Ε1712: Bakhmut τέλη Δεκεμβρίου

Ε1712: Bakhmut τέλη Δεκεμβρίου

Ο πόλεμος στην περιοχή της Μπαχμούτ μαίνεται από το καλοκαίρι αν και υπήρξαν συγκρούσεις νωρίτερα. Αυτόν τον καιρό, τέλη Δεκεμβρίου, η κατάσταση είναι στάσιμη με κάποιο πλεονέκτημα των Ουκρανών. Χωράφια και κοινότητες αλλάζουν χέρια κάθε τόσο χωρίς να υπάρχει κάποια ουσιαστική σταθερότητα.

Οι Ρώσοι ανακοίνωσαν (27/12) τον θάνατο πολλών Ουκρανών στρατιωτών (60 σε μια σύγκρουση και 30 σε άλλη). Μα οι δικές τους απώλειες είναι πολύ μεγαλύτερες – κατά χιλιάδες: χάνουν ίσως πάνω από 100 καθημερινά μα επιμένουν στην επίθεσή τους εκεί κυρίως για θέμα γοήτρου.

Είναι αλήθεια πως οι Ρώσοι έφεραν υπέρτερες δυνάμεις από τη Χερσώνα και ειδικά εκπαιδευμένες μονάδες Τσετσένων και Βάγκνερ, μα είναι αλήθεια επίσης πως η κατάσταση δεν βελτιώθηκε.

Σε μοβ είναι περιοχές που ανακατέλαβαν οι Ουκρανοί.

Σε καφέ είναι περιοχές που ελέγχουν οι Ρώσοι.

Σε οδοντωτό καφέ είναι περιορισμένος ρωσικός έλεγχος και αλλάζει συνεχώς.

Οι Ουκρανοί είναι πολύ καλά ταμπουρωμένοι στα βελτιωμένα χαρακώματά τους και στη σχεδόν έρημη πόλη. Επίσης ελέγχουν πλήρως τα υψώματα βόρεια, δυτικά και νότια της πόλης. Οι Ρώσοι ανατολικά πρέπει να διασχίσουν ακάλυπτα χωράφια για κάθε επίθεσή τους. Δεν θα μπορούν να αντέξουν για πολύ ακόμα τέτοιες απώλειες. Είχαν κάποια πρόοδο τις δυο πρώτες εβδομάδες του Δεκεμβρίου, μα τώρα έχουν βαλτώσει. Ακόμα και Ρώσοι ρεπόρτερ αναφέρουν πως όχι μόνο η προέλαση ανακόπηκε μα μονάδες των Βάγκνερ εξοντώθηκαν και άλλες αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν.

Ενδεικτικό αποτέλεσμα μια μάχης είναι η σαρωτική νίκη της ειδικής μεραρχίας Ουκρανών (της 46ης Αερομεταφερόμενης). Περίπου 10.000 επιλεγμένοι μαχητές είχαν δεχτεί εντατική ειδική εκπαίδευση στη Βρετανία από Βρετανούς αξιωματικούς και εξοπλίστηκαν με τα τελευταία όπλα και οχήματα. Τρία τάγματα (850-1.000 άνδρες το καθένα) προστέθηκαν στη Μπαχμούτ. Αυτοί αντεπιτέθηκαν σε μια μεγάλη βιομηχανική μονάδα υπό ρωσική κατοχή, ανατολικά της πόλης, και με τα νέα τεθωρακισμένα οχήματά τους κατατρόπωσαν τους Ρώσους που είχαν ήδη χάσει το ηθικό τους και αναγκάστηκαν σε άτακτη υποχώρηση (19-20 Δεκ.).

Λίγο αργότερα, μονάδες των Βάγκνερ επιτέθηκαν απανωτά στην κοινότητα Pidhorodne, βόρεια της Μπαχμούτ, μα έπεσαν πάνω στους άντρες του τάγματος της Λεγεώνας των Ξένων (όλοι ψημένοι βετεράνοι άλλων μαχών) και αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν με βαριές απώλειες. Στη φωτογραφία ουκρανικές δυνάμεις στα χαρακώματα:

Δυο μέρες αργότερα ο Πούτιν ανακοίνωσε σε ομιλία του (όπου για πρώτη φορά χρησιμοποίησε τη λέξη πόλεμος) πως ήθελε ειρήνη και να τελειώσει αυτόν τον πόλεμο το συντομότερο!

Τελευταίες ειδήσεις δείχνουν πως πολλοί Ρώσοι δεν θέλουν να πολεμήσουν και αφήνουν τις θέσεις τους. Η Κρεμίννα, βόρεια, ίσως σύντομα να περάσει στα χέρια των Ουκρανών και οι Ρώσοι να αρχίσουν να υποχωρούν όπως στη Χερσώνα.

Οι Ουκρανοί φέρνουν στο πεδίο ανανεωμένους και καλύτερα εκπαιδευμένους στρατιώτες με προηγμένα όπλα. Οι Ρώσοι φέρνουν παλαιό σοβιετικό οπλισμό και άντρες ανεκπαίδευτους που δεν θέλουν να πολεμήσουν. Μα έχουν τώρα στρέψει όλη την άρρωστη μανία τους προς την περιοχή Soledar με τα ορυχεία αλατιού, βόρεια της Μπαχμούτ και νότια της Κρεμίννα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *