Φιλ736: Ανθρωπότητα τώρα!

Φιλ736: Ανθρωπότητα τώρα!

Πύλαρος

Το «Τώρα» είναι Ιούνιος 2023. Πώς είμαστε λοιπόν;

1. Έχουμε τις περισσότερες ελευθερίες (και δικαιώματα) παρά ποτέ στη γνωστή ανθρώπινή Ιστορία. Οι γυναίκες, θεωρητικά και νομικά έχουν όμοια με τους άντρες δικαιώματα – και το υψηλότερο στάτους στη γνωστή μας ιστορία. Οι LGBT+ (ΛΟΑΤ+) επίσης απολαμβάνουν πλήρη δικαιώματα, ως και γάμο!

2. Η Δημοκρατία της πολιτισμένης Δύσης (μια ψήφος για κάθε ενήλικα, ή και 17χρονο μαθητή!) έχει απλωθεί σε χώρες έξω από τη Δύση (Ιαπωνία κλπ.).

3. Τις πιο ελεύθερες και γρήγορες μετακινήσεις (εκτός μεταναστών και προσφύγων από διαταραγμένα Ισλαμικά καθεστώτα, Συρία, Αφγανιστάν κλπ.), τουλάχιστον στις φιλελεύθερες σοσιαλδημοκρατίες.

4. Οι περισσότερες μεταδοτικές αρρώστιες και λοιμοί έχουν τιθασευθεί και το προσδόκιμο της ηλικίας έχει ανέβει πολύ ψηλά. (Ναι υπάρχουν και θα υπάρξουν νέες πανδημίες από ιούς μα αυτές γρήγορα πια αντιμετωπίζονται.)

5. Ο αλφαβητισμός και η παιδεία έχει εξαπλωθεί ευρύτερα από ποτέ.

6. Αναμφίβολα, η τεχνολογία αναπτύσσεται συνεχώς και κάθε επιστήμη προοδεύει συνεχώς.

Αλλά εμείς ως άνθρωποι, δηλαδή προικισμένοι με νοημοσύνη, νόηση και λογική και διάκριση, αναπτυσσόμαστε σε ακόμα ανώτερο επίπεδο ή βαθμό χρήσης αυτών των ξεχωριστών ιδιοτήτων με τις οποίες προικιζόμαστε;

Το κράτος (σε κάθε φιλελεύθερη, προοδευτική σοσιαλδημοκρατία) φροντίζει τους πολίτες του όσο ποτέ άλλοτε, έτσι που η καταπιεστική φτώχεια του παρελθόντος να είναι παρελθόν και η στέρηση σε πολλές περιπτώσεις να οφείλεται στο κακοκέφαλο πείσμα των ατόμων που δεν θέλουν να εργαστούν. Αλλά εμείς φροντίζουμε αντίστοιχα το κράτος, την κοινότητα και τους ανθρώπους με τους οποίους συζούμε κοινωνικά;

Σε αυτό το ερώτημα η απάντηση είναι ένα βροντερό, ντροπιαστικό όχι!

Και οι άνθρωποι καταφανέστατα δεν είναι πιο ευτυχισμένοι ως άτομα, ως πραγματική οικογένεια, ως κοινότητα/δήμος και ως πολιτεία. Παρότι συντροφικές σχέσεις και παρέες είναι πολύ πιο εύκολες, ωστόσο τα άτομα είναι πιο αγχωμένα, μοναχικά, κλεισμένα στον εγωισμό τους, η οικογένεια διαλυμένη όλο και περισσότερο ενώ οι νεότερες γενιές δεν φροντίζουν τις παλαιότερες.

Υπάρχει πόλεμος στην Ουκρανία, στη Συρία, στο Σουδάν, και λίγο πολύ σε άλλες χώρες του Ισλάμ ενώ η Κίνα εξοπλίζεται για να γίνει σούπερ-δύναμη και να καταλάβει την Ταιβάν, έστω και αν αυτή δεν το θέλει.

Ο εγωισμός και η συνακόλουθη έλλειψη νοημοσύνης και λογικής εμφανίζεται πολύ έντονα σε δικτάτορες ή απολυταρχικά καθεστώτα (Ρωσία, Ουγγαρία, Ιράν Κίνα, Β. Κορέα, Βενεζουέλα και άλλες χώρες, πάλι, του Ισλάμ) μα και σε αδύναμους και ανόητους ηγέτες της πολιτισμένης και προοδευτικής Δύσης που προτιμούν να εκχύνουν έναν άρρωστο συναισθηματικό ανθρωπισμό αντί να εκδηλώνουν δικαιοσύνη, εντιμότητα και σταθερές ηθικές αξίες.

Πρόσφατα, σε μια επιπόλαιη έρευνα στους δρόμους, ένα κανάλι ρωτούσε πολίτες αν γνώριζαν που βρίσκεται η Ελλάδα, η χώρα τους, στον χάρτη του κόσμου. Πέντε ή έξι νεολαίοι και των δύο φύλλων δεν ήξεραν και έδειχναν Νότιο Αμερική, Νότιο Αφρική και κάπου στη Νότια Ασία! Οπότε τι είδους Παιδεία παρέχεται δωρεάν;

Πας σε δημόσια υπηρεσία, σε τράπεζα, σε σουπερμάρκετ (ή άλλο μεγαλοκατάστημα) και η ταμίας έχει ένα μηχανάκι όπου θα κάνει ακόμα και απλούστατες προσθέσεις (10+5 ή 3+8) ή πολλαπλασιασμούς (3Χ12, ή 5Χ11)!!! Πάλι, τι είδους Παιδεία είναι αυτή που μειώνει τόσο τη νοημοσύνη;

Όσοι ταξιδεύετε τακτικά με λεωφορείο ή μετρό σπάνια θα δείτε έναν νέο να σηκώνεται και να δίνει τη θέση του σε μια έγκυο ή έναν ηλικιωμένο. Ούτε μαμάδες με μικρό παιδί θα το πάρουν στα γόνατα για να ελευθερωθεί ή θέση.

Οπότε, πάλι, τι είδους Παιδεία (και ανατροφή εδώ) έχουμε;

Οι ηγεσίες θρησκειών συμπεριφέρονται σαν να μην αντιλαμβάνονται τις τρομερές αντιφάσεις που πρεσβεύουν και νομίζουν πως η δική τους είναι η μόνη αληθινή, παρότι άλλες 20 ισχυρίζονται το ίδιο! Όπως οι πολιτικοί/κομματικοί ηγέτες που απαξιώνουν κάθε άλλο κόμμα κι εγκωμιάζουν το δικό τους.

Έχουμε προοδεύσει, λοιπόν, και ως άνθρωποι;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *