Ε1843: Ρωσικά ψέματα (2)

Ε1843: Ρωσικά ψέματα (2)

Ένα άλλο τεράστιο ψέμα που πλασάρει ανερυθρίαστα η προπαγάνδα του Κρεμλίνου, εκτός του ό,τι νικούν οι Ρώσοι στην Ουκρανία, είναι πως η Ρωσία είναι ισχυρή υπερδύναμη στο διεθνές σκηνικό και πως ο λαός ευημερεί όσο ποτέ άλλοτε.

Η Ρωσία σήμερα έχει 2,5 φορές την έκταση των ΗΠΑ. Μα ο πληθυσμός της είναι λιγότερος από μισός των ΗΠΑ (146 εκμ. με 332 εκμ.).

Μια πιο βολική σύγκριση θα ήταν με τον Καναδά που έχει περίπου το ίδιο κλίμα. Ο Καναδάς έχει περίπου τη μισή έκταση μα ο πληθυσμός είναι 38 εκμ., δηλαδή 3,5 φορές πιο μικρός από τα 146 εκμ. της Ρωσίας κι έτσι είναι πιο αραιοκατοικημένος από τη Ρωσία.

Η πρώτη σύγκριση, λοιπόν, είναι το κατά κεφαλή ετήσιο εισόδημα: στη Ρωσία είναι $12.000 και στον Καναδά 52.000 (το 2021).

Δεκάδες εκατομμύρια Ρώσοι και οικογένειες ζουν σε εξαθλιωμένες κατοικίες (μόλις απομακρυνθείς από τις μεγαλουπόλεις Μόσχα, Πετρούπολη κλπ.).

Χάρη στην εδραιωμένη διαφθορά του πουτινικού καθεστώτος οι ολιγάρχες και οι άμεσα συνδεδεμένοι με το Κρεμλίνο ζουν πλουσιοπάροχα ενώ τα εκατομμύρια του λαού ζουν σε φτώχεια.

Το μισό του ρωσικού ΑΕΠ καταναλώνεται στον πόλεμο στην Ουκρανία και μεγάλο μέρος αυτού του μισού κλέβεται από επιτήδειους αξιωματούχους των κρατικών υπηρεσιών (κυρίως Ασφάλειας FSB) και από ανώτερους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η Γιακουτία ή Sakha είναι μια τεράστια Επαρχία στην ανατολική Σιβηρία.

Η πρωτεύουσα Γιακούτσκ είναι 450 χλμ. νότια του Αρκτικού Κύκλου πάνω στον μεγάλο ποταμό Λένα και τον περισσότερο καιρό είναι χιονισμένη.

Ο Πούτιν την έχει αφήσει σχεδόν δίχως γεφύρια και δίχως υδροδότηση. Έχει στείλει 28.000 κατοίκους να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

Η περιοχή έχει όμως μεγάλα αποθέματα πετρελαίου, χρυσού, αργύρου, μόλυβδου κλπ. Μα οι κάτοικοι πρέπει να μαζέψουν πάγο για να έχουν νερό!

Έξω από την πρωτεύουσα οι συνθήκες είναι άθλιες για τους κατοίκους που ζουν από εργασία στα διάφορα ορυχεία και σε αγροτοκτηνοτροφικές δραστηριότητες.

Τα περισσότερα καταναλωτικά αγαθά εισάγονται από την Κίνα και είναι ακριβά σε όλη τη Ρωσία.

Το 2023 ένας Καναδός παίρνει ως κατώτατη αμοιβή 10 USA$ την ώρα. Ένας Ρώσος μόλις 0,96, δηλαδή το ένα δέκατο.

Γενικότερα, οι Ρώσοι σύμφωνα με το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα είναι 5 φορές φτωχότεροι από τους Καναδούς.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *