Φιλ291: Η Χρυσή Εποχή

Φιλ291: Η Χρυσή Εποχή

- in Φιλοσοφία
0

1. Η ονομασία προέρχεται από τον Ησίοδο (Έργα και Ημέραι 109) και πρόκειται για τον μύθο των 4 Εποχών, ή, ακριβέστερα, 4 γένη ανθρώπων που περιγράφονται με επίθετα μετάλλων (αργυρό, χάλκινο και σιδερένιο) μα κι ένα μεταξύ χάλκινου και σιδερένιου, ως γένος Ηρώων και Ημιθέων, που πέρασαν στο νησί των Μακάριων.

Όμοια παρουσίαση με μεταλλική ποιότητα ή χρώμα βρίσκουμε στην αρχαία Περσία και στο αρχαίο Ισραήλ (Δανιήλ 2.1-44) – και τα έχω εξετάσει σε προηγούμενα άρθρα (103. Φιλοσοφία: Τα 4 Γιούγκα). Στο Ισραήλ είναι 5. Στην Περσία υπήρχαν δυο αφηγήσεις, η μια με 4 εποχές, η άλλη με 7.

Αλλά η Χρυσή Εποχή ως μύθος υπάρχει στους Κέλτες και Σκανδιναβούς δίχως όμως όλη την γκάμα των 4, 5, ή 7, και στους Κινέζους (ching-t’u Αγνή Χώρα).

2. Από μια άποψη πολύ ορθά αυτές οι παραδόσεις δίνουν τις ποιότητες των μετάλλων σε γενεές ανθρώπων – και ας τις λέμε «Εποχές» εμείς.

Δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί το γένος αγνότητας, θεϊκότητας και καλοσύνης, έχει την ποιότητα του χρυσού. Το χρυσάφι είναι λαμπερό κι ελάσιμο και δεν σκουριάζει, δεν φθείρεται, όπως ο σίδηρος.

Ο Πλάτων δίνει αυτό το μέταλλο στην ιδιοσυγκρασία των Αρχόντων στην Πολιτεία 415D και, ακολουθώντας τον Ησίοδο, στο πρωταρχικό γένος (468C).

Οι Αιγύπτιοι θεωρούσαν τον Φαραώ τους να είναι φτιαγμένος από χρυσάφι και δεν τον κοιτούσαν ποτέ μήπως και τυφλωθούν από τη λάμψη του· μα αυτό έδειχνε την καταγωγή του από τον ακτινοβόλο θεό ήλιο Ρα και την ενσάρκωσή του ως ουσία του «χρυσού Ώρου», γιου του Όσιρι και της Ίσιδας.

Στην αρχαιότερη εποχή της Περσίας (=Ιράν), στο κείμενο Αβέστα, ο βασιλιάς Yima κυβερνούσε σε μια «χρυσή εποχή αθανασίας» (Vendidad 2.5.).

Στους Σκανδιναβούς, στο αρχαίο Ισλανδικό Edda (πεζό και ποιητικό), στην κορυφή του Gimle, είναι το παλάτι του βασιλιά Odin (ή Wotan), ηγεμόνα των θεών Aesir, στην Asgard Πολιτεία, το οποίο «λάμπει σαν χρυσάφι» (Voluspa 64).

3. Ο ισλανδικός μύθος τελειώνει λέγοντας πως μετά το Ragnarok, το λυκόφως των θεών και το τέλος του γνωστού μας κόσμου, ένας νέος ήλιος θα λάμψει και μια νέα λαμπρή γενιά ανθρώπων ενώ, οι Aesir θα ξαναπαρουσιαστούν με τα χρυσά πλακίδια της κρυφής σοφίας τους σε έναν νέο κύκλο του κόσμου.

Η κυκλική επανάληψη με την αναγέννηση του κόσμου παρουσιάζεται και στη Βεδική Παράδοση όπου ο mahāyuga, η Μεγάλη Περίοδος, που διαρκεί 4.320.000 έτη αποτελείται από το satya-yuga ‘περίοδος Αλήθειας’, tretā-yuga ‘περίοδος της Γνώσης’, dvāpara-yuga ‘δεύτερη περίοδος (θυσιαστική) και kali-yuga ‘περίοδος της μαύρης θεάς Κάλι’, θα ξαναρχίσει ανανεωμένος με το τέλος της 4ης περιόδου Κάλι.

Θα επανέλθω να εξετάσουμε την αθανασία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *