Ε1726: Γιατί θέλει την Ουκρανία η Ρωσία;

Ε1726: Γιατί θέλει την Ουκρανία η Ρωσία;

Να η εισβολή στις 24/2/22:

Το ερώτημα έχει τεθεί παλαιότερα κι έχει απαντηθεί ποικιλότροπα σε προηγούμενα άρθρα.

Σαν τους Μουσουλμάνους, οι Ρώσοι θεωρούν πως αν μια περιοχή κάποτε ήταν μέρος της Ρωσίας (ή ΕΣΣΔ), η περιοχή είναι Ρωσία πλέον. Και οι Ουκρανία ήταν η Μικρή Ρωσία. Μετά έγινε μια από τις Δημοκρατίες που απάρτιζαν τη Σοβιετική Ένωση (ή Ενωμένες Σοβιετικές Σοσιαλιστικές Δημοκρατίες) που διαλύθηκε το 1989-91.

Ο Πούτιν άρχισε να διαβάζει Ιστορία και Πολιτική Φιλοσοφία όταν πια διαδέχθηκε τον Γιέλτσιν στην εξουσία – αφού ο Γιέλτσιν τον ανέσυρε από την αφάνεια όταν βοηθούσε τον Δήμαρχο της Αγίας Πετρούπολης. Δηλαδή μετά το 2000 όταν πια εκλέχτηκε Πρόεδρος της Ρωσίας. Έτσι, επηρεασμένος από διάφορους εθνικιστές φιλοσόφους σαν τον Ντούγκιν (του οποίου η κόρη δολοφονήθηκε με την ανατίναξη του αυτοκινήτου του πατέρα της!) και τον Ιβάν Ίλιν (1883-1954) που προώθησε θετικές χριστιανο-φασιστικές ιδέες.

Για τους φανατικούς εθνικιστές η Ουκρανία είναι μέρος της Ρωσίας όπως ήταν από την εποχή της Αικατερίνης Β΄. Αυτοί τώρα μισούν πρώτα τον Χρουστσόφ που της έδωσε ανεξαρτησία (όντας ο ίδιος Ουκρανός) και μετά όλους τους Δυτικούς που στήριξαν την Ουκρανία ως ανεξάρτητη χώρα μετά το 1991.

Συνεπώς ένας στόχος του Πούτιν ήταν (και είναι) να απομακρύνει την Ουκρανία από τους Δυτικούς και το ΝΑΤΟ. Όχι μόνο για να εξασφαλίσει τα σύνορα της Ρωσίας μα και για να φέρει την Ουκρανία πίσω στη Μητέρα Ρωσία και για να εξευτελίσει το ΝΑΤΟ νικώντας το στον πόλεμο.

Μα εκτός αυτού, ο Πούτιν θέλησε να αναβιώσει τη Ρωσική Αυτοκρατορία. Η μεγαλύτερη καταστροφή του 20ού αιώνα για εκείνον ήταν η διάλυση της ΕΣΣΔ και η απώλεια εδαφών και πόρων.

Η μεγαλύτερη και πλουσιότερη Δημοκρατία στην ΕΣΣΔ μετά την ίδια τη Ρωσία (με την αχανή Σιβηρία, φυσικά) ήταν η Ουκρανία. Το πλούσιο μαύρο έδαφος της Ουκρανίας είναι ο σιτοβολώνας της Ευρώπης και πολλών άλλων κρατών. Το κλίμα της χώρας είναι πολύ ηπιότερο της Ρωσίας κι έχει λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα που είναι ζεστά, όχι παγωμένα όπως τα βόρεια ρωσικά. Η Σεβαστούπολη πάντα ήταν μεγάλη βάση και κέντρο του ρωσικού ναυτικού.

Μα η Ουκρανία ήταν και το κέντρο της υψηλής τεχνολογίας της ΕΣΣΔ για ραντάρ, πυραύλους, αεροπλάνα, υπολογιστές και παρόμοια. Στο νοτιο-ανατολικό υπέδαφος υπάρχουν μεγάλα κοιτάσματα καυσίμων και η περιοχή Ντονιετσκ έχει μεγάλη, ανεπτυγμένη βιομηχανία. Και βέβαια η Κριμαία είναι το κομμάτι που θέλουν πάνω από όλα!

Η Ουκρανία ήταν το διαμάντι της ΕΣΣΔ και ο Πούτιν και οι φανατικοί εθνικιστές το ήθελαν πίσω στη Ρωσία και για ιστορικούς μα και για πιο υλιστικούς λόγους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *