Φιλ314β: Ταραχές για τη δολοφονία του Φλόιντ

Φιλ314β: Ταραχές για τη δολοφονία του Φλόιντ

1. Ποιος είναι ο σκοπός όλων αυτών των διαμαρτυριών, ειρηνικών και βίαιων ταραχών στις μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ και σε άλλες χώρες; Γιατί γίνονται; Τι ζητούν οι διαδηλωτές;

Η αστυνομική βία στις ΗΠΑ και η καταπιεστική διάκριση κατά των μαύρων και, γενικότερα, μη λευκών ξένων, δεν είναι καινούριο φαινόμενο, όπως έχω δείξει σε προηγούμενα άρθρα και όπως είναι γενικά γνωστό.

Τώρα ο ρυθμός παρακμιακής κατολίσθησης σε αυτή τη νέα χώρα, που επιφανειακά υποσχόταν τόσα πολλά και που στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα προσέφερε, όχι δίχως κάποιο συμφέρον, τόσα πολλά στην Ευρώπη, φαίνεται να είναι ταχύτερος κι εντονότερος.

Αυτή η παρακμιακή βουτιά φαίνεται όχι μόνο στην ψυχρή δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ (ενώ και 3 αστυνομικοί και πολλοί πολίτες χάζευαν και βιντεοσκοπούσαν το θέαμα) μα και στις διαμαρτυρίες και ταραχές που ακολούθησαν – και, φυσικά, στον ανεκδιήγητο πρόεδρο Τραμπ!

2. Ρεπουμπλικάνοι στις ΗΠΑ και Δεξιοί αλλού προσπαθούν να καλύψουν την πραγματικότητα εστιάζοντας σε ζητήματα μακριά από την αυξανόμενη διαφθορά και βία στη δήθεν φιλελεύθερη μητρόπολη της πολιτισμένης Δύσης μακριά και από τον πρόεδρο και την αστυνομία και τις πολιτικο-οικονομικές δομές. Οπωσδήποτε δεν είναι όλες οι κρατικές υπηρεσίες και όλες οι αστυνομίες ρατσιστικές, εναντίον των μαύρων. Μα δεν φωτίζουν την υπόθεση με το να ξεφουρνίζουν οι αρθρογράφοι άσχετες στατιστικές για τον μεγάλο αριθμό θυμάτων μαύρων, μα και περισσότερων λευκών που έχουν σκοτώσει οι μαύροι! Οι περισσότεροι στηρίζουν τον Τραμπ.

Βασικά, η επαναστατικότητα, βία και αγριότητα είναι ξέσπασμα μιας καταπιεσμένης οργής αιώνων για μια καθαρά οικονομική αδικία που διαπράττεται από την αρχή της ιστορικής περιόδου με θύματα και λευκούς και μαύρους – και ας μην το συνειδητοποιούν.

Πολλοί – η πλειονότητα – δεν έχουν μέρος δικό τους να ζήσουν (με την οικογένειά τους), την ευκαιρία να σπουδάσουν οι ίδιοι και τα παιδιά τους, να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να έχουν τη φυσική αμοιβή της εργασίας τους.

Και αυτή η στοιβαγμένη, ίσως μη πλήρως κατανοητή, ενέργεια οργής βρήκε την ευκαιρία να ξεσπάσει μετά την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα και τον φόβο και την καινούρια αβεβαιότητα.

3. Οι φιλελεύθεροι δημοκρατικοί θέλουν να φύγει ο Τραμπ και το σιχαμερό καθεστώς του ψευδολογίας και ψυχοπάθειας.

Μα κινητοποιούνται από ψευδαισθήσεις, φαντασιώσεις κι ονειροπολήσεις νομίζοντας πως αν και όταν φύγει ο Τραμπ τα πράγματα θα βελτιωθούν. Τρέφουν και τρέφονται από πολλή υποκρισία.

Διότι, παραδόξως, δεν βλέπουν πως δεν έχει γίνει καμιά βελτίωση στα 250 έτη τους ως ανεξάρτητο έθνος. Ναι έγινε το ισχυρότερο έθνος του πλανήτη με γρήγορη εκβιομηχάνιση και προηγμένη τεχνολογία. Μα το οικονομικό κέρδος παραμένει από τον 18ο αιώνα η βασική τους αξία, όσο κι αν διακηρύσσουν μεγαλοστομίες περί ελευθερίας και δημοκρατίας, όσο κι αν σε μερικές περιπτώσεις, όπως μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, έδειξαν γενναιοδωρία στην Ευρώπη (σχέδιο Μάρσαλ).

Μα κι εδώ, όπως στις παρεμβάσεις τους στη Λατινική Αμερική και στην Ασία, δεν απουσίαζε η χαρακτηριστική υστεροβουλία τους για κέρδος, ισχύ, έλεγχο.

Πολύ αμφιβάλλω αν θα μπορέσουν να αναχαιτίσουν το γρήγορο γλίστρημα προς την παρακμή και την ωμή βαρβαρότητα.

4. Και αυτό φαίνεται στην ευκολία με την οποία κάθε ειρηνική διαμαρτυρία μετατρέπεται σε βίαιη αναταραχή με βαναυσότητες, ξυλοδαρμούς, λεηλασίες, εμπρησμούς, σκοτωμούς.

Είναι πολλοί οι λούμπεν πολίτες από κάθε πολιτική παράταξη που βρίσκουν εδώ, σε τέτοιες διαδηλώσεις, ευκαιρία να αποκτήσουν δωρεάν NIKE παπούτσια, νέο κινητό τηλέφωνο, ένα λάπτοπ ή μια καινούρια τηλεόραση. Και βλέπεις έναν ληστή να ληστεύεται από άλλους!

Αυτοί οι λούμπεν σίγουρα δεν μειώνονται.

Η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στις ΗΠΑ έχει χειροτερεύσει σε πολύ μεγάλο βαθμό όπως και ο έγγαμος βίος (τα διαζύγια αυξάνονται όπως και οι ανύπαντρες μητέρες) και η ανατροφή των παιδιών. Στην κατάταξη των επιδόσεων PISA (2016) τα Αμερικανάκια βρίσκονται στην 31η θέση, πίσω από χώρες όπως η Τσεχία, η Εσθονία, το Βιετνάμ!

Ένα έθνος που υπερηφανεύεται για τη βιομηχανία, τα οπλικά του συστήματα και την οικονομική του ισχύ, μα έχει το κέρδος ως βασική του αξία, θα περιέλθει γρήγορα σε αναπόφευκτη παρακμή.

5. Έξω από τις ΗΠΑ βλέπουμε το ίδιο παράλογο ξέσπασμα που προσποιείται πως συμπαραστέκεται στον αδικοχαμένο Φλόιντ, ενάντια στη βία και στον ρατσισμό και στηρίζει άλλες όμοιες αξίες. Ναι, ο Τραμπ και οι Ρεπουμπλικάνοι πήραν το μήνυμα της απέχθειας από τις άλλες χώρες. Μα δεν πρόκειται να κάνουν τίποτα ώστε να αλλάξουν οι ίδιοι και η κοινωνία.

Κι εδώ έχουμε δει πολλά τέτοια, και μάλιστα παρατεταμένα, κινήματα που πέρασαν κι έσβησαν σαν κύματα στην επιφάνεια του ωκεανού μιας ρουτινιάρικης ζωής που όλο αλλάζει και όλο γυρίζει στα ίδια. Οι κοινωνίες μας δεν αλλάζουν, εκτός από την οικονομική και τεχνολογική ανάπτυξη. Κι εδώ, σε αυτές τις έντονες ταραχές, πρόκειται για το ξεχείλισμα της ίδιας καταπιεσμένης, οργισμένης ενέργειας, δίχως πολλή κατανόηση μα με πολλή συναισθηματική διάχυση και υποκρισία .

1 Comment

  1. ΣΑΜΑΡΤΖΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    H εμπιστοσυνη στην συγχρονη δημοσιογραφια που κατασκευαζει συμβαντα και αποσιωπα γεγονοτα που δεν συμφερουν τον αρθρογραφο , δεν βοηθα στην διατυπωση ασφαλων συμπερασματων.Δεν θα μακρυγορησω υποστηριζοντας την αναξιοπιστια των media διοτι ειναι πλεον κοινος κοινοτατος θα ελεγα τοπος.Ο πολεμος που δεχεται ο ΤΡΑΜΠ απο τα media δεν προερχεται απο αγνη δημοσιογραφικη ενημερωση,αλλα απο κατασκευασμενη αποδομηση της προσωπικοτητας του,διοτι τολμησε να καταγγειλη παγκοσμιως το φιασκο του κορονοιου ,λεγοντας χαρακτηριστικα οτι δεν θα μου κλεισουν την χωρα τρεις γιατροι.Αυτο ενοχκησε τα ευαγη φιλανθρωπικα ιδρυματα των bill gates και sorros,διοτι πλειστοι οσοι διακεκριμμενοι παγκοσμιως ιατροι πολιτικοι αθλητικοι και εκκλησιαστικοι παραγοντες ,με την υποστηριξη του Τραμπ ξεσκεπασαν με μαθηματικη τεκμηριωση το μεγαλο φιασκο που σκαρωσαν οι geits και sorros με την συενργασια του ΠΟΥ (προεδρευομενου απο ….εμπιστο (ΜΗ ΙΑΤΡΟ) του ..φιλανθρωπου geits).
    Μπροστα στα τραγελαφικα σεναρια που παρηλασαν (και παρελαυνουν ) στα media ,ο Μολιερος (κατα φαντασια ασθενης) φανταζει αγραμματο σχολιαροπαιδο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *