Φιλ664: Ανεξιθρησκεία και μισαλλοδοξία

Φιλ664: Ανεξιθρησκεία και μισαλλοδοξία

- in Φιλοσοφία
0

1. Είναι γνωστή μια βασική πανάρχαια τάση του Ινδουισμού να αποδέχεται κάθε άλλη θρησκεία ή μυθολογία και να συσχετίζει τις δικές του θεότητες με τις θεότητες της άλλης. Λίγες και μόνο πολυθεϊστικές θρησκείες εκδηλώνουν κάποια τέτοια δεκτικότητα και ανεξιθρησκεία.

Στο προηγούμενο 663. Φιλοσοφία: Χριστιανική μισαλλοδοξία εξέτασα τη μισαλλοδοξία του χριστιανισμού. Δεν υπάρχει ωμή εντολή να εξολοθρευθούν οι μη-χριστιανοί στα Ευαγγέλια, μα υπάρχουν τα λόγια του Χριστού στο Κατά Ματθαίο 10.35 πως δεν ήρθε για να φέρει ειρήνη αλλά “μάχαιραν” και να διχάσει τον κόσμο. Αλλιώς η μισαλλοδοξία βρίσκεται στο ότι μόνο όσοι πιστεύουν στον Χριστό (ούτε καν στον Θεό!) θα σωθούν. Μα υπάρχει κι ένα παράθυρο που λέει πως όσοι δεν πιστεύουν θα κριθούν από τα έργα τους (κυρίως στις Επιστολές του Παύλου).

2. Στο Ισλάμ η μισαλλοδοξία παρουσιάζεται με πολύ χειρότερο τρόπο.

  • Στο Κοράνι λέγεται σαφώς πως μόνο όσοι πιστεύουν στον ένα Θεό, τον Αλλάχ και στον Μωάμεθ ως προφήτη του θα σωθούν από τις φωτιές της κόλασης. Μα λέγεται επίσης με σαφήνεια πως ο Αλλάχ ο ίδιος έχει φτιάξει τους ανθρώπους με τέτοιο ψυχισμό που οι περισσότεροι δεν θα πιστέψουν ποτέ.
  • Υπάρχουν επίσης τα δισεκατομμύρια των ανθρώπων που έζησαν πριν τον Μωάμεθ (όπως και πριν τον Χριστό) που δεν γνώρισαν “τη μόνη αληθινή διδασκαλία του Ισλάμ” (ή τον χριστιανισμό) κι έτσι ούτε αυτοί θα σωθούν. Εδώ, στο Κοράνι, δεν υπάρχει παράθυρο σωτηρίας για απίστους που όμως έχουν κάνει καλά έργα!
  • Το Κοράνι 3.10: “Όσοι δεν πιστεύουν, ούτε η περιουσία ούτε η οικογένειά τους θα τους ωφελήσουν μπροστά στον Αλλάχ. Είναι καύσιμα για τη φωτιά!” Και υπάρχουν πολλά άλλα εδάφια με παρόμοιο νόημα όπου συχνά προστίθεται και η προειδοποίηση πως ο Αλλάχ είναι παντογνώστης και δεν θα τον ξεγελάσουν οι αμαρτωλοί μα είναι και αυστηρός στην τιμωρία του (2.123, 7.178-9).
  • Στο Κοράνι 12.103: Όσο και αν προσπαθήσεις, οι πολλοί δεν θα πιστέψουν.
  • Στο 34.20: Σωστή αποδείχθηκε η εκτίμηση του Σατανά (Iblis) διότι μόνο μια ομάδα πιστών ακολούθησε [τον Προφήτη].
  • Στο 36.7: Η εντολή για καταδίκη επαληθεύτηκε για τους περισσότερους γιατί αυτοί δεν θα πιστέψουν ποτέ!

3. Υπάρχουν 2 απόψεις αξιοπρόσεκτες. Η μια είναι η ανεξάρτητη, ως φαίνεται, ύπαρξη του Σατανά ο οποίος μάλιστα κάνει σωστή εκτίμηση των πιστών και απίστων. (Στην Παλαιά Διαθήκη στο 2ο κεφ. της Γένεσης ο Όφις φαίνεται μάλιστα να λέει την αλήθεια πως οι πρωτόπλαστοι δεν θα πεθάνουν αν φάνε από το Δέντρο της Γνώσης, ενώ ο Θεός τους είπε το αντίθετο!) Είναι πολύ παράξενο που ο Αλλάχ (όπως στην Παλαιά Διαθήκη ο Θεός) είναι πολυεύσπλαχνος, εντούτοις χρησιμοποιεί αυτήν τη σατανική δύναμη για να παραπλανήσει και να τιμωρήσει τους ανθρώπους!

Η άλλη άποψη είναι ακόμα περισσότερο ή εξίσου αποτρόπαια. Οι άνθρωποι πλάθονται “άπιστοι” ευθύς εξαρχής: δεν έχουν δυνατότητα να ξεφύγουν από την αμαρτία/απιστία και τη συνακόλουθη τιμωρία κολασμού! Έτσι ο ίδιος ο πανάγαθος και πολυεύσπλαχνος Αλλάχ κάνει άλλους πιστούς και άλλους άπιστους. Και οι μεν πάνε στον παράδεισο και οι δε στην κόλαση! Όχι πολύ λογικό ή δίκαιο.

4. Υπάρχει μια ακόμα παράμετρος: ο ιερός πόλεμος jihad. Οι πιστοί πρέπει να πολεμήσουν και να επιβάλουν το Ισλάμ στους άπιστους, ή να τους κάνουν να πληρώνουν τον ειδικό φόρο (jizyah), ή να τους εξοντώσουν.

Κοράνι 9.5: Και όταν οι απαγορευμένοι μήνες περάσουν, τότε να πολεμάτε και να σκοτώνετε τους ειδωλολάτρες οπουδήποτε τους βρίσκετε.

Και το 9.29: Να πολεμάτε όσους δεν πιστεύουν στον Αλλάχ και την Έσχατη Ημέρα και δεν απαγορεύουν όσα απαγορεύουν ο Αλλάχ και ο Απόστολός του [= Μωάμεθ]. Επίσης όσους δεν αναγνωρίζουν την αληθινή θρησκεία [= Ισλάμ] ανάμεσα στους ανθρώπους της Βίβλου [= Ιουδαίους και Χριστιανούς], ωσότου πληρώσουν το φόρο jizyah ή υποταχθούν.

Ναι, υπάρχουν φιλειρηνικά εδάφια μα υπάρχουν και τα φιλοπόλεμα και είναι τα τελευταία που εμπνέουν τους φανατικούς!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *