Ορισμένοι Δυτικοί ηγέτες σαν τον Μακρόν είναι κουρασμένοι και άλλοι σαν τον Μπάιντεν είναι κοιμισμένοι και δεν θέλουν να ξυπνήσουν.
Η εφημερίδα μας ΕΣΤΙΑ πρέπει να έχει σοβαρά άρρωστους εκδότες. Διότι στις 5 Δεκεμβρίου (’23) είχε τεράστιο πρωτοσέλιδο πως η Ουκρανία όπου να ‘ναι παύει να πολεμά καθώς οι σύμμαχοι στη Δύση παύουν να τη στηρίζουν και αναγκάζεται να συνθηκολογήσει – και τι κέρδισε ο Μητσοτάκης που πήγε με το μέρος της συνεισφέροντας βοήθεια;
Την ίδια μέρα στην Καθημερινή, ο Ν Κωνσταντάρας διέγνωσε “κούραση” στους συμμάχους υποστηρικτές της Ουκρανίας διότι και οι Ουκρανοί δείχνουν κουρασμένοι και διατεθειμένοι τώρα να συνθηκολογήσουν.
Αυτά όλα είναι σαχλαμάρες κουρασμένων μυαλών.
Η “κούραση” των συμμάχων είναι μια καραμέλα που πιπιλίζουν οι δημοσιογράφοι από τον 7ο μήνα μετά την αισχρή ρωσική εισβολή 24/2/22 κι ενώ ακόμα διαδήλωναν υπέρ της Ουκρανίας χιλιάδες κόσμου στις Δυτικές πρωτεύουσες.
Ναι, ορισμένοι Δυτικοί ηγέτες σαν τον Μακρόν είναι κουρασμένοι και άλλοι σαν τον Μπάιντεν είναι κοιμισμένοι και δεν θέλουν να ξυπνήσουν.
Το ξαναγράφω. Πρόκειται για δειλούς συμφεροντολόγους που προσφέρουν τόσα μόνο όσα είναι αρκετά για να συντηρούν τον πόλεμο και να δίνουν την εντύπωση προς προάγουν τη Δυτική “φιλελεύθερη δημοκρατία”. Θα μπορούσαν πολύ νωρίτερα να δώσουν και όπλα μα και στρατό στην Ουκρανία.
Οι Πολωνοί συνεχίζουν να εφοδιάζουν τη βασανισμένη χώρα τώρα με νέες αυτοκινούμενες Χάουιτσερ πυροβολαρχίες και οι Νοτιοκορεάτες με χιλιάδες βλήματα, καθώς οι ΗΠΑ έπαθαν βραχυκύκλωμα στην παραγωγή βλημάτων. Οι Γιαπωνέζοι προσφέρουν 4,5 δισ ευρώ βοήθεια και 1,5 δισ θα δοθεί στην Ουκρανία αρχές 2024!
Είναι αλήθεια πως οι Ουκρανοί δεν προχώρησαν όπως αναμενόταν σε ανάκτηση εδαφών στην πολυδιαφημιζόμενη αντεπίθεσή τους. Μα αυτό το ξεκαθάρισαν νωρίτερα: ο στόχος ήταν η καταστροφή αντρών και οπλικών συστημάτων και ανεφοδιασμού των Ρώσων στα κατεχόμενα εδάφη.
Οι Ρώσοι έχουν πολύ ισχυρές γραμμές άμυνας και οι Ουκρανοί δεν έχουν την αεροπορική κάλυψη που χρειάζεται η ορμητική αντεπίθεση. Έτσι έχασαν πολλούς άντρες σε κάθε απόπειρα επίθεσης.
Τα 4 F-16 των Ολλανδών βρίσκονται τώρα σε Ουκρανικά χέρια μα οι πιλότοι χρειάζονται λίγη ακόμα πρόσθετη εκπαίδευση. Ακόμα 4 θα δοθούν στις αρχές του έτους. Το Βέλγιο θα προσθέσει τα δικά του καθώς τ’ αντικαθιστά με F-35 (μα μόνο το 2025). Έτσι στις αρχές του 2024 με το καλό οι Ουκρανοί θα έχουν την εξ αέρος κάλυψη που χρειάζονται. Και τα F-16 είναι πολύ ανώτερα από οποιοδήποτε μαχητικό χρησιμοποιούν οι Ρώσοι.
Σε όλη τη διάρκεια του Νοεμβρίου οι Ουκρανοί μ’ έναν ή άλλον τρόπο προκαλούσαν μεγάλες ζημιές σ’ εργοστάσια πολεμοφοδίων στη Ρωσία, σε πλοία στη Μαύρη Θάλασσα και σε σιδηροδρομικές γραμμές. Στις 30/11 έγιναν 4 εκρήξεις στο τούνελ Severomuysky στην κύρια γραμμή Baikal-Amur κι ένα τρένο καταστράφηκε, ενώ 2 ακόμα έπαθαν ζημιές. Συγχρόνως οι Ουκρανοί εξόντωναν περισσότερους Ρώσους στρατιώτες και 2 ακόμα στρατηγούς (συνολικά 8 από την αρχή της εισβολής).
Βύθισαν επίσης 3 πολεμικά πλοία με ντρόουν πλεούμενα έτσι που οι Ρώσοι αποτράβηξαν τον στόλο τους σε λιμάνια στην ανατολική Μαύρη Θάλασσα.
Στις 18/11 οι Ουκρανοί κατόρθωσαν να εδραιώσουν προγεφυρώματα και βάσεις στην ανατολική ακτή του Δνείπερου που θα φανούν πολύ χρήσιμες στο μέλλον.
Στο πεδίο της Avdiivka κερδίζουν εδάφη ωθώντας τους επιτιθέμενους Ρώσους πίσω και προκαλώντας τεράστιες απώλειες (9-19 Νοεμβρίου).
Από τις 22/11 κι έπειτα οι ρωσικές απώλειες αυξήθηκαν κατά μέσο ημερήσιο όρο από 700+ σε 900+. Υπολογίζεται πως μέσα στον Νοέμβριο σκοτώθηκαν στην Ουκρανία 11.000+ Ρώσοι μαχόμενοι στις περιοχές Kupyansk, Lyman και Bakhmut.
Οι γενικές ρωσικές απώλειες είναι:
Άνδρες 320.000+
Τανκς 5 400
Μαχητικά 320
Ελικόπτερα 320
Συστήματα πυροβόλων 7 200+
Ντρόουν (UAV) 5 700+
Οχήματα φορτηγά και τεθωρακισμένα 20.200+
Αντιαεροπορικά 580+
Ο σοβαρότερος λόγος για την καθυστέρηση της αντεπίθεσης ήταν η συνεχής παρέμβαση των Αμερικανών στρατιωτικών ειδημόνων που παρουσίαζαν διαφορετικά σχέδια από εκείνα των Ουκρανών.
Ο χάρτης δείχνει το σχέδιο των Ουκρανών (όπως φανέρωσε η Washington Post) με τρία δόρατα επίθεσης, μα οι Αμερικανοί πρότειναν μια γραμμή μόνο προς Μελιτόπολη. Τελικά δέχτηκαν το ουκρανικό σχέδιο μα με μεγάλη καθυστέρηση.
Πολύ αμφιβάλλω να δεχθούν οποιαδήποτε συνθηκολόγηση το επιτελείο και η κυβέρνηση των Ουκρανών. Θα συνεχίσουν τον αγώνα κατά των εισβολέων.