Ε1744: Ουκρανία τέλη Ιανουαρίου 2023

Ε1744: Ουκρανία τέλη Ιανουαρίου 2023

Στα τέλη Ιανουαρίου το αδιέξοδο στην περιοχή Μπαχμούτ συνεχίζεται με κάποια πρόοδο των Ρώσων μα και με μεγάλες απώλειες.

Όλα τα νοσοκομεία στη νοτιοανατολική περιοχή, στην κατοχή των Ρώσων είναι ασφυκτικά γεμάτα. Εκτός από χιλιάδες νεκρούς, οι Ρώσοι έχουν και δεκάδες χιλιάδες τραυματίες και αναγκάστηκαν να φέρουν και άλλους γιατρούς από τη Ρωσία – ενώ ο ντόπιος πληθυσμός έχει μείνει χωρίς ιατρική περίθαλψη. Προέχουν οι στρατιώτες, μα υπάρχουν και τουλάχιστον 300 Ρώσοι τραυματίες σε ουκρανικά νοσοκομεία!

Τελικά η Σολεντάρ με τα ορυχεία αλατιού έχει καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις. Αλλού, πότε οι Ρώσοι καταλαμβάνουν μερικά χιλιόμετρα και πότε οι Ουκρανοί. Οι μάχες αιματηρές!

Στο Ντονέτσκ (υπό ρωσική κατοχή) πολλά υπόγεια είναι γεμάτα με Ρώσους στρατιώτες που αρνούνται να πολεμήσουν! Λέγεται πως υπάρχουν ινστρούχτορες που προετοιμάζουν τον στρατό και τον ντόπιο πληθυσμό για την οριστική ρωσική απόσυρση!

Στη Μαριούπολη από τον Μάιο 2022 εκατοντάδες ερειπωμένες πολυκατοικίες και άλλες οικοδομές κατεδαφίζονται πλήρως και μερικές τοποθεσίες ξαναχτίζονται: είναι επιλεγμένες τοποθεσίες μόνο και μόνο για επίδειξη. Σε όλα τα άλλα μέρη οι εργασίες, ακόμα και οι κατεδαφίσεις, γίνονται με πολύ αργό ρυθμό διότι οι Ρώσοι ξέρουν πως σύντομα μπορεί να αναγκαστούν να φύγουν.

Από την άλλη, Ρώσοι που ζουν σε ουκρανικές περιοχές μη ελεγχόμενες από τη Ρωσία σπεύδουν να αποκτήσουν την ουκρανική υπηκοότητα. Μερικοί μετακόμισαν πρόσφατα μα πριν την εισβολή. Άλλοι ζουν από χρόνια μα δεν ένιωσαν την ανάγκη να πάρουν την υπηκοότητα: τώρα όμως όλοι αυτοί προχώρησαν στην απόκτηση της.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *