Φιλ816: Ιδιότητες του Θεού

Φιλ816: Ιδιότητες του Θεού

- in Φιλοσοφία
0

“Να γευθείτε και να δείτε [εμπειρικά] πως ο Κύριος είναι χρηστός (= αγαθός). Μακάριος όποιος ελπίζει σ’ Εκείνον… Όσοι τον αναζητήσουν δεν θα τους λείψει κανένα καλό.” (Ψαλμοί 34.8-10.)

Οι Χριστιανοί θεολόγοι και ιεράρχες έχουν αποδώσει στον Θεό – Δημιουργό, Ουράνιο Πατέρα και Υπέρτατο Ον, διάφορες ιδιότητες.

Εδώ παραθέτω τις πιο σημαντικές που έχουν τεκμηρίωση στην Παλαιά και στην Καινή Διαθήκη.

1. Μεγαλοσύνη. “Μέγας ο Κύριος ημών και μεγάλη η δύναμή του και η κατανόηση του δεν έχει όρια” – Ψαλμοί 147.5.

2. Παμπαρουσία. “Πού θα πορευθώ [μακριά] από το πνεύμα σου [Κύριε] και πού θα ξεφύγω από το πρόσωπό σου; Αν ανέβω στον ουρανό, Εσύ θα είσαι εκεί. Αν κατεβώ στον Άδη, Εσύ θα είσαι παρών εκεί. Αν ανοίξω τις φτερούγες μου κατ’ ευθείαν μπροστά και κατοικήσω στην εσχατιά της θάλασσας, εκεί θα με οδηγήσει το χέρι σου και το δεξί σου θα με κρατήσει.” (Ψαλμοί 139.9.)

3. Παντογνωσία. “Να θυμάστε τα πράγματα παλαιών εποχών: Εγώ είμαι ο Θεός και δεν υπάρχει άλλος από εμένα. Εγώ αγγέλλω πρωτύτερα τα μετέπειτα γεγονότα προτού συμβούν και συντελεστούν. Και η πρόθεση μου διεκπεραιώνεται και ολοκληρώνονται όσα σχεδιάζω.” (Ησαΐας 46.9-10).

Ω, το βάθος πλούτου και σοφίας και γνώσης του Θεού! Πόσο ανεξερεύνητες είναι οι κρίσεις του, πόσο ανεξιχνίαστοι οι τρόποι του! (Παύλος: Προς Ρωμαίους 11.33.)

4. Παντοδυναμία. “Οι ουρανοί στερεώθηκαν με τον λόγο του Κυρίου και η στρατιά των άστρων με την πνοή από το στόμα του”  – Ψαλμοί 33.6.

Υπάρχει κάτι αδύνατο για τον Θεό; (Γένεσις 18.14.) Τίποτα δεν είναι αδύνατο για τον Θεό. (Λουκά 1.37.)

Πού ήσουν όταν εγώ εθεμελίωσα τη γη;… Ποιος έθεσε τα μέτρα της;… Ποιος έθεσε τον ακρογωνιαίο λίθο… [Πού ήσουν όταν] δημιουργήθηκαν τα άστρα;…  Εγώ έφραξα τις θάλασσες… (Ιώβ 38.4-15)

5. Αγαθός (= καλός, χρηστός.) “Να γευθείτε και να δείτε [εμπειρικά] πως ο Κύριος είναι χρηστός (= αγαθός). Μακάριος όποιος ελπίζει σ’ Εκείνον… Όσοι τον αναζητήσουν δεν θα τους λείψει κανένα καλό.” (Ψαλμοί 34.8-10.) Ουδείς αγαθός εί μη ένας, ο Θεός (Λουκά 18.19).

6. Αμεταβλητότητα, ευστάθεια. Εγώ είμαι ο Κύριος ο Θεός σας και δεν αλλάζω. (Μαλαχίας 3.6.) Και γνώριζε πως ο Κύριος ο Θεός σου είναι αξιόπιστος και διατηρεί τη διαθήκη (= συμφωνία) και έλεος ως και για χίλιες γενιές για όσους τον αγαπούν και ακολουθούν τις εντολές του. (Δευτερονόμιο 7.9)

7. Έλεος και χάρη. Θα ελεήσω όποιον Εγώ ελεήσω και θα οικτήρω όποιον εγώ οικτήρω. (Έξοδος 33.17)

“Συμπονετικός και ελεήμων ο Κύριος, μακρόθυμος και πολυέλεος. Χρηστός (= καλός) για όσους τον ακούνε.” (Ψαλμοί 145.8.)

Κάνει τον ήλιο ν’ ανατέλλει και για τους πονηρούς και για τους αγαθούς, και βρέχει και για δίκαιους και για άδικους. (Ματθαίος 5. 45.)

8. Δικαιοσύνη. Το τελευταίο παραπάνω απόσπασμα από τον Ματθαίο, φυσικά.

Θεός αξιόπιστος είναι και δίχως αδικία. Είναι δίκαιος και άγιος. (Δευτερονόμιο 32.4.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *