Ε1674: Αντι-αμερικανισμός Chomsky

Ε1674: Αντι-αμερικανισμός Chomsky

Ο Νόαμ Τσόμσκι είναι τώρα ένας υπερήλικας αντισυστημικός, αντιδυτικός, φιλελεύθερος (της Αναρχοαριστεράς). Επειδή πριν 6 δεκαετίες είχε προσφέρει νέες προσεγγίσεις στη γλωσσολογία και στη διδαχή και ανάλυση της Αγγλικής, σίγουρα εδραιώθηκαν επαναστατικές μέθοδοι, νομίζει πως δικαιούται (και όντως δικαιούται) να εκφέρει γνώμη επί παντός πολιτικού θέματος. Και για πολλά έτη επικρίνει τα πολιτικά της πατρίδας του (ΗΠΑ) εγκωμιάζοντας σοσιαλισμούς και κομμουνισμούς κάθε είδους. Και αυτός μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ακολουθεί τη γενική αντίληψη των ημερών μας να κατηγορεί το θύμα και όχι τον θύτη. Ειδικά τώρα με την έλευση του χειμώνα και την πίεση της ακρίβειας στα καύσιμα καταδικάζει το ΝΑΤΟ, την Αμερική και την Ουκρανία.

Δεν φταίει η Ρωσία. Φταίει η Δύση. “Το ΝΑΤΟ δεν έπρεπε να προχωρήσει ούτε μια ίντσα ανατολικά της Γερμανίας”!

Μόνο ακραίοι δεξιοί ρεπουμπλικάνοι τραμπιστές δεν αναγνωρίζουν τις κακοδαιμονίες του άναρχου καπιταλισμού των ΗΠΑ (και άλλων Δυτικών ίσως). Όλοι μας καταδικάσαμε την αυθαιρεσία και απανθρωπιά της εισβολής στο Ιράκ της συμμαχίας ΗΠΑ και Βρετανίας επί Bush νεότερου και Blair και της εξαπάτησης εκ μέρους τους τόσων Εθνών στον ΟΗΕ για να έχουν το ευνοϊκό ψήφισμα που τους έδινε άδεια για τον πόλεμο. Όλοι αναγνωρίζουμε την εκμετάλλευση των Αφρικανικών και Ασιατικών αποικιών από Βέλγους, Βρετανούς, Γάλλους, Γερμανούς, Ισπανούς, Ιταλούς και Ολλανδούς.

Δεν προσποιούμαστε πως η πολιτισμένη, προοδευτική Δύση δεν έχει κάνει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και πως είναι παράδεισος. Αλλά σε όλες τις χώρες της και Αυστραλία, Καναδά, Νέα Ζηλανδία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ταιβάν, επικρατούν δημοκρατικοί θεσμοί και, κυρίως, το Κράτος Δικαίου. Σε καμιά Δυτική χώρα, δεν δημεύεται η περιουσία σου, δεν φυλακίζεσαι και δεν εκτελείσαι διότι τολμάς να διαφωνείς δημοσίως με τον δικτάτορα (δεν υπάρχει δικτάτορας) που κυβερνά με την κλίκα αυλοκολάκων του.

Οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης και της Κεντρικής, χώρες που ανήκαν δια της βίας κάποτε στην επικράτεια της ΕΣΣΔ, έσπευσαν αμέσως μετά τη διάλυσή της το 1990 να αποστασιοποιηθούν και μετά να ζητήσουν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ διότι γνώρισαν από πρώτο χέρι την κακόβουλη καταπίεση των Ρώσων κι έβλεπαν τις επιδιώξεις της νέας Ρωσικής Ομοσπονδίας υπό την προεδρία του Πούτιν˙ όπου στόχευαν στην αναβίωση μιας νέας Ρωσικής Αυτοκρατορίας, μιας τρίτης Ρώμης μα τώρα Ρωσορθόδοξης. Οι Ρώσοι δεν κράτησαν καν τα προσχήματα να ζητήσουν ψήφισμα από τον ΟΗΕ μα έκαναν την εισβολή τους επιθετικά! Και μετά την αισχρή εισβολή στην Ουκρανία, ακόμα και οι παραδοσιακά ουδέτερες χώρες Φιλανδία και Σουηδία (δειλός αυτός ο λαός) έσπευσαν να ζητήσουν ένταξη στο ΝΑΤΟ υπό φανερή, φωναχτή απειλή της Ρωσίας.

Έρχονται τώρα διανοούμενοι βλάκες, άνθρωποι δίχως πανανθρώπινες αρχές, και απαιτούν (από την ασφάλεια της δικής τους Δυτικής χώρας) αυτές οι απειλούμενες χώρες να μη ζητήσουν ασφάλεια, να μην έχουν καν το δικαίωμα να είναι ανεξάρτητες και να αποφασίζουν μόνοι τους οι λαοί αυτοί ποια γεωπολιτική κατεύθυνση να στραφούν, ποιους να έχουν φίλους και συμμάχους.

Στο Διαδίκτυο κυκλοφόρησε αυτή η γελοιογραφία για τον Chomsky. Η κυρία αριστερά, που θεωρείται νορμάλ, λέει – Στην Ουκρανία “γίνονται εγκλήματα πολέμου”. Ο μη-νορμάλ κύριος στη μέση αντιπροσωπεύει τον Τσόμσκι και λέει – “Προκαλέσαμε τους Ρώσους με το να βοηθάμε την Ουκρανία”. Ο Απαίσιος λέει – “Φέικ νιους· ο Ζελένσκι είναι κακούργος!”

Σε κάποιο βαθμό η νοοτροπία του Τσόμσκι εμφανίζεται και σε ορισμένους Δυτικούς ηγέτες και πολλούς διανοούμενους και δημοσιογράφους. Αυτοί τώρα με την πίεση της ανεπάρκειας και ακρίβειας των καυσίμων, κουρασμένοι από τις συνθήκες που έχει δημιουργήσει αυτός ο πόλεμος, μα κουρασμένοι στην πραγματικότητα από την δική τους εσωτερική ανεπάρκεια, δειλία και επιθυμία για καλοπέραση και ασφάλεια, θέλουν ο Ζελένσκι να μιλήσει με τον Πούτιν και να κάνει υποχωρήσεις. (βλ. Παπαχελά “Σε επικίνδυνο αδιέξοδο ο πόλεμος στην ΟυκρανίαΚαθημερινή, 2/11/22). Τη στιγμή μάλιστα που οι Ρώσοι υποχωρούν συνεχώς στην Ουκρανία και (9/11) αποσύρονται από την Χερσώνα!

Όπως αυτοί οι άνθρωποι έχουν (και απαιτούν για τον εαυτό τους) το δικαίωμα της ελευθερίας να εκφράζονται και να κινούνται για τη δική τους ευημερία και ασφάλεια απρόσκοπτα εφόσον δεν βλάπτουν άλλους, έτσι κάθε κράτος, κάθε Έθνος, έχει το ίδιο δικαίωμα.

Αλλά τώρα στη σκέψη τους και πολλών άλλων διανοουμένων και δήθεν φιλελεύθερων, που όμως δεν έχουν πραγματικά τις αρχές φιλελευθερισμού, κυριαρχεί το προσωπικό δικαίωμα στη δική μου καλοπέραση – να έχω εγώ φτηνή θέρμανση για να μην κρυώνω!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *