Φιλ726: Μειονεκτήματα του Ινδουισμού

Φιλ726: Μειονεκτήματα του Ινδουισμού

- in Φιλοσοφία
0

Μερικοί Ινδοί φίλοι μου πρότειναν ν’ ασπασθώ τον Ινδουισμό. Αρνήθηκα. Διότι όπως κάθε άλλη θρησκεία έχει και ο Ινδουισμός τα ελαττώματά του. Δεν ισχυρίζεται πως είναι η μόνη αληθινή θρησκεία ούτε ποτέ επιδόθηκε σε προσηλυτισμό όπως το Ισλάμ και ο Χριστιανισμός.

Άλλα είναι τα μειονεκτήματά του. Και αυτά θα προσπαθήσω ν’ απαριθμήσω για να μη νομίζουν οι αναγνώστες πως εγώ τείνω προς ή προτείνω τον Ινδουισμό.

1. Από το 2000 ίσως παρουσιάστηκε ένας επιθετικός σοβινισμός και μια τάση προσηλυτισμού. Ίσως να φταίει μια αυξανόμενη τάση προσηλυτισμού και επίθεσης εκ μέρους των χριστιανών και μουσουλμάνων στην Ινδία που δέχθηκαν πολύ ευνοϊκή διαχείριση από την κυβέρνηση της χώρας.

2. Οι κεντρικές αρχές της φιλοσοφικής πρακτικής – ντιμπέιτ, λογική, επιχειρηματολογία, ερμηνευτική και παρόμοια – έχουν περιέλθει σε σχεδόν πλήρη αχρησία.

3. Έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον σε νεότερα κείμενα όπως τα Purāṇa με αρχαίες αφηγήσεις δημιουργίας, θεογονίας και παρόμοιες μυθολογίες. Αμελούνται τα ορθολογιστικά και φιλοσοφικά συστήματα – Vedãnta, Nyāya κ.λπ. Αμελούνται τα κείμενα Πολιτικής Οικονομίας Nīti shāstra.

4. Η απουσία θρησκευτικής εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες είναι τρομερά ανησυχητική διότι οι Ινδοί γενικά έχουν μεγάλη άγνοια για τη θρησκεία και τις παράλληλες φιλοσοφικές σχολές της κουλτούρας τους.

5. Οι ιερείς γνωρίζουν ελάχιστα τις φιλοσοφικές παραδόσεις και τις αρχές του Sanātana Dharma (αιώνιοι φυσικοί νόμοι) που έδιναν ζωντάνια στη θρησκεία. Έχουν γίνει σκέτοι τεχνικοί για τις τελετές στους ναούς ή οπουδήποτε αλλού.

6. Όποιος επισκέπτεται ακόμα και γνωστούς πολυσύχναστους ναούς συναντά ποντίκια, κατσαρίδες και πολλή άλλη βρομιά. Έχει λησμονηθεί η μεγάλη εντολή śauca «καθαριότητα» στο υλικό και στο πνευματικό επίπεδο.

    

7. Οι περισσότεροι άνθρωποι ασπάζονται μύθους και δεισιδαιμονίες κι επιδίδονται σε κούφιες, απρόσφορες μικροτελετές με κίνητρο τον φόβο και το βόλεμα παρά γνήσια λατρεία και αφοσίωση.

8. Διάφοροι τσαρλατάνοι – αστρολόγοι, μέντιουμ, μάντεις και γκουρού και στα δύο φύλα – παραπλανούν, εξαπατούν και αρμέγουν τους αδαείς «πιστούς» εξευτελίζοντας και το Dharma και τις γνήσιες θρησκευτικές παραδόσεις.

9. Μια από τις μεγαλύτερες κατάρες στην ινδουιστική κοινωνία είναι το σύστημα καστών που θεωρείται να είναι κληρονομικό και να ορίζεται ως τέτοιο από τα ιερά κείμενα – ενώ δεν υπάρχει καμιά τέτοια δήλωση!

10. Η εδραίωση των καστών προκαλεί σοβαρές αρνητικές αντιδράσεις.

α) Είναι εμπόδιο στο να προσελκύσει κόσμο και να γίνει μια Παγκόσμια Θρησκεία καθώς ο Ινδουισμός είναι ανοιχτός σε κάθε άλλο θρήσκευμα!

β) Η καταπίεση και οι διακρίσεις εναντίον των κατώτερων καστών (chandalas κ.λπ.) είναι απίστευτα ενάντια στην ηθική του Dharma.

γ) Ο Ινδουισμός στη νήσο Bali είναι πολύ αγνότερος από την Ινδία.

δ) Δεν δίνεται προσοχή και φροντίδα στη φοβερή φτώχεια που είναι απλωμένη στη χώρα σε μεγάλη αντίθεση με τους Μωαμεθανούς και Χριστιανούς.

ε) Εμποδίζουν την θέσπιση ημερών για εθελοντική εργασία καθαρισμού δήμων ή γειτονιών, πάρκων κ.λπ.

ζ) Εμποδίζουν την υιοθέτηση (ή φροντίδα) από εύπορα ζευγάρια παιδιών του δρόμου.

11. Παίρνοντας τις χειρότερες υποδείξεις στα Shāstra και αγνοώντας τις καλύτερες, οι Ινδοί φέρονται γενικά πολύ άσκημα στις γυναίκες και στους LGBTQ.

12. Είναι και οι «ιερές αγελάδες» που αφήνονται στους δρόμους ελεύθερες και προκαλούν ατυχήματα, μποτιλιαρίσματα και μεγάλη σύγχυση!

13. Το χειρότερο από όλα είναι η κατρακύλα στη διαφθορά σε όλα τα κλιμάκια και όλες τις βαθμίδες κυβέρνησης και κράτους.

Προσθέτω τελειώνοντας πως ο Ινδουισμός είναι ένας κλάδος της Βεδικής Παράδοσης μα δεν είναι η Βεδική Παράδοση καθαυτή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *