Φιλ776: Επιθυμία – αμφίδρομη

Φιλ776: Επιθυμία – αμφίδρομη

- in Φιλοσοφία
0

Η επιθυμία είναι η μεγάλη κινητήρια δύναμη στην ανθρώπινη ζωή. Δεν μπορείς να κουνήσεις ούτε το δάχτυλό σου δίχως την ενέργειά της. Αυτή σε κάνει πλούσιο ή φτωχό. Αν έχεις πολλές και αχόρταγες επιθυμίες θα νιώθεις φτωχός, στερημένος. Αν έχεις λίγες νιώθεις ικανοποιημένος.

Η επιθυμία σε ωθεί προς το καλό, η επιθυμία σε ωθεί προς το κακό.

Μια επιθυμία, όσο αδύναμη, όσο ρηχή, κι αν φαίνεται, θα νικηθεί μόνο από μια άλλη επιθυμία ισχυρότερη. Η επιθυμία δεν καταλαβαίνει από λογική. Η λογική θα πρέπει να λειτουργήσει έτσι που να παραχθεί μια άλλη επιθυμία κι αυτή θα εκτοπίσει την πρώτη.

Από πού έρχονται οι επιθυμίες μας; Πώς παράγονται;

Μας κυβερνούν, μα δεν γνωρίζουμε από πού προέρχονται και από πού αντλούν τη δύναμη να εξουσιάζουν τον νου και να κατευθύνουν τη δράση μας. Είναι η πιο επιτακτική, η πιο ζωτική ορμή στη ζωή μας.

Αφού παίζει τόσο σπουδαίο ρόλο στη ζωή μας, οδηγώντας μας είτε προς το καλό μας (ευημερία, υγεία, πνευματική ανάπτυξη) είτε προς το κακό μας (αδυναμία, αρρώστια, παρακμή), θα έπρεπε να γνωρίζουμε περισσότερα για την προέλευση και τη φύση της.

Αυτές που οδηγούν προς το καλό είναι φίλες και πρέπει να ενθαρρύνονται. Οι άλλες είναι εχθροί και πρέπει ν’ αποθαρρύνονται και να εξαλειφθούν.

Μα πώς – αφού δεν ξέρουμε την πηγή προέλευσής τους και την πηγή της ενέργειάς τους;

Γιατί δεν γνωρίζουμε την πηγή, τη φύση και λειτουργία της επιθυμίας;

Ολημερίς ο νους δέχεται ενοχλήσεις από σμήνη επιθυμιών. Οπότε δεν πρόκειται για κάτι ξένο, απόμακρο, δυσδιάκριτο που θέλει εξειδικευμένη μελέτη με συσκευές κι εργαστήριο πειραμάτων.

Παρακολουθήστε τώρα την επιθυμία σας να κατανοήσετε το κείμενο.

Υπάρχει ένα κείμενο με θέμα το αμφίδρομο της επιθυμίας. Τι σημαίνει αυτό; Δεν καταλαβαίνω. Μα εγώ έχω μυαλό, έχω ευφυία! Πρέπει να καταλάβω. Δεν γίνεται να μην καταλαβαίνω. Ας διαβάσω πάρα κάτω.

Γιατί όμως θες να καταλάβεις τη φύση της επιθυμίας;

Πίσω από αυτήν την ευδιάκριτη επιθυμία υπάρχει μια άλλη. Ποια είναι (ή ποιες είναι, γιατί μπορεί να υπάρχουν κι άλλες!) αυτή η άλλη;

Για να νιώσεις ικανοποίηση, πληρότητα! Η απόκτηση γνώσεων φέρνει μεγάλη ευχαρίστηση. Η επίδειξη γνώσεων και ο θαυμασμός των άλλων ακόμα μεγαλύτερη!

Βλέπεις ένα γαλάζιο μπλουζάκι. Σε τραβά το χρώμα, το σχήμα και η ποιότητα του υφάσματος. Ναι, βλέπεις τον εαυτό σου να το φορά και να ταιριάζει με τα γαλανά σου μάτια (και τα ξανθά μαλλιά) κι ένα λευκό παντελόνι καλοκαιρινό. Ναι, θα μου πηγαίνει! Ας το πάρω!

Πρώτα η θέα, μετά η απασχόληση κι εμπλοκή της σκέψης με το αντικείμενο και τη σχέση του με την εμφάνιση, μετά πάλι η απεικόνιση του σώματος μαζί με αυτό και η συναίνεση ν’ αποκτηθεί. Τελικά θα ικανοποιηθεί η βαθύτερη επιθυμία του εγωισμού για προβολή κι έλξη της ευνοϊκής ή και φθονερής προσοχής των άλλων!

Έτσι πάλι έχεις ικανοποίηση και πληρότητα. Ως τον επόμενο κύκλο!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *