Ε1943: Ουκρανία – Μάιος

Ε1943: Ουκρανία – Μάιος

Η πιο σημαντική εξέλιξη στο ουκρανικό θέατρο τον Μάιο ήταν η άδεια που τελικά πήραν οι Ουκρανοί να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα όπλα των Δυτικών για να πλήξουν στόχους εντός της Ρωσίας.

Επιτέλους! Χρειάστηκαν 2 χρόνια και 3 μήνες για να ξεπεράσουν την άβυσσο της βλακείας τους ορισμένοι Δυτικοί ηγέτες σαν τον Μπάιντεν και τον Σολτς!

Μια δεύτερη σημαντική εξέλιξη ήταν η συμπλήρωση της εκπαίδευσης των πιλότων για τον χειρισμό των μαχητικών F-16 που, ελπίζεται τώρα, θα μπουν σε χρήση μέσα στον Ιούνιο!

Ο μήνας Μάιος ξεκίνησε άσχημα καθώς οι Ρώσοι εξαπέλυσαν νέα μανιακή επίθεση στα βορειοδυτικά απειλώντας το Χάρκοβο και κέρδισαν κάπου 1000 τετραγωνικά χλμ. εδάφους. Μα στα μέσα του μήνα έχασαν αρκετές χιλιάδες στρατιώτες και τανκς και άρχισαν να υποχωρούν χωρίς να καταλάβουν τη Vovchansk ή να κρατήσουν όλα τα εδάφη.

Με τη χρήση ντρόουν κυρίως και με κανόνια (HIMARS κ.λπ.) οι Ουκρανοί έπληξαν πολλά διυλιστήρια και πολλές αποθήκες καυσίμων εντός Ρωσίας.

Δυο απόψεις αξίζουν μνεία. Η μία είναι η ανικανότητα των Ρώσων να εξουδετερώσουν τα ουκρανικά ντρόουν που έχουν πλέον εμβέλεια ως και 2000 χλμ.! Η δεύτερη είναι η πολυσχιδής χρήση τους σ’ επιθέσεις κατά διυλιστηρίων, αντι-αεροπορικών αμυντικών όπλων στο ρωσικό έδαφος, αεροδρομίων, αεροπλάνων σταθμευμένων μα και σε πτήση, πλοίων σε λιμάνια μα και στο ανοιχτό πέλαγος, τανκς και άλλα οχήματα εδάφους και άλλους στόχους κινούμενους και ακίνητους.

Και οι Ουκρανοί συνεχώς αναπτύσσουν τα δικά τους ντρόουν που είναι, βέβαια, εξαιρετικά φθηνά!

Στις 20/5 βύθισαν το ναρκαλιευτικό Kovrovets, αγκυροβολημένο στη Σεβαστούπολη.

Γίνεται φανερό πια πως οι Ρώσοι θα έχουν μεγάλη δυσκολία να προστατεύσουν και στόχους εντός Ρωσίας (διυλιστήρια, αεροδρόμια κ.λπ.) και την Κριμαία την οποία οι Ουκρανοί θ’ αποκόψουν καταστρέφοντας τη μεγάλη γέφυρα Κερτς. Θα χρησιμοποιούν ντρόουν, HIMARS και όμοιους μακράς εμβέλειας πυραύλους (ATAMCS) και τα νέα μαχητικά τους.

Στις δυο πρώτες μέρες του Ιουνίου εξοντώθηκαν πάνω από 2.500 Ρώσοι.

Ειδήσεις λένε πως περίπου 18.000 Ρώσοι λιποτάκτησαν μέσα στον Μάη!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *