Ε1716: Άλλη ρωσική καταστροφή

Ε1716: Άλλη ρωσική καταστροφή

Την παραμονή του Νέου Έτους στη Μακίβκα (Makiivka) σκοτώθηκαν τουλάχιστον 89 ρωσάκια (κατά το Κρεμλίνο) ή περίπου 300 (κατά τους Ουκρανούς και άλλους) από μια HIMARS που έπληξε κεντρικό κτήριο όπου στεγάζονταν περίπου 600 Ρώσοι κληρωτοί και μερικοί αξιωματικοί – και (πολύ κοντά) πολεμοφόδια! Εξαϋλώθηκε!

Σκοτώθηκε και ο Ρώσος υποδιοικητής του στρατού εκεί.

Για πρώτη φορά το Κρεμλίνο έδωσε στη δημοσιότητα τέτοιου ύψους απώλειες. Μα έριξε το φταίξιμο στη χρήση κινητών τηλεφώνων που έκαναν οι στρατιώτες κι έτσι έδωσαν το στίγμα συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού στρατιωτών.

Μα πολλοί τώρα θέτουν δυο αδυσώπητα ερωτήματα: (α) ποιος ανόητος αποφάσισε να συγκεντρώσει σε ένα κτήριο τόσους στρατιώτες κληρωτούς έστω, και (β) πως οι Ουκρανοί πραγματικά μπόρεσαν να χτυπήσουν τόσο εύστοχα.

Οπωσδήποτε η χρήση κινητών τηλεφώνων ήταν ένας παράγοντας που επέτρεψε στους Ουκρανούς να υπολογίσουν με ακρίβεια τις συντεταγμένες και να πλήξουν τον στόχο.

Μα ο Vladlen Tatarsky, ένας στρατιωτικός μπλόγκερ με χιλιάδες αναγνώστες κατηγόρησε τους στρατηγούς για μεγάλη βλακεία εφόσον (α) γνώριζαν πως οι νεοσύλλεκτοι τηλεφωνούσαν στις οικογένειές τους και (β) στη συγκεκριμένη περίπτωση τα κανόνια δέχονταν αναπροσαρμογές με τηλέφωνο!

«Δεν έπρεπε να συγκεντρωθούν 500 στρατιώτες σε ένα κτήριο» έγραψε άλλος μπλόγκερ, ο Semyon Pegov. «Έπρεπε να μοιραστούν τουλάχιστον σε 10 ξεχωριστά κτήρια και μακριά το ένα από το άλλο!».

Ο αρχιστράτηγος Πούτιν, πολύ ενοχλημένος πλέον και φανερά δεν αναφέρθηκε στην καταστροφή ευθέως μα βρήκε τώρα ευκαιρία να μιλήσει για νέα φρεγάτα εξοπλισμένη με τον καινούριο υπερηχητικό πύραυλο Zicron που πετά με 10 φορές την ταχύτητα του ήχου για 1000 χλμ. και δεν μπορεί να αναχαιτισθεί. Είναι το υπερσύγχρονο όπλο που φανερώνει την ισχύ της Πατρίδας!

Τα Δυτικά στρατιωτικά κέντρα επαναλαμβάνουν τις ίδιες παλαιότερες κρίσεις τους ότι οι Ρώσοι στρατηγοί δείχνουν τρομακτικό αντιεπαγγελματισμό μη παίρνοντας σωστά μέτρα για την ασφάλεια των στρατιωτών τους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρχαν πολεμοφόδια μέσα ή κοντά στο κτήριο που εξερράγησαν σε δεύτερη φάση δημιουργώντας νέα θύματα. Έπρεπε να λάβουν υπόψη τους πως το κτήριο ήταν μόλις 12 χλμ. από το μέτωπο και οι Ουκρανοί ήταν σε θέση και είχαν τα πυροβόλα που θα μπορούσαν να επιφέρουν τέτοια καταστροφή.

Έχει αποδειχθεί και σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν πως οι Ρώσοι δεν φροντίζουν ορθά την ασφάλεια των πυρομαχικών τους και, πολύ λιγότερο, την ασφάλεια των ανδρών τους.

Χρησιμοποιούν ξανά και ξανά μεγάλους αριθμούς σε (αντ)επιθέσεις μα όχι άντρες κατάλληλα εκπαιδευμένους και εξοπλισμένους. Το Κρεμλίνο θεωρεί αναλώσιμους τους στρατιώτες του.

Η εκεχειρία που ο πρόεδρος Πούτιν πρότεινε για τις 6-7 Ιανουαρίου μάλλον προσπάθεια να κερδίσουν χρόνο οι Ρώσοι φαίνεται!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *