Φιλ443: Τρία είδη πέψης

Φιλ443: Τρία είδη πέψης

- in Φιλοσοφία
0

1. Ναι, υπάρχουν 3 είδη πέψης. Γνωρίζουμε την πέψη της τροφής η οποία μετατρέπεται σε σωματικό ιστό και αποβλητέα κόπρανα. Μα υπάρχει και πέψη του εισπνεόμενου αέρα και πέψη των εισερχόμενων εντυπώσεων.

Στην πραγματικότητα η πέψη της τροφής είναι μία εκτενής διαδικασία που περνά από 7 στάδια εκλέπτυνσης ως τη συμπλήρωσή της, όπως μία οκτάβα ξεκινά από μία νότα ΝΤΟ και ολοκληρώνεται σε μία άλλη νότα ΝΤΟ με διπλάσιους κραδασμούς αν είναι ανιούσα και μισούς κραδασμούς αν είναι κατιούσα. Η πέψη είναι σαν την ανιούσα οκτάβα.

Για να ολοκληρωθεί η πέψη της τροφής χρειάζεται την εμπλοκή και την αρωγή του αέρα και των εντυπώσεων. Η όλη διαδικασία μπορεί να ακούγεται παράξενη και περίπλοκη μα μόνο επειδή μας είναι άγνωστη. Αλλιώς είναι πολύ απλή επειδή είναι πολύ φυσική – εφόσον δεν υπάρχει δυσλειτουργία ή βλάβη κάποιου οργάνου (στομάχι, έντερο, πνεύμονες κλπ.)

2. Η πέψη εντυπώσεων ακούγεται πολύ «δύσπεπτη» γι’ αυτό ας αρχίσουμε με την πολύ γνωστή μας πέψη τροφής.

Η μπουκιά τροφής (ή/και υγρού) εισέρχεται στο στόμα και καθώς μασιέται δέχεται ένα ένζυμο από το σάλιο που βοηθάει τη διάσπασή της. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να μασηθεί αργά, πολλές φορές και να σμίξει με μπόλικο σάλιο. Μετά καταπίνεται και περνά από τον οισοφάγο στο στομάχι που δέχεται διάφορα ένζυμα και γίνεται «χυλός». Σε δεύτερη φάση ο χυλός περνά στον δωδεκαδάκτυλο όπου δέχεται κι άλλα ένζυμα και μετά στο λεπτό έντερο όπου διαχωρίζεται σε υλικό που απορροφάται από το έντερο και σμίγει με το αίμα και σε υλικό που αποβάλλεται ως κόπρανα μέσω του παχέος εντέρου και του πρωκτού.

Αλλά η πέψη συνεχίζει με την κυκλοφορία του αίματος και τη διατροφή των διάφορων κυτταρικών ιστών – μύες, λίπη, όργανα κλπ.

3. Εδώ εισέρχεται ο αέρας για να βοηθήσει την πέψη της τροφής στο στάδιο όπου με το καθαρό αίμα (ερυθρά αιμοσφαίρια) τρέφονται οι ιστοί, κυρίως με το οξυγόνο που η αιμοσφαιρίνη μεταφέρει από τους πνεύμονες μέσω αρτηριών. Από τους ιστούς η αιμοσφαιρίνη απορροφά το διοξείδιο του άνθρακα και το μεταφέρει μέσω των φλεβών στους πνεύμονες από όπου εκπνέεται.

Ως εδώ έχουμε αντιστοιχία με τις νότες ΝΤΟ, ΡΕ, ΜΙ (διάκενο) και ΦΑ. Η διαδικασία (της οκτάβας) της πέψης συνεχίζει με τη διατροφή και παραγωγή άλλων ιστών ως τον μυελό και τον νευρικό κι εγκεφαλικό ιστό.

Σύμφωνα με την Ayurveda, την Ιατρική των Ινδιών, ο ιστός αυτός με την επίδραση του Majja Agni (majja = μυελός, agni = λεπτό πυρ: δηλ. λεπτή πύρινη ενέργεια στον μυελό) παράγεται το σπέρμα στον άντρα και το ωάριο στη γυναίκα.

Σε αυτό το στάδιο που αντιστοιχεί στη νότα ΣΙ εισέρχεται η επίδραση των εντυπώσεων.

Αν η ποιότητά τους είναι καλή θα βοηθήσουν στην παραγωγή της λεπτής ενέργειας ojas, που διατρέφει τον νου και δίνει το αίσθημα ζωντάνιας και ευεξίας. Στην περίπτωση του σπέρματος θα γίνει ενδεχομένως, αφού σμίξει με το ωάριο της γυναίκας, το έμβρυο στη μήτρα.

4. Η αναπνοή επίσης μπορεί να θεωρηθεί ως διαδικασία πέψης του αέρα, όπως και η είσοδος και αφομοίωση των εντυπώσεων από τις 5 αισθήσεις μας. Αυτές όμως ανήκουν σε πολύ μικροσκοπική κλίμακα για να μπορέσουμε να τις περιγράψουμε ως οκτάβες.

Για να χωνευτεί η τροφή χρειάζεται ένα ή δύο εικοσιτετράωρα. Αλλά τα πρώτα στάδια συντελούνται σίγουρα σε 24 ώρες αφού η αφόδευση γίνεται σε ημερήσιο ρυθμό κατά γενικό μέσο όρο στην υγιή λειτουργία του οργανισμού.

Για να χωνευτεί ο αέρας σε μία αναπνοή χρειάζονται 3 δευτερόλεπτα κατά γενικό μέσο όρο. Η αναλογία προς το εικοσιτετράωρο της τροφής είναι 1:28.000 (= 3.600 δεύτερα x 24 ώρες = 86.400 ÷ 3 = 28.800).

Πόσο χρειάζεται να χωνέψουμε μία εντύπωση; Όχι απλώς να την περάσει μία ή άλλη αίσθηση στον νου, μα ο νους να την αξιολογήσει και να την ταυτοποιήσει;

Χρησιμοποιώντας την αναλογία 1:28.000 (δηλ. 3 δεύτερα διά του 28.000) έχουμε 0,0001 (δηλ. ένα δεκαχιλιοστό) του δευτερολέπτου!!!

Τόσο γρήγορα λειτουργεί η αντιληπτικότητά μας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *