Ε1805: Οκτώβριος Ουκρανία

Ε1805: Οκτώβριος Ουκρανία

Παραδόξως πολλά ΜΜΕ σκάλωσαν στην αργή πρόοδο που κάνουν οι Ουκρανικές Δυνάμεις για την ανάκτηση εδαφών και χάνουν εντελώς την αργή μεν, μα αποτελεσματική πρόοδο στην καταστροφή ρωσικών στρατευμάτων και πολεμικού υλικού – αεροπλάνα, ελικόπτερα, ντρόουν, πλοία, πυροβολαρχίες και συσκευές άμυνας!

Νωρίς τον Οκτώβριο οι Ουκρανοί προόδευσαν στη Μπαχμούτ κερδίζοντας εδάφη προς Klischivka και Andrivka (Avdiivka αργότερα).

Στις 7 Οκτωβρίου αεροπορική εξερεύνηση εντόπισε το Ρωσικό Αρχηγείο Επιχειρήσεων στο χωριό Grogolenka (εντός Ρωσίας) και οι πυροβολαρχίες της 106ης ταξιαρχίας χτύπησαν με μεγάλη ακρίβεια.

Παράλληλα, με ντρόουν καταστράφηκαν τα νέα κανόνια 2S40 Phlox. Συνεχίστηκε και η καταστροφή των αμυντικών S-400.

Εκτός από τα Phlox, οι Ρώσοι κατασκευάζουν νέες σιδηροδρομικές γραμμές για να εφοδιάζουν την Κριμαία και άλλες κατεχόμενες περιοχές. Αυτές μάλλον δεν θα λειτουργήσουν επαρκώς, διότι τα ουκρανικά πυροβόλα και τα ντρόουν δεν θα το επιτρέψουν. Μα κατασκεύασαν και νέες αμυντικές γραμμές με ναρκοθετήσεις με αντι-αρματικά βαθιά χαντάκια και “δόντια δράκου”.

Αλλά η σημαντικότερη πρόοδος σημειώθηκε στην Avdiivka όπου οι Ρώσοι έκαναν πολλές αντεπιθέσεις μα δίχως επιτυχία κι έχασαν μεγάλο αριθμό ανδρών, τεθωρακισμένων και μηχανοκίνητων κανονιών. Τώρα δεν έχουν τους Βαγκνέρους του Πριγκοζίν και οι απώλειές τους είναι πολύ μεγαλύτερες από εκείνες στη Μπαχμούτ. (Προσπαθούν να καταλάβουν την κομβική Avdiivka από το 2014!)

Ανακάλυψα, παρεμπιπτόντως, πως εκεί στις απέραντες πεδιάδες και τα δάση της Ουκρανίας πολεμά μια ταξιαρχία βετεράνων εθελοντών από την Κολομβία. Φτάνουν στην Πολωνία, περνούν στην Ουκρανία και εκπαιδεύονται στην Τέρνοπιλ (δυτικά). Μετά μπαίνουν στην Λεγεώνα των Ξένων (με άλλους Λατινο-αμερικάνους) ή το 49ο τάγμα των Καρπάθιων πεζικάριων.

Αλλά οι δυο πιο συγκλονιστικές ειδήσεις είναι σχετικά με τις μεγάλου βεληνεκούς ATCM πυροβολαρχίες που έχουν φθάσει εξ Αμερικής (επιτέλους!) και μπορούν να βάλλουν στη ρωσική ενδοχώρα. Οι Ρώσοι δεν φαίνονται να το έχουν πάρει χαμπάρι ή δεν ξέρουν πως να τις αντιμετωπίσουν ή απλά δεν μπορούν να τις αντιμετωπίσουν. Στις 18/10 αυτοί οι πύραυλοι κατέστρεψαν 14 ρωσικά ελικόπτερα!

Ακόμα πιο σημαντική είδηση. Τα Ολλανδικά F-16 μαχητικά βρίσκονται στη Ρουμανία με Ουκρανούς πιλότους που ετοιμάζονται τελικά και τις επόμενες 2 βδομάδες, μέσα στον Νοέμβριο, το αργότερο θα είναι σε δράση στην Ουκρανία. Επιτέλους!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *