Ε1711: Τι χρειάζεται η Ουκρανία

Ε1711: Τι χρειάζεται η Ουκρανία

Ελευθερώστε τα Λέοπαρντ, Όλαφ Σολτζ!

Εγώ δεν ξέρω από στρατιωτικά και πόλεμο. Διαβάζω κυρίως ξένους στρατιωτικούς αναλυτές (και Ρώσους) κι έτσι σχηματίζω μια γνώμη (ή 2-3 γνώμες) για κάποιο θέμα.

Όλοι ανεξαίρετα οι Δυτικοί αναλυτές εδώ και 3 μήνες γνωρίζουν και γράφουν επαναληπτικά για το τι χρειάζεται η Ουκρανία που πολεμά για όλους τους δειλούς ηγέτες της Δύσης. Το διαβάζεις σε δεκάδες δημοσιεύσεις.

Η Ουκρανία, όπως τόνιζε ο Ζελένσκι από τον Μάρτιο 2022, χρειάζεται βαρύτερα όπλα, επιθετικά όπλα. Όλοι μπορούμε να καταλάβουμε πολύ εύκολα πως μόνο με αμυντικά οπλικά συστήματα δεν μπορείς να εκδιώξεις τους εχθρούς που έχουν καταλάβει εδάφη και κοινότητές σου. Μπορείς μόνο, αν έχεις καλά αμυντικά όπλα, να τους αναχαιτίσεις και να τους καθηλώσεις.

Τους πρώτους μήνες οι Ουκρανοί, παρά την αποφασιστικότητα και τη γενναιότητά τους, δεν είχαν ούτε καν τα καλύτερα όπλα άμυνας που θα μπορούσαν να τους δώσουν οι Δυτικοί. Παρά ταύτα, κατόρθωσαν τους μήνες Ιούνιο ως Σεπτέμβριο όχι μόνο να αναχαιτίσουν τους άθλιους εισβολείς μα να τους εκδιώξουν από περίπου το 40% των κατακτήσεών τους και στον βορρά και στις νοτιοανατολικές περιοχές (Χερσώνα κλπ.).

Μα είναι ολοφάνερο πως οι Ρώσοι έχουν υπεροπλία σε κανόνια, αεροπλάνα, τεθωρακισμένα, και το κυριότερο, σε στρατιώτες τους οποίους θυσιάζουν κατά εκατοντάδες. Σε 11 μήνες έχασαν 110 με 120 χιλιάδες.

Όμως τους τελευταίους μήνες Νοέμβριο 2022 – Ιανουάριο 2023 ο πόλεμος βάλτωσε και οι Ουκρανοί παρά την αποφασιστικότητα και σταθερότητά τους δεν μπορούν να προελάσουν.

Διότι δεν έχουν τα κατάλληλα επιθετικά όπλα.

Χρειάζονται κανόνια ισχυρότερα και μεγαλύτερης εμβέλειας. Οι HIMARS είναι εξαίρετοι πύραυλοι μα χρειάζονται και άλλοι!

Μετά από τους συνηθισμένους δισταγμούς και συμφεροντολογικούς υπολογισμούς οι Μπάιντεν και Σολτς αποφάσισαν 24/25 Ιανουαρίου να δώσουν επιτέλους τα βαρέα και ισχυρά τανκς Abrams (Αμερικανοί) και Leopard-2 A6 (Γερμανοί) – αφού οι Πολωνοί δήλωσαν ευθέως πως θα παραχωρούσαν τα δικά τους στους Ουκρανούς, που πολεμούν και δεν έχουν χρόνο να συζητούν για το οφθαλμοφανές. Οι Γερμανοί έκαναν πολλές διαμαρτυρίες πιέζοντας την κυβέρνησή τους: Τελειώστε τον πόλεμο, στείλετε τα άρματα!

Μα 80 τέτοια τανκς (τα δε 30 αμερικάνικα δεν θα φθάσουν πριν το καλοκαίρι) δεν πρόκειται να αλλάξουν ριζικά την κατάσταση. Ούτε 100!

Οι Ουκρανοί έχουν περίπου 1400 (τα 500 περίπου είναι αυτά που οι Ρώσοι εγκατέλειψαν) άρματα. Οι Ρώσοι έχουν ίσως 100 ή 200 περισσότερα. Μα έχουν επίσης τρομερούς πυραύλους και κανόνια μεγάλης ισχύος κι εμβέλειας. Και αεροσκάφη.

Στο Ιράκ γύρω στα 400 Abrams και Challenger-2 αντιμετώπισαν 1100 ρωσικής προέλευσης ιρακινά τανκς και εξόντωσαν 850 με μόνο 6 δικές τους απώλειες!!!

Οι Ουκρανοί χρειάζονται τουλάχιστον 300 άρματα Abrams και Leopard-2 (και βρετανικά Challenger και γαλλικά Leclerk). Πιο ικανοποιητικός αριθμός θα είναι 500. Τότε θα υπάρχει σιγουριά.

Γιατί τώρα τσιγκουνεύονται οι Γερμανοί και οι Αμερικανοί να δώσουν τα τανκς; Διότι ακόμα διστάζουν!

Αυτά είναι μόνο μερικά από τις 3500 Abrams που κάθονται σε ειδικές αποθήκες χωρίς να βοηθούν σε τίποτα!

Θα μπορούσε κάλλιστα ο Μπάιντεν να στείλει 500 τέτοια – και μάλιστα αμέσως! Και οι Ρώσοι θα τα κάνουν πάνω τους!

Και μετά μια μοίρα F16! Γιατί όχι!

Και τότε οι Ρώσοι θα ξεκουμπιστούν από Ντονέτσκ, Λουχάνσκ και Κριμαία με την ουρά στα σκέλια. Μόνο αν έχουν να αντιμετωπίσουν ισάξια ή ανώτερα από τα δικά τους όπλα!

Φαίνεται όμως πως τελικά και οι Αμερικανοί και οι Γερμανοί πήραν την απόφαση να βοηθήσουν όσο χρειάζεται. Οι βιομηχανίες όπλων και στις δυο χώρες ανέβασαν την παραγωγή τους και σε τεθωρακισμένα άρματα και σε αεροσκάφη!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *