Φιλ541: Επίκριση και κατανόηση

Φιλ541: Επίκριση και κατανόηση

- in Φιλοσοφία
0

Η θέα μας αλλάζει με τη θέση μας απέναντι σε φαινόμενα ή γεγονότα. Αλλάζει ανάλογα και με την κατάσταση του νου μας ή με την επικρατούσα διάθεση.

Ο Καθιστός Ταύρος (1831-1883) Hunkpapa Lakota Ινδιάνων έλεγε πως είχε 2 λύκους μέσα του: ο ένας μοχθηρός και κακός, ο άλλος καλός. Οι δυο πολεμούσαν μεταξύ τους και νικούσε εκείνος τον οποίο έτρεφε περισσότερο. Μια ορθή γραφική παρουσίαση των δυνάμεων που μάχονται μέσα μας.

Ο κινέζος Κομφούκιος είπε (αν το είπε, διότι πολλά από τα ειπωμένα του μπορεί να ήταν λόγια των μαθητών του) πως ονειρεύτηκε τη ζωή να είναι ομορφιά μα όταν ξύπνησε την βρήκε να είναι καθήκον. Στα Αγγλικά η ρίμα beauty – duty, που χάνεται στα Ελληνικά, τονίζει τη διαφορά, μα μένει μια ορθή εμπνευστική αξιολόγηση.)

Άγνωστος παρουσίασε στο Διαδίκτυο τις σκέψεις του σχετικά με την επίκριση σε μια ωραία διατύπωση. Τις παρουσιάζω ατόφιες.

Ποτέ μην κατακρίνετε οποιονδήποτε στη ζωή σας. Οι καλοί άνθρωποι σας δίνουν ευτυχία. Οι κακοί σας δίνουν [άλλου τύπου] εμπειρίες. Οι χειρότεροι σας δίνουν μάθημα. Οι καλύτεροι σας αφήνουν καλές αναμνήσεις.

Ναι, καλή ανάμνηση και ωραίο μάθημα!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *