δεν κατόρθωσαν να καταλάβουν σε λίγες βδομάδες τη χώρα, άρχισαν να βομβαρδίζουν τα πάντα – σπίτια, νοσοκομεία, σχολεία, θέατρα, σταθμούς, σκοτώνοντας αμάχους ηλικιωμένους και νέους και γυναικόπαιδα και ισοπεδώνοντας πόλεις και χωριά – όπως η μαρτυρική Μαριούπολη.

Ο Igor Girkin ένας από τους Ρώσους οργανωτές της κατάληψης της Κριμαίας: «Όσοι δεν θεωρούν τους εαυτούς τους Ρώσους να σκοτώνονται!»

Μα οι Ουκρανοί επέδειξαν σθεναρή αντίσταση και, με τη βοήθεια των νεότερων όπλων από τους Δυτικούς, ώθησαν τους εισβολείς στις νοτιοανατολικές περιοχές όπου τους έχουν τώρα εγκλωβίσει.

Ο πρώην κωμικός Ζελένσκι αποδεικνύεται ικανός πρόεδρος και ο πρόεδρος Πούτιν αποδεικνύεται ανίκανος και γελοίος!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *