Φιλ279: Ψυχοκίνηση και τηλεκίνηση

Φιλ279: Ψυχοκίνηση και τηλεκίνηση

- in Φιλοσοφία
0

1. Στην Παραψυχολογία οι δυο όροι χρησιμοποιούνται με ελαφρά διαφορά. Εδώ δεν εξετάζω αυτήν τη διαφορά. Η ψυχοκίνηση είναι η από μακριά μεταβολή της μορφής ή φύσης ενός υλικού αντικειμένου με νοητική ή ψυχική ενέργεια και δίχως υλική επαφή ή δίχως παρεμβολή ξένης φυσικοχημικής ενέργειας: π.χ. ένα κουτάλι κάμπτεται. Η τηλεκίνηση το μετακινεί στον χώρο (το κουτάλι μετακινείται από το κέντρο ενός τραπεζιού στην άκρη).

Πολλοί επιστήμονες και μη απορρίπτουν τα αποτελέσματα ερευνών σε αυτόν τον τομέα ως «μη επιστημονικά». Άλλοι, πιο ήπιοι, εκφράζουν σκεπτικισμό και αμφισβήτηση. Αυτά είναι αναμενόμενα.

Από την άλλη, όμως, υπάρχουν και μαρτυρίες για την επιτυχία τέτοιων πειραμάτων σε κλειστές ελεγχόμενες συνθήκες.

2. Η Nina Kulagina είναι μια Ρωσίδα (1926 – 1990) που συχνά έδειξε πως μπορούσε να αλλοιώσει και να μετακινήσει αντικείμενα. Όταν το 1987 ένα άρθρο στην Pravda την κατηγόρησε πως χρησιμοποιούσε μαγνήτες και «αόρατες κλωστές» για τις παραστάσεις της, εκείνη έκανε μήνυση για δυσφήμηση και κέρδισε την υπόθεση στο δικαστήριο.

Εκτός από το άρθρο στην Pravda υπάρχουν πολλές άλλες δημοσιεύσεις με όμοιες κατηγορίες όπου αποκαλείται «τσαρλατάνα». Π.χ. οι Βρετανοί Joel Levy και Mike Dash και ο Αμερικανός Martin Gardner.

Από την άλλη, υπάρχουν αρκετές μαρτυρίες από αναγνωρισμένους επιστήμονες που αποδέχονται τις ικανότητες της Κουλαγκίνα, όπως δείχνει η Thelma Moss στο έργο της, The Body Electric 1979, Tarcher, ή ο R. Broughton στη μελέτη του, Parapsychology: the Controversial Science NY 1991, Balantine Books.

3. Η Thelma Moss (σελ. 79) αναφέρει πως τον Μάρτιο 1970 σε ένα επιστημονικό εργαστήριο στο Λένινγκραντ, στην παρουσία έγκριτων επιστημόνων η Nina Kulagina χρησιμοποίησε τη δύναμη της πάνω σε οργανικά κύτταρα κι έκανε την καρδιά ενός βατράχου που έπλεε σε ένα διάλυμα να σταματήσει: πρώτα έκανε την καρδιά να χτυπά πιο γρήγορα, μετά πιο αργά και τελικά, με μεγάλη συγκέντρωση, την έκανε να σταματήσει!

4. Ο R. Broughton περιγράφει (σελ 142-3) μερικά πειράματα όπου η Nina Kulagina στην παρουσία επιστημόνων προκάλεσε από μακριά τη μετακίνηση αντικειμένων.

Τον Οκτώβριο 1970 δυο Αμερικανοί επιστήμονες, ο Gaither Pratt και ο συνεργάτης του Champe Ransom (και οι δύο στο Τμήμα Παραψυχολογίας στο Virginia University) και δύο Ρώσοι επιστήμονες, ο φυσιολόγος G. Sergeyev και ο μαθηματικός K. Ivanenko, παρακολούθησαν τη Nina Kulagina να μετακινεί σπίρτα και μια πυξίδα.

Πρώτα εξέτασαν τη Nina Kulagina και βεβαιώθηκαν πως δεν είχε πάνω της κρυμμένες κλωστές, καλώδια ή μαγνήτες. Βεβαιώθηκαν επίσης πως δεν υπήρχαν κλωστές καλώδια ή μαγνήτες κάτω ή γύρω από το τραπέζι όπου βρίσκονταν τα αντικείμενα.

Μετά η Nina Kulagina αφού συγκεντρώθηκε τέντωσε τα χέρια της. Το σπιρτοκούτι μετακινήθηκε προς το μέρος της αρκετές ίντσες. Το πείραμα επαναλήφθηκε ακόμα μια φορά.

Μετά, η Nina Kulagina έκανε να μετακινηθεί ένας όρθιος, μη-μαγνητικός κύλινδρος.

5. Υπάρχουν και άλλες δημοσιεύσεις για τις έρευνες που έγιναν σχετικά με τη Nina Kulagina από άλλους επιστήμονες, φυσικούς, φυσιολόγους κλπ, στο Λένινγκραντ σε διάφορα επιστημονικά Ινστιτούτα. Σε κάθε περίπτωση η Nina Kulagina κατόρθωνε να μετακινήσει ή αλλοιώσει αντικείμενα.

Ο Broughton αναφέρει και άλλους ανθρώπους προικισμένους με αυτή την παραφυσιολογική ικανότητα ψυχο– ή τηλε– κίνησης. Εδώ παίρνω την περίπτωση του Κινέζου Zhang Baosheng που μεγάλωσε στην περιοχή Liaoning στη βορειοανατολική ακτή της Κίνας. Η παραφυσιολογική ικανότητά του έγινε γνωστή για πρώτη φορά το 1976.

Το ενδιαφέρον για τέτοιες μελέτες φούντωσε στην Κίνα τη δεκαετία 1970. Συγχρόνως όμως μερικοί αξιωματούχοι του Κομμουνιστικού Κόμματος και μερικοί επιστήμονες εκδήλωσαν έντονη αρνητικότητα. Έτσι τον Απρίλιο 1982 η Εθνική Επιτροπή Επιστημών του ΚΚ αποφάσισε να γίνουν πειράματα που θα έδειχναν κατά πόσο πράγματι κάποιος κατείχε τέτοια ικανότητα.

Έγιναν αρκετές δοκιμές με επιτυχία σε εργαστήρια στο Πεκίνο υπό τη διεύθυνση κι εποπτεία του καθηγητού της Φυσικής Lin Shuhuang. Έγιναν συνολικά 19 δοκιμές επίσης στην περίοδο Δεκ. 1982 – Μάιος 1983. Όλες έδειξαν πως ο Zhang όντως είχε την ικανότητα.

Ενδεικτικά, σε μια από τις δοκιμές έκανε να βγει από ένα σφραγισμένο σωληνάριο ένα σημαδεμένο ζωντανό έντομο. Σε μια άλλη έκανε να βγουν από ένα σφραγισμένο σωληνάριο σημαδεμένα χαρτάκια.

6. Οι ερευνητές σε αυτόν τον τομέα της Παραψυχολογίας – και γράφω για έγκριτους επιστήμονες που έχουν εκφράσει σκεπτικισμό – έχουν συλλέξει πολύ μεγάλο σώμα αποδείξεων πως υπάρχει ένα νοητικό στοιχείο στον άνθρωπο ικανό να επηρεάσει αντικείμενα δίχως υλική επαφή.

Αυτή η ενέργεια (ψυχο– ή τηλε– κίνηση) δεν μπορεί για την ώρα να εξηγηθεί από τους γνωστούς νόμους της Φυσικής. Γιαυτό, δυστυχώς, προκαλείται σκεπτικισμός ή απόρριψη σε όσους δεν έχουν παρακολουθήσει τέτοια πειράματα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *