661. Φιλοσοφία: Θρησκεία και συμπαντική εξέλιξη

661. Φιλοσοφία: Θρησκεία και συμπαντική εξέλιξη

- in Φιλοσοφία
0

1. Είναι πολύ παράξενο μα μερικοί άνθρωποι αφήνουν την προσκόλλησή τους στη δική τους θρησκεία να γίνει το κριτήριο για τη θρησκεία που αντανακλά πιο πιστά τα γνωστά γεγονότα για την εξέλιξη του σύμπαντος, όπως τα παρουσιάζει η Αστροφυσική. Έτσι ένας Χριστιανός γράφει πως ο Χριστιανισμός είναι ανώτερος αφού διδάσκει πως η ουσιαστική σημασία της ζωής είναι Αγάπη. Χωρίς όμως να εξηγεί πώς τα θεολογικά δόγματα και η περιγραφή της δημιουργίας στο βιβλίο Γένεσις της Παλαιάς Διαθήκης αντανακλά αυτά που λέει η Αστροφυσική, η Βιολογία και Ανθρωπολογία. Ένας Μωαμεθανός δίνει τη δική του εκδοχή λέγοντας πως το Ισλάμ είναι η πρώτη θρησκεία που μιλάει (στο Κοράνι) για αστρονομία, πλανήτες, ωκεανούς, εμβρυολογία κλπ. αγνοώντας πως στο 10.67 λέγεται πως ο Αλλάχ έπλασε τη μέρα και τη νύχτα και άλλα ουράνια φαινόμενα για τους ανθρώπους.

Ο φανατισμός πολλών ισλαμιστών συχνά φθάνει σε παράνοια. Μωαμεθανοί θεολόγοι διδάσκουν πως ακόμα και ο Ινδουισμός που σε αρχέγονες μορφές πάει πίσω στην 4η χιλιετία πκε ήταν ισλαμιστές αρχικά μα έγιναν πολυθεϊστές. Αγνοούν πως η ινδική φιλοσοφία διδάσκει ότι όλες οι θεότητες είναι εκδηλώσεις του Ενός Απολύτου Πνεύματος, του Μπράχμαν (= Απεραντοσύνη).

2. Ο Carl Sagan (1934- 1996) είναι ένας από τους γνωστότερους αστροφυσικούς στα τέλη του 20ου αιώνα. Στο βιβλίο του Cosmos γράφει:

‘Ο Ινδουισμός είναι η μόνη θρησκεία από τις γνωστές μεγάλες θρησκείες του κόσμου που παρουσιάζει το σύμπαν να υποβάλλεται σε έναν άπειρο αριθμό κατάλυσης και αναγέννησης. Είναι η μόνη θρησκεία στην οποία οι χρονικές κλίμακες αντιστοιχούν στη σύγχρονη επιστημονική κοσμολογία. Οι κύκλοι της τρέχουν από το δικό μας ημερονύκτιο στο ημερονύκτιο του δημιουργού Μπραχμά που είναι 8,64 δισεκατομμύρια έτη. Αυτή η περίοδος είναι πολύ μακρύτερη από την ηλικία της Γης και του Ήλιου μας και παραπάνω από τη μισή περίοδο από το Μπιγκ Μπανγκ. Και υπάρχουν ακόμα μεγαλύτερες κλίμακες. Υπάρχει επίσης η βαθύτερη, ελκυστική ιδέα ότι το σύμπαν είναι μόνο το όνειρο του θεού Μπραχμά που μετά από μια ορισμένη μακρά περίοδο διαλύεται σε βαθύ δίχως όνειρα ύπνο. Μετά δε από την ίδια περίοδο αφυπνίζεται για να ξαναρχίσει το δημιουργικό του συμπαντικό όνειρο.’

Λίγο αργότερα ο Σαγκάν πρόσθεσε: ‘Η πιο κομψή και εξαιρετική παρουσίαση της απαρχής του κύκλου της δημιουργίας του σύμπαντος εκφράζεται στο μοτίβο του χορού του Shiva. Σε αυτήν την εκδοχή του ο θεός ονομάζεται Natarāja ‘βασιλιάς του χορού.’ Στο επάνω δεξί του χέρι κρατά το τύμπανο που δίνει τον ρυθμικό ήχο της δημιουργίας και στο επάνω αριστερό του χέρι κρατά μια φλόγα που υποδεικνύει πως το σύμπαν θα σβήσει, θα καταλυθεί μετά από δισεκατομμύρια έτη. Θέλω να πιστεύω πως αυτά τα πανέμορφα και βαθυστόχαστα σύμβολα είναι διαισθήσεις των σύγχρονων αστρονομικών ιδεών…και αυτά χιλιετίες προτού οι Ευρωπαίοι ελευθερωθουν από τη βιβλική ιδέα πως ο κόσμος είχε ηλικία μόλις μερικές χιλιάδες χρόνια!΄

3. Ως βασιλιάς του χορού ο Shiva είναι συγχρόνως και ο Μπραχμά δημιουργός θεός και ο Vishnu συντηρητής θεός και ο Shiva-Rudra καταλυτής θεός, όπως στην κανονική Μεγάλη Τριάδα. Μα και ο Shiva και οι μορφές θεών της Τριάδας είναι εκφράσεις του Αρχέγονου και απερινόητου Μπράχμαν (§1, τέλος).

Ο θεός Krishna λέει επανειλημμένα στη Bhagavad Gītā πως αντιπροσωπεύει το απόλυτο Μπράχμαν: ‘Είμαι η αρχή, το μέσο και το τέλος των πάντων. Τα πάντα εκπορεύονται από εμένα κι επιστρέφουν σε μένα.’

Η Chāndogya Ουπανισάδα δηλώνει sarvam khalu idam brahma: όλο αυτό [το σύμπαν] είναι το [εκδηλωμένο] Μπράχμαν.

Στο φιλοσοφικό σύστημα Vaiśeṣika η Πρωταρχή είναι ένα απειροελάχιστο μορίδιο, το άτομο bindu, που διευρύνεται σε κάθε διάσταση, από το πιο λεπτό επίπεδο στα χοντρότερα και στο απέραντο υλικό σύμπαν με τα τρισεκατομμύρια Γαλαξιών που βλέπουμε ολόγυρα. Είναι προοίμιο της Μοναδικότητας Singularity της σύγχρονης Φυσικής.

Αλλά το bindu είναι επίσης η συγκέντρωση της Απόλυτης Βούλησης που εκφράζεται στον δημιουργικό Λόγο ΟΜ και με τη δόνησή του παράγεται μια άλλη κλίμακα δονήσεων από την οποία υλοποιείται τελικά το γνωστό μας υλικό σύμπαν.

Δονήσεις, κυματισμοί, μορίδια-άτομα, τεράστιες χρονικές κλίμακες δισεκατομμυρίων ετών…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

679. Φιλοσοφία: Πνευματικότητα

Η αλήθεια δεν είναι κτήση καμιάς θρησκείας άσχετα