Ε1755: Ουκρανία: μέσα Φεβρουαρίου

Ε1755: Ουκρανία: μέσα Φεβρουαρίου

Η εαρινή αντεπίθεση των Ρώσων ξεκίνησε. Ο Πούτιν φαίνεται να χρειάζεται μια νίκη καθαρή κι έτσι ο ρωσικός στρατός έχει ριχτεί ορμητικά – άντρες, βόμβες και τανκς – στη μάχη στην περιοχή Μπαχμούτ (Επαρχία Donetsk), βορειοανατολική Ουκρανία (Donbass).

Οι Ρώσοι στρατιώτες θυσιάζονται με απίστευτη ωμότητα. Οι νεκροί φτάνουν τους 1.200 ορισμένες μέρες! Οι απώλειες αρμάτων επίσης και άλλων τεθωρακισμένων οχημάτων είναι τεράστιες.

Μα οι Ρώσοι ρίχνουν ολοένα περισσότερους άντρες και τεθωρακισμένα χωρίς να υπολογίζουν το κόστος. Οι Ουκρανοί κρατούν για την ώρα καθώς μια ρωσική μονάδα μετά από άλλη επιτίθεται μετά από πυκνό βομβαρδισμό. Στο Μπαχμούτ είναι ζήτημα αν έχουν μείνει 5.000 (από τις 70.000 κατοίκων)!  

Οι Ουκρανοί κατάφεραν μεγάλο πλήγμα στους Ρώσους στην Avdiivka πριν τις 13 Φεβρουαρίου. Σχεδόν κάθε μέρα χάνονταν 2 ή 3 τανκς και 900 με 1.000 άντρες πέθαιναν. Οι Ουκρανοί κατάφεραν να εξολοθρεύσουν επίσης μια μεγάλη μονάδα τεθωρακισμένων στην περιοχή Vuhledar.

Μα οι Ρώσοι δεν υποχωρούν. Από τις 15 Ιανουαρίου δεν σταματούν τους μαζικούς βομβαρδισμούς και τις επιθέσεις – ακόμα και δυτικά στη Λβιβ – με πυραύλους από πολεμικά στη Μαύρη Θάλασσα και καινούρια ντρόουν από το Ιράν. Και οι Ουκρανοί φαίνονται να χρειάζονται νέες προμήθειες αμυντικών οπλικών συστημάτων. Οι προμηθευτές τους διστάζουν και συσκέπτονται ενώ γενναίοι Ουκρανοί πολεμιστές πεθαίνουν! Στο πλευρό τους πολεμούν και μερικές εκατοντάδες Ρώσσοι (σύμφωνα με τη New York Times, 9/2/2023), εθελοντές στη Free Russia Legion που σχηματίστηκε τον περασμένο Αύγουστο!

Όπως είναι γνωστό, οι Ρώσοι βομβαρδίζουν ανελέητα και υποδομές και δημόσιους χώρους και πολυκατοικίες με αμάχους. Από την άλλη οι Βαγκνέροι του Πριγκόζιν έχουν εξευτελιστεί πλήρως και αποσύρονται.

Οι αναλυτές πιστεύουν πως η Μπαχμούτ σύντομα θα πέσει στα κανονικά στρατεύματα Ρώσων και ο Πούτιν θα έχει τη νίκη του.

Εδώ όμως κρύβεται μια μεγάλη παγίδα. Ναι, μπορεί οι Ρώσοι να γιορτάσουν στις 24/2 την επέτειο της επιδρομής τους με μια νίκη. Μα η νίκη στη Μπαχμούτ δεν έχει ουσιαστική αξία καθώς η περιοχή δεν έχει στρατηγικό πλεονέκτημα. Απεναντίας!

Όπως είναι γνωστό, νέα τανκς είναι καθ’ οδόν προς την Ουκρανία και νέες πυροβολαρχίες. Οι μάχες θα μεταφερθούν δυτικότερα, εκεί όμως όπου οι Ουκρανοί έχουν προετοιμάσει νέες ισχυρότερες αμυντικές θέσεις σε υψώματα με ακάλυπτη ναρκοθετημένη πεδιάδα μπροστά.

Οι ρωσικές επιθέσεις θα καταλήξουν σε μεγάλη σφαγή ακόμα και αν τα νέα τανκς και άλλα αμυντικά όπλα δεν έχουν μπει σε χρήση.

Η όποια νίκη τώρα, την οποία θα εκμεταλλευθεί στις εξαγγελίες του (21/2/23/ ο Πούτιν, θα πληρωθεί πολύ ακριβά αργότερα!  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *