Ε1736: ΝΑΤΟϊκό τελεσίγραφο

Ε1736: ΝΑΤΟϊκό τελεσίγραφο

Ο συνταξιοδοτημένος Νορβηγός στρατηγός Robert Mood (γεν.1958) είναι τώρα πρόεδρος του Νορβηγικού Ερυθρού Σταυρού. Είναι χριστιανός: «Πιστεύω σε κάτι πολύ μεγαλύτερο από τους ανθρώπους μα το βρίσκω δύσκολο να πω τι είναι εκείνο!»

Στα τέλη Ιανουαρίου δήλωσε δημόσια πως αν το ΝΑΤΟ δεν ενεργήσει άμεσα πιθανώς ο κόσμος να βρεθεί ξαφνικά στον 3o ΠΠ!

Λέει ξεκάθαρα αυτό που γράφαμε από την αρχή της αισχρής εισβολής των βάρβαρων Ρώσων. Αν το ΝΑΤΟ δεν επέμβει δίχως άλλη καθυστέρηση «με τις μπότες στο έδαφος» (= με στρατιώτες του να πολεμούν στην Ουκρανία εναντίων των αχρείων εισβολέων) θα υπάρξει νέα κλιμάκωση σε 3o ΠΠ και ίσως με πυρηνικά όπλα.

Στην πραγματικότητα η καθυστέρηση είναι ήδη ενός ολόκληρου έτους. Και περισσότερο αν λάβουμε υπόψη πως η ρωσική εισβολή ήταν αναμενόμενη από τους ειδικούς.

Ο Μουντ δεν είναι στρατηγός πολυθρόνας. Είδε δράση άμεσα καθώς ήταν επικεφαλής της Αποστολής του ΟΗΕ στη Συρία κι επικεφαλής των Νορβηγικών Ενόπλων Δυνάμεων. Κι εργάστηκε υπό τον Kofi Annan και μετά τον Ban Ki-moon.

Η πρότασή του:

(α) Το ΝΑΤΟ πρέπει να επέμβει αμέσως και να δείξει στον Πούτιν πως ο ιμπεριαλισμός του τελειώνει.

(β) Το ΝΑΤΟ να εδραιώσει άμεσα μια ζώνη ελεύθερη από πτήσεις πάνω από την Ουκρανία και αν ο Πούτιν δεν αποσύρει όλα τα στρατεύματά του, αυτά θα καταστραφούν από τις Νατοϊκές Δυνάμεις.

(γ) Αν ο Πούτιν δεν συμμορφωθεί, το ΝΑΤΟ θα στείλει όλες του τις δυνάμεις στην Ουκρανία να εκδιώξει τους Ρώσους!

Σε πιο απλή μορφή το μήνυμα του Μουντ είναι συγκεκριμένο τελεσίγραφο: Ή αποσύρεις τις δυνάμεις σου όλες από την Ουκρανία ή παίρνουμε πλήρη έλεγχο των αιθέρων και τις διώχνουμε καταστρέφοντάς τες!

Η Fiona Hill που είναι ειδική σε Ρωσικά θέματα και ήταν σύμβουλος Ασφαλείας στον Bush, Obama και Trump, συμφωνεί με τον στρατηγό.

Τα συμπεράσματα και των δυο συνοψίζονται ως εξής:

Αυτή τη στιγμή η Ρωσία είναι έντονα αποδυναμωμένη και δεν θα μπορεί να αντισταθεί: ή θα συμμορφωθεί ή θα καταστραφεί. Αν το ΝΑΤΟ δεν επέμβει τώρα κι ο πόλεμος συνεχιστεί, η Ρωσία θα επιστρατεύσει πάνω από 700.000 άνδρες. Αυτό θα επιμηκύνει τον πόλεμο και θα τον κλιμακώσει πολύ επικίνδυνα.

Επομένως είναι καλύτερα η επέμβαση του ΝΑΤΟ να γίνει τώρα (= αρχές Φεβρουαρίου).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *