569. Φιλοσοφία: Αμεριμνησία, απόσπαση

569. Φιλοσοφία: Αμεριμνησία, απόσπαση

Νικόδημος (για Τζουάνγκ Τζου: κεφ 12, Ουρανός και Γη 2)

1. Ο Κίτρινος Αυτοκράτορας Huang Di έφθασε στη Βορεινή περιοχή του Κόκκινου Νερού και ανέβηκε τους πρόποδες της οροσειράς Kun Lun. Όταν γύρισε στον νότο, συνειδητοποίησε πως κάπου στην επιστροφή του είχε χάσει το Σκοτεινό Μαργαριτάρι του. Έστειλε [τον ακόλουθό του] Πολυμάθεια να το βρει, μα δεν το βρήκε. Έστειλε τον Li Zhu [της εξαιρετικής όρασης] να το βρει, μα ούτε αυτός το βρήκε. Μετά έστειλε τον Chi Gou [της ερευνητικής ευφράδειας], μα ούτε αυτός το βρήκε. Τελικά αποτάθηκε στον Xiang Wang [Δεν-κάνω-τίποτα] κι εκείνος το βρήκε.

Ο Χουάνγκ Ντι είπε τότε: “Πολύ παράξενο που το βρήκε ο Δεν-κάνω-τίποτα!”

[Το μαργαριτάρι συμβολίζει εδώ την Πνευματική ουσία ή ψυχή του Αυτοκράτορα. Η πολυμάθεια, η όραση και η ευφράδεια (ή ομιλία γενικά) μάλλον επισκιάζουν και θολώνουν το πνεύμα αντί να το λαμπρύνουν ή διευρύνουν. Μόνο η απόσπαση πετυχαίνει.]

2. Ο Αυτοκράτορας Yao επισκέφθηκε το όρος Hua. Εκεί τον είδε ο επιτηρητής των συνόρων και σκέφθηκε: “Α, ένας σοφός!” του είπε, “Κύριε, τα σέβη μου. Σας εύχομαι χρόνια πολλά!”

Ο Γιάο είπε: “Ευχαριστώ, μην το κάνεις!”

Επιτηρητής: “Σας εύχομαι πλούτη!”

Γιάο: “Ευχαριστώ, μην το κάνεις!”

Επιτηρητής: “Σας εύχομαι πολλούς γιους!”

Γιάο: “Ευχαριστώ, μην το κάνεις!”

“Μα μακροζωία, πλούτη και πολλούς γιους είναι αυτά που όλοι επιθυμούν. Πώς κι εσείς δεν τα επιθυμείτε;”

Γιάο: “Πολλοί γιοι σημαίνουν πολλές έγνοιες για το πώς θα φερθούν. Πλούτη σημαίνουν πολλή φασαρία. Μακροζωία σημαίνει πολλή ντροπή. Αυτά τα τρία δεν βοηθούν τον άνθρωπο να καλλιεργήσει την αρετή. Καλύτερα όχι.”

Επιτηρητής: “Αρχικά σας πέρασα για Σοφό. Τώρα βλέπω πως είστε απλός ευγενής. Όταν ο Ουρανός στέλνει στον κόσμο τα μύρια πλάσματα ορίζει και κάποιο λειτούργημα για το καθένα. Αν εσείς έχετε πολλούς γιους τους ορίζετε τα λειτουργήματά τους, οπότε δεν έχετε καμιά έγνοια. Ομοίως, αν κάποιος έχει πλούτη πολλά, τα μοιράζεται με άλλους κι έτσι δεν έχει φασαρίες. Ο αληθινός σοφός είναι σαν το νεαρό τρυγόνι που ζει χάμω και το ταΐζουν οι γονείς του κι όταν πετά μένει χαμηλά και δεν δίνει παράσταση με τις φτερούγες του [οπότε δεν υπάρχει ντροπή]. Όταν επικρατεί στον κόσμο η βούληση του Τάο, ο Σοφός ευημερεί όπως όλα τα άλλα. Όταν δεν επικρατεί το Τάο, τότε καλλιεργεί το Τάο, σε απόσυρση. Και αν μετά από 1000 χρόνια κουραστεί με τα εγκόσμια, ανεβαίνει ψηλά πάνω στα λευκά σύννεφα προς τους Αθάνατους και εισέρχεται στη Βασιλεία του Θεού. Εκεί δεν μπαίνουν οι τρεις μπελάδες που ανέφερες. Πώς λοιπόν θα ένιωθε έγνοια ή ντροπή;”

Και με αυτά ο επιτηρητής των συνόρων απομακρύνθηκε. Ο Γιάο έτρεξε ξοπίσω του θέλοντας να τον ρωτήσει κάτι – “Περίμενε μισό λεπτό!”

Μα ο επιτηρητής είπε: “Φύγετε, μη μ’ ενοχλείτε άλλο!”

3. Όταν ο Γιάο κυβερνούσε, διόρισε τον Bo Cheng Zi Gao ως Δούκα. Αργότερα έδωσε την εξουσία στον Shun και αυτός στον Yu. Τότε ο Bo Cheng Zi Gao παραιτήθηκε από τον τίτλο του κι επιδόθηκε ως γεωργός σε καλλιέργειες. Ο Yu τότε τον επισκέφθηκε και τον βρήκε να εργάζεται στα χωράφια του. Τον πλησίασε από νότια με ταπεινότητα και ρώτησε:

“Παλαιά, όταν ο Γιάο κυβερνούσε, Κύριε, σε διόρισε Δούκα. Μα όταν ο Γιάο έδωσε την εξουσία στον Shun κι εκείνος την έδωσε σε μένα, άφησες τον τίτλο κι επιδόθηκες στη γεωργία. Θα ήθελα ειλικρινά να μάθω γιατί το έκανες.”

Ο Zi Gao τότε απάντησε:

“Παλαιότερα, όταν ο Γιάο κυβερνούσε, δεν έδινε αμοιβές και χορηγίες μα οι πολίτες εργάζονταν εντατικά. Δεν απειλούσε με ποινές και δεν επέβαλε τιμωρίες, μα οι πολίτες συμπεριφέρονταν με σεβασμό [μεταξύ τους]. Τώρα έχεις καθορίσει και αμοιβές και τιμωρίες, όμως οι πολίτες δεν νιώθουν καθόλου καλά. Από δω και στο μέλλον η αρετή θα παρακμάσει και θα ακολουθήσει μια εποχή καταπίεσης. Οι ταραχές των επόμενων γενεών έχουν την απαρχή τους στην τωρινή περίοδο. Και τώρα καλύτερα να φύγεις κι εγώ να συνεχίσω την εργασία μου”. Συνέχισε με το όργωμα και αγνόησε πλήρως την παρουσία του Γιου.

[Η εποχή των Yao και Shun, δηλαδή στα μέσα της 3ης Χιλιετίας πκε, θεωρείται στην κινέζικη παράδοση μια μυθική Χρυσή Εποχή.
Μερικοί θεωρούν αυτό και το τέλος του 2ου επεισοδίου μεταγενέστερες προσθήκες. Κάποιοι σχολιαστές έγραψαν πως ο Bo Cheng Zi Gao ήταν πρότερη ενσωμάτωση του θρυλικού Λάο Τζου.]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Ε1697: Αναπλήρωση Όπλων

Τα οπλικά συστήματα της Ουκρανίας (εξαιρώντας τα πυρηνικά