E1657: Βαγκνέροι και Πριγκόζιν

E1657: Βαγκνέροι και Πριγκόζιν

Εκτός από την Ουκρανία, πόλεμος φιλοδοξιών έχει ξεσπάσει και στη σκακιέρα της ρωσικής στρατιωτικής και πολιτικής εξουσίας.

Ο Yevgeny Prigozhin (ο φαλακρός) είναι ο διοικητής της οργάνωσης Wagner (=το όνομα του R. Wagner, προσφιλούς μουσικοσυνθέτη του Χίτλερ) που είναι μισθοφόροι στον ιδιωτικό στρατό του Πούτιν. Δεν είναι ευρέως γνωστό πως αυτός ήταν κακοποιός κοινού ποινικού δικαίου και πέρασε περίπου 10 έτη στη φυλακή για κλοπές, σύσταση συμμορίας (με κάποιον Bushman, μια γυναίκα και δυο ανήλικους νεαρούς). Μετά την αποφυλάκισή του βοηθούσε τον πατέρα του να πουλάει χοτ ντογκς σε καντίνα και, μετά, να επεκταθεί, μέσω αθλητικών δραστηριοτήτων, σε ευρύτερες επιχειρήσεις σιτισμού. Επονομάστηκε, όχι αυθαίρετα, ‘σεφ’ του Πούτιν και, πάλι μέσω αθλητικών οργανώσεων και γνωριμιών με τρόφιμους των φυλακών, έφτιαξε την οργάνωση μισθοφόρων.

Μερικοί μισθοφόροι λιποτάκτησαν και παραδόθηκαν στους Ουκρανούς, άλλοι διέφυγαν σε ξένες χώρες, όπως ο Αντρέι Μεντβέντεφ στη Νορβηγία, κι έτσι πολλές λεπτομέρειες, όπως η στράτευση στην Βάγκνερ φυλακισμένων βαρυποινιτών, έγιναν γνωστές.

Τον Ιανουάριο οι Βαγκνέροι ισχυρίστηκαν πως κατέλαβαν την περιοχή Σολεντάρ με τα αλατωρυχεία και, όντως, το υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε τον ισχυρισμό δίνοντας όλα τα εύσημα στους Βαγκνέρους. (Οι Βαγκνέροι θριαμβευτές, νομίζουν!)

Έτσι ο Πριγκόζιν προχώρησε μερικά βήματα στη σκακιέρα εξουσίας. Τώρα φαίνεται πως ο Πριγκόζιν ψευδόταν για τις καταλήψεις του στη Σολεντάρ για να δικαιολογήσει τις απώλειές του. Η φώτο που δείχνει τους Βαγκνέρους σε αλατορυχείο (αριστερά) είναι ψεύτικη. Αληθινή είναι η φώτο στα δεξιά.

Σύντομα το ρωσικό υπουργείο (υπό τον Σόιγκου) καταλαβαίνοντας πως ο Πριγκόζιν στόχευε σε πολύ ανώτερη θέση, διευκρίνισε πως στη (μη-εξασφαλισμένη) νίκη βοήθησαν και οι αερομεταφερόμενες δυνάμεις, πως ο Πριγκόζιν θυσίασε πολλούς μισθοφόρους και πως οι Βαγκνέρες δεν ανήκουν στον κανονικό στρατό της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Τι σημαίνουν αυτές οι κινήσεις και παλινωδίες;

Όντως, κοντά στους 40.000 μισθοφόρους, εξοντώθηκαν στην περιοχή Μπαχμούτ και Σολεντάρ σχεδόν 30.000! Πολλοί από αυτούς ήταν (και είναι) πρώην φυλακισμένοι (ως και 50 ή 55 ετών) που προσχώρησαν στην Οργάνωση με συμβόλαιο έξι μηνών υπηρεσίας, οπότε στη λήξη θα έπαιρναν αμνήστευση εκτός από τον παχυλό μισθό τους. Μόνο που οι περισσότεροι σκοτώθηκαν στις τρελαμένες εφόδους κι έτσι εξοικονομήθηκαν πολλά εκατομμύρια ρούβλια ενώ οι Ουκρανικές αμυντικές θέσεις αποκαλύπτονταν (χωρίς όμως να αλλάζει κάτι ουσιαστικό) και οι Ρώσοι μπορούσαν να διεκδικήσουν μια νίκη (έστω και αν ήταν φαντασιακή)!

Και ο Σόιγκου (στη μέση) και ο νέος Επιτελάρχης στρατηγός Valery Gerasimov κέρδισαν έτσι πολλούς πόντους σε βάρος του Πριγκόζιν!

Μα υπήρξε ακόμα μια κακοτοπιά για τον Πριγκόζιν. Οι Αμερικανοί ένιωθαν πιεσμένοι από τους Βαγνέρους στη Μέση Ανατολή (κυρίως Συρία) στις διεκδικήσεις τους για τα πετρέλαια και στην Αφρική στις διεκδικήσεις τους για χρυσάφι, διαμάντια, σπάνια μέταλλα κλπ. Δεν ήθελαν σύγκρουση, διότι οι Βαγκνέροι θεωρούνταν μέρος των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Είναι γνωστό το ρητό του Μπίζμαρκ (19ος αιώνας): ‘Μην πολεμάτε με Ρώσους. Για κάθε στρατηγική σας αυτοί απαντούν με κίνηση απρόβλεπτης ηλιθιότητας’!

Αυτή η κίνηση ήρθε στις 18/1/23 όταν ο Γερασίμοφ ξεκαθάρισε στον αντιπρόεδρο της Βουλής Γεβγκένι Στούπιν πως η οργάνωση Βάγκνερ δεν συμπεριλαμβάνεται στη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων: είναι καθαρά ιδιωτική οργάνωση μισθοφόρων! Έτσι οι Αμερικανοί θα μπορούν τώρα να κυνηγήσουν όπου μπορούν του Βαγκνέρους στην Αφρική και Μέση Ανατολή, θεωρώντας τους ‘εγκληματική, τρομοκρατική, οργάνωση’!

Στο μεταξύ στις 22 Ιανουαρίου οι Ουκρανοί επιδόθηκαν σε καλά οργανωμένη αντεπίθεση στο Μπαχμούτ εξοντώνοντας εκατοντάδες εχθρούς, κυρίως Βαγκνέρους. Οι μεγάλες απώλειες των Ρώσων σε αυτές τις επιθέσεις οφείλονται αφενός στους έμπειρους μαχητές της εξαίρετης Λεγεώνας των Ξένων και αφετέρου στη νεοσύστατη 46η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία 10.000 επιλεγμένων στρατιωτών που είχαν εκπαιδευθεί εντατικά στη Βρετανία από τις Ειδικές Στρατιωτικές Δυνάμεις της χώρας.

Τώρα περιμένουν οι Ουκρανοί και τα τανκς Leopard-2 από την Πολωνία (και μερικές άλλες χώρες, Δανία, Φινλανδία), αφού στις 22 Ιανουαρίου η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών κα Baerbock δήλωσε στη γερμανική και γαλλική τηλεόραση πως αυτές οι χώρες έχουν τη άδεια της Γερμανίας να προμηθεύσουν τα άρματα Λέοπαρντ-2 στους Ουκρανούς. Ελπίζεται πως θα είναι τα τελευταία Leopard-2 ΑVΙ ή ΑVΙΙ – με πολύ καλύτερη οπτική και θωράκιση και μεγαλύτερη δύναμη πυρός!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *