Φιλ805: 3000 Θεοί

Φιλ805: 3000 Θεοί

- in Φιλοσοφία
0

Ο κύριος στη φωτογραφία μας πληροφορεί πως στη γνωστή μας Ιστορία έχουν υπάρξει σχεδόν 3000 θεότητες. Μετά, ειρωνικά λέει πως μόνο ο δικός σου θεός, αυτόν (ή αυτήν) που εσύ πιστεύεις, είναι η αλήθεια.

Πάντα εξαρτάται από το τι εννοούμε με τη λέξη “θεός”. Διότι, όπως έχουν υποδείξει πολλοί στοχαστές, ο Γιαχβέ, ο θεός της Παλαιάς Διαθήκης (ή του Πεντατεύχου κ.λπ.) των Ιουδαίων, δεν μπορεί να είναι πραγματικότητα μα μόνο μια σκιά, μια πρωτόγονη παράλογη εκδοχή της Πρωταιτίας του σύμπαντος που είναι η αληθινή θεότητα. Η επιθυμία του γι’ αγάπη, λατρεία, υπακοή· ο φαβοριτισμός του με την φανερή εύνοιά του προς τους Εβραίους ή προς τον Άβελ που θυσιάζει ζώα(!)· τα ξεσπάσματα οργής και οι τιμωρίες του· οι δοκιμασίες του παρά την παντογνωσία του· οι εντολές για γενοκτονίες αλλόθρησκων κ.λπ. κ.λπ.: αυτές είναι ιδιότητες του ανθρώπου μετά την πτώση του, δεν μπορούν ν’ ανήκουν στην Πρωταιτία!

Κακώς και οι Χριστιανοί και οι Μωαμεθανοί τον υιοθέτησαν ως “Θεό” τους, δηλαδή ως υπέρτατη Δύναμη, Πρωταιτία, Πρωταρχή και Πρωτουσία του σύμπαντος. Ο Ουράνιος Πατέρας στην Καινή Διαθήκη των Χριστιανών λέγεται να έχει δικαιοσύνη, αγάπη, έλεος και αμεροληψία – που μπορούν να θεωρηθούν ιδιότητες ενός Θεού Δημιουργού. Μα και αυτός είναι τιμωρός αμαρτίας με αιώνια κόλαση! Οι δε Μουσουλμάνοι με το Κοράνι και τα Σχόλια (hadith) κάνουν τον Αλλάχ ακόμα πιο αποκρουστικό από τον Γιαχβέ.

Όμως υπάρχει μια ακόμα άποψη που πρέπει να λάβουμε υπόψη και είναι παράξενη και παράλογη!

Τα Εβραϊκά ιερά κείμενα με τον Θεό Γιαχβέ(χ) παρουσιάζονται τον 5ο ή 6ο αιώνα πκε, όταν οι Ιουδαίοι εστάλησαν αιχμάλωτοι στη Βαβυλώνα. Βέβαια υπήρχαν προφορικές παραδόσεις και ίσως γραπτά κείμενα νωρίτερα. Οι Ισραηλίτες ή Εβραίοι παρουσιάζονται ιστορικά και αρχαιολογικά γύρω στο 1300 (ή 1500 ή έστω 2000) πκε. Αληθινή θρησκεία!

Ο Χριστιανισμός κάνει την εμφάνισή του τον πρώτο και δεύτερο αιώνα κε. Αληθινή θρησκεία!

Ο Ισλαμισμός εμφανίζεται με το μείγμα και τις στρεβλώσεις των Ιουδαϊκών και Χριστιανικών κειμένων τον 7ο αιώνα! Και αυτή είναι ακόμα πιο αληθινή – τόσο που πρέπει να επιβληθεί με βία!

Καλά, αυτός ο “αληθινός θεός” γιατί, ενώ οι άνθρωποι παρουσιάστηκαν πριν 300.000 έτη, γιατί περίμενε τόσα χρόνια για να εμφανιστεί; Γιατί αγνόησε τόσες αμέτρητες μυριάδες ανθρώπους;

Δεν είναι παράξενο;

Δεν αναρωτιέται σοβαρά κανένας πιστός;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *