Φιλ635: Απώλεια και κέρδος

Φιλ635: Απώλεια και κέρδος

- in Φιλοσοφία
0

(από το Wen Tzu ‘Κατανοώντας τα Μυστήρια’ 53)

Όταν κάνεις το καλό δέχεσαι νέα ενθάρρυνση. Όταν κάνεις το κακό, παρατηρείσαι και νιώθεις σφίξιμο.

Το Τάο, η αρετή του, δεν μπορεί να χρησιμοποιείται σε επιδίωξη δόξας, μπορεί όμως να συγκρατείται για αυτοκαλλιέργεια. Συνεπώς, οι σοφοί δεν επιδιώκουν φήμη με τις πράξεις τους ούτε εγκώμιο για τη γνώση τους. Η συμπεριφορά τους εκδηλώνει την αγνή φύση δίχως καμιά προσθήκη.

Στην Οδό συντηρείς αυτό που έχεις, δεν κυνηγάς ό,τι νομίζεις πως δεν έχεις. Αν κυνηγάς αυτό που νομίζεις πως δεν έχεις, τότε χάνεται και αυτό που έχεις. Αν προχωράς ικανοποιημένος με ό,τι έχεις, τότε αυτό που σου λείπει θα έρθει από μόνο του.

Όσοι επιθυμούν να κυβερνήσουν, μα δεν έχουν σταθεροποιηθεί πάνω από το χάος, κινδυνεύουν ποικιλότροπα. Όσοι επιδιώκουν φήμη, μα η συμπεριφορά τους φαίνεται να έχει ελαττώματα εγωισμού, θα πληγωθούν.

Καμμιά περιουσία δεν είναι ανώτερη από το να μην έχεις φασαρίες και κανένα κέρδος μεγαλύτερο από το να μην έχεις απώλειες. Έτσι οι άνθρωποι μπορεί να χάνουν ενώ κερδίζουν και να κερδίζουν ενώ χάνουν.

Η Οδός δεν ενθαρρύνει όσους θέλουν να κερδοσκοπήσουν. Μα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να σταθεροποιήσει το πνεύμα και να αποτρέψει βλάβη. Καλύτερα να απολαμβάνεις μη έχοντας φασαρίες παρά να απολαμβάνεις έχοντας πλούτη. Καλύτερα να απολαμβάνεις μη έχοντας παρανομίες παρά να απολαμβάνεις έχοντας δημοφιλία που χάνεται αναπάντεχα!

Η Οδός διδάσκει: “Στο σκοτάδι να ακολουθείς την αυθεντία της Φύσης και να μετέχεις στην ενέργειά της. Έτσι δεν θα έχεις ενοχλήσεις κι έγνοιες – αν δεν φυλάς υπερβολικό πλεόνασμα. Δεν παθιάζεσαι με ό,τι έρχεται και δεν προσκολλιέσαι σε ό,τι φεύγει. Οι άλλοι άνθρωποι μπορεί να είναι από την ανατολή, τον νότο, τη δύση, τον βορρά: εσύ να μένεις σταθερά στο μέσο.

Όταν μένεις στο μέσο, ακόμα και στο μέσο ανέντιμων δεν χάνεις την τιμιότητα και την τιμή σου: ναι, πορεύεσαι κι εσύ μαζί με τον κόσμο μα δεν εγκαταλείπεις τη γενέτειρά σου. Δεν μηχανεύεσαι πώς να φαίνεσαι καλός, ούτε προσπαθείς να αποφύγεις την όποια αμηχανία. Ακολουθώντας τη ροή της Φύσης μη σχεδιάζεις πολύ για το μέλλον μα μη χάνεις την όποια ευκαιρία και μη σπαταλάς χρόνο. Εστιάζοντας πίστη κι ελπίδα στη Φύση μην αποζητάς να την εκμεταλλευτείς μα μην απορρίπτεις την όποια καλοτυχία.

Όταν ακολουθείς τους φυσικούς νόμους, δεν έχεις αδικαιολόγητη καλοτυχία εσωτερικά και δεν έχεις αδικαιολόγητη κακοτυχία εξωτερικά: συμφορές και τυχερά δεν συμβαίνουν στη Φύση. Πώς μπορείς να έχεις απώλεια; Πώς μπορεί κάποιος να σου κλέψει;

Στη Φύση όλα είναι καλοτυχία. Όλα πορεύονται στην ορθή κατεύθυνση.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *