Ε1650: Στρατηγοί κατά Πούτιν

Ε1650: Στρατηγοί κατά Πούτιν

Στις 26/1/23 ο Abbas Gallyamov, πολιτικός αναλυτής και πρώην κειμενογράφος των ομιλιών του Πούτιν, που τώρα ζει στο Τελ Αβίβ με την οικογένειά του, έγραψε πως υπάρχει σοβαρή δυσαρμονία μεταξύ Πούτιν και στρατηγών.

“Πρέπει να κατανοήσετε,” έγραψε σε ιδιωτικό μπλογκ, “πως η πλειονότητα διοικητών στον στρατό ενός απολυταρχικού καθεστώτος δεν είναι κατ’ ανάγκη αφοσιωμένοι υποστηρικτές του καθεστώτος μα κοινοί οπορτουνιστές.” Και οι στρατηγοί νιώθουν ολοένα πιο απογοητευμένοι καθώς οι μονάδες τους δέχονται τη μια ήττα μετά την άλλη. Αυτοί τελικά θα συμμαχήσουν με τον πιο ισχυρό.

Μα έριδες εγείρονται και μεταξύ των διοικητών στον στρατό. Ο Yevgenyi Progozhin, επικεφαλής του ιδιωτικού στρατού WAGNER, “έχει δυσφημίσει πλήρως την ηγεσία του καθεστώτος στα μάτια των στρατηγών με την καυχησιάρικη ρητορική του και προκαλεί εντονότερη οργή κατά της ηγεσίας που επιτρέπει σε ένα [πρώην] εγκληματία να τους υπερσκελίζει.”

Η πονηρή εικόνα του Πούτιν ως σούπερ-άντρας (macho) είχε αρχίσει να διαλύεται. “Καθώς νέα προβλήματα συσσωρεύονται και στη χώρα και στον στρατό και οι αρχές δεν μπορούν να τα λύσουν, ο Πούτιν μεταμορφώνεται σταδιακά από έναν σπουδαίο ηγέτη-σχεδιαστή σε έναν κοινό δευτεροκλασάτο δικτάτορα.”

“Όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος, τόσο πιο άχρηστος φαίνεται.”

Ο αρθρογράφος επισημαίνει πως υπάρχουν αναφορές για στρατιώτες στην πρώτη γραμμή που συχνά αρνούνται να πολεμήσουν και σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις σκοτώνουν τους διοικητές τους – και αυτό ίσως εξηγεί γιατί ο Πούτιν δεν έχει επισκεφθεί καθόλου το μέτωπο. Οι δε Ουκρανοί ανακοίνωσαν πως αυτήν την εβδομάδα μόνο 6.500 Ρώσοι στρατιώτες ζήτησαν να παραδοθούν μέσω της θερμής γραμμής “θέλω να ζήσω” που οργανώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Τελειώνει δε λέγοντας πως ο Πούτιν μάλλον έχει έτοιμο σχέδιο διαφυγής καθώς φαίνεται να χάνει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Και μάλλον θα το χρειαστεί πολύ σύντομα.

Ο Γκαλιάμοφ έχει πάρα πολλές επαφές στη Ρωσία και στο Κρεμλίνο και σε αντίθεση με τους πολλούς συνωμοσιολόγους γνωρίζει πολύ καλά τα τεκταινόμενα στο Κρεμλίνο και στο υπουργείο Άμυνας.

Στις 29 Νοεμβρίου 22, είχε γράψει στο Odessa Journal πως όσο περισσότερο έχει ο Πούτιν την εξουσία τόσο το καλύτερο, διότι με την πολιτική του δυσφημίζει το καθεστώς του, δυσφημίζει τον απολυταρχισμό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *