Φιλ537: Αιώνια κόλαση

Φιλ537: Αιώνια κόλαση

- in Φιλοσοφία
0

1. Πολλές επιστολές (αγγλιστί) στο Διαδίκτυο είναι ομολογίες χριστιανών που έχουν γίνει σκεπτικιστές ή αθεϊστές διότι το βρίσκουν εντελώς ασύμβατο ένας Θεός της αγάπης, δίκαιος, συμπονετικός και πολυεύσπλαχνος να καταδικάζει σε αιώνιο βασανισμό την ψυχή για οποιοδήποτε αμάρτημα. Η ίδια η ύπαρξη της κόλασης με τα τρομερά βάσανα και τους διαβόλους της είναι ασύμβατη με τον πολυεύσπλαχνο Θεό. Και πώς βασανίζεται μια πνευματική ύπαρξη όπως η ψυχή με καθαρά υλικά φαινόμενα όπως η φωτιά και όργανα (τρίαινες, ακόντια) που τιμωρούν υλικά, σάρκινα σώματα;

2. Αυτά έχουν εξεταστεί σε προηγούμενα άρθρα (19. Ψυχολογία: Ψυχή, Σατανάς, Κόλαση, Θεός, 46. Φιλοσοφία: Αιώνια Κόλαση;). Σήμερα εξετάζω μια άλλη άποψη με αναφορά στο Κοράνι.

Σύμφωνα με τις ιατρικές επιστήμες και μελέτες Ψυχολογίας, για να νιώσεις πόνο πρέπει να έχεις νευρικό δίκτυο κι εγκέφαλο. Η ψυχή είναι διαφορετική από το σώμα καθώς ανήκει στον αόρατο, υπερ-αισθητήριο κόσμο, σύμφωνα με τις θρησκείες. Οπότε δεν έχει εγκέφαλο και νευρικό δίκτυο. Οπότε δεν αισθάνεται πόνο.

Αλλά οι θρησκείες που πρεσβεύουν κόλαση είναι σαν να αποδίδουν υλικό, σάρκινο σώμα και στην ψυχή ούτως ώστε να αισθάνεται πόνο που προκαλείται από κάψιμο, κόψιμο, τρύπημα, γδάρσιμο και ό,τι άλλο.

3. Στα Χριστιανικά κείμενα δεν υπάρχουν περιγραφές των βασάνων στην κόλαση. Ούτε στα Ιουδαϊκά. Μα υπάρχουν στα Μωαμεθανικά.

Ο al-Nu’maan ibn Basheer, ένας από τους πρωτεργάτες του Ισλάμ, νεαρός σύντροφος του Μωάμεθ και από τους πρώτους που έγραψαν σχόλια (hadith) άφησε αυτό: “Ο απεσταλμένος του Αλλάχ είπε: Αυτός με τη μικρότερη τιμωρία στην κόλαση είναι αυτός που φορά παπούτσια με κορδόνια από φωτιά ή αυτός που του βάζουν πυρακτωμένα κάρβουνα στις σόλες των ποδιών: έτσι το μυαλό του θα χοχλάζει όπως η κατσαρόλα”.

Στο Κοράνι λέγεται: “Όσοι απορρίπτουν τα σύμβολά μας θα ριφθούν στη Φωτιά. Μόλις το δέρμα τους καεί, θα αποκτούν νέο έτσι που να νιώθουν αδιάκοπα τον πόνο της τιμωρίας τους. Διότι ο Αλλάχ είναι ύψιστος, παντοδύναμος, σοφός” (4.56, υπάρχουν και άλλα).

Ούτε σοφία, ούτε ανωτερότητα ούτε παντοδυναμία επιδείχνουν τέτοια αναίσχυντα κείμενα – μόνο σαδισμό.

4. Δεν μπορεί ακόμα κι ένας μέσος πιστός να μην αναρωτηθεί, όταν διαβάζει τέτοια κείμενα (και είναι πολλά), πώς είναι δυνατόν θεολόγοι και ιερωμένοι, ακόμα και του Ισλάμ, να πιστεύουν και να διδάσκουν τέτοιες αθλιότητες.

Πώς μπορούν μορφωμένοι δήθεν διανοούμενοι να διαιωνίζουν αυτές τις αισχρότητες και να παραπλανούν τους αφελείς πιστούς;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *