Φιλ382: Κομφούκιος και Λάο Τσε

Φιλ382: Κομφούκιος και Λάο Τσε

- in Φιλοσοφία
0

1. Παραθέτω μια ακόμα ιστοριούλα για μια συνάντηση μεταξύ Κομφούκιου και Λάο Τσε δοσμένη πάλι στην παράδοση των Ταοϊστών (Shiji).

Ο Κομφούκιος (Kongzi ή Kung Fu-tse) επισκέφθηκε τον Λάο Τσε που είχε μεγάλη φήμη ως γνώστης του Τάο από το οποίο εκδηλώθηκε το σύμπαν. Ο ηλικιωμένος σοφός δίδασκε πως η εκδήλωση της δημιουργίας από τη δύναμη του Τάο ήταν η μόνη ορθή τάξη και αυτή δεν θα μπορούσε να ελέγχεται ή έστω να γίνει πλήρως κατανοητή από τον ανθρώπινο νου. Ο Κομφούκιος, νεότερος, ήθελε να μάθει κατά πόσο οι αντιλήψεις του περί κοινωνικής ευταξίας αντανακλούσαν τη συμπαντική ευταξία του Τάο.

Ο Λάο Τσε κατάλαβε πως ο νεότερος φιλόσοφος ήταν ένας σοβαρός δάσκαλος και η διδασκαλία του θα είχε ευρεία επίδραση. Έτσι δέχτηκε να τον ακούσει και να τον βοηθήσει.

2. Ρώτησε, λοιπόν, ο Κομφούκιος: «Πώς βλέπετε την Ηθική; Τι νομίζετε για την καλλιέργεια καλού χαρακτήρα;» Ο ίδιος ήταν ηθικολόγος και πίστευε πως ο καλός χαρακτήρας ήταν σπουδαίο επίτευγμα και λύση για τα προβλήματα.

Ο Λάο Τσου γέλασε: «Μόνο όταν υπάρχει ανηθικότητα εγείρεται το ζήτημα ηθικών κανόνων. Και μόνο όταν ο χαρακτήρας γενικά έχει χαλάσει εγείρεται ζήτημα καλού χαρακτήρα. Ο άνθρωπος με καλό, σταθερό χαρακτήρα δεν αναρωτιέται καθόλου για θέματα χαρακτήρα. Ο ηθικός άνθρωπος, πάλι, δεν ξέρει τι θα πει «ηθική». Γι’ αυτό μην παρασυρθείς σε ανοησίες και να καλλιεργείς καλό χαρακτήρα. Η βασική ανάγκη είναι η συνειδητοποίηση της έμφυτης δύναμης του Τάο. Ο άνθρωπος ας είναι φυσικός!»

3. Όταν ο Κομφούκιος έφευγε, ο Λάο Τσε τον αποχαιρέτησε ως εξής: «Έχω ακούσει πως για ξεπροβόδισμα ο πλούσιος δίνει αγαθά ως δώρα και ο καλοσυνάτος δίνει καλά λόγια. Εγώ δεν είμαι πλούσιος, έτσι μάλλον ξεδιάντροπα παίρνω τον ρόλο του «καλοσυνάτου» και σου προσφέρω λίγα λόγια. Πολλοί έξυπνοι και οξυδερκείς καταστρέφονται διότι αρέσκονται στο να κρίνουν άλλους. Επίσης πολλοί λαμπροί και ευφραδείς γλιστρούν σε όμοιο κίνδυνο διότι αρέσκονται στο να αποκαλύπτουν τα ελαττώματα των άλλων. Έτσι μην το κάνεις αυτό, νεαρέ μου, μην το κάνεις αυτό!»

4. Οι μαθητές του ρώτησαν τον Κομφούκιο όταν εκείνος γύρισε. Του πήρε λίγο χρόνο να επανέλθει στην παλιά του ήρεμη στάση. Τότε τους είπε:

«Έχω ακούσει για μεγάλα ζώα όπως ελέφαντες και ξέρω πώς συμπεριφέρονται. Έχω ακούσει για πλάσματα κρυμμένα βαθιά στη θάλασσα και ξέρω πώς κολυμπούν. Έχω ακούσει και για γιγάντια πουλιά που πετούν μίλια και μίλια ψηλά. Μα ο άντρας αυτός είναι δράκοντας. Κανείς δεν ξέρει πως συμπεριφέρεται, πως ζει, πως κινείται. Είναι σαν την άβυσσο και σαν ένα όνειρο. Είναι σαν Κύριος και Αφέντης και σαν Θάνατος. Κοντά του θα νιώσεις φόβο και θα τρέμεις ασυγκράτητα: φόβος άγνωστος σαν το ερχομό του θανάτου.»

Ο Κομφούκιος δεν ξαναπήγε στον Λάο Τσε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *