Φιλ519: (Εμ)φυλικός πόλεμος (2)

Φιλ519: (Εμ)φυλικός πόλεμος (2)

- in Φιλοσοφία
0

1. Ξαναγράφω για το θέμα διότι δεν νομίζω πως πολλοί άνθρωποι καταλαβαίνουν πολλά (ή λίγα έστω) για την πραγματικότητα των δύο φύλων στον γνωστό μας κόσμο. Ή την πραγματικότητα του ανθρώπου.

Από όλες τις εξωτερικές δραστικές λειτουργίες του ανθρώπου (ομιλία, χειρισμός, βάδισμα, σεξ, αφόδευση) η σεξουαλική είναι η τελευταία που αναπτύσσεται και, αν δεν υπήρχαν τόσες δημοσιεύσεις και συζητήσεις για το θέμα, ίσως και να αργούσε ακόμα περισσότερο. Αυτή προκαλεί την εγκυμοσύνη στη γυναίκα και τη γέννηση ενός νέου ανθρώπου. Προσφέρει επίσης μεγάλη ηδονή. Έτσι απέκτησε μεγάλη σπουδαιότητα και διακλαδώθηκε σε πορνεία, που για πολλούς θεωρείται φυσικό δικαίωμα, και σε πορνογραφία, που για πολλούς θεωρείται τέχνη. Αφήνω κατά μέρος τις αηδιαστικές ανωμαλίες που πολλοί συνδέουν στην πράξη με το σεξ.

2. Ο αληθινός εαυτός κάθε ανθρώπου, γυναίκας ή άνδρα, δεν μπορεί να είναι άλλος από τον αληθινό εαυτό του σύμπαντος, το ένα Απόλυτο που είναι Πρωταιτία, Πρωταρχή και Πρωτουσία των πάντων και παραμένει αθέατο και απερινόητο.

Εκείνο, για λόγους πέρα από την περιορισμένη κατανόησή μας, επιτρέπει στη φύση του να εκδηλωθεί ποικιλότροπα στη μεγάλη φαντασμαγορία φαινομένων στο σύμπαν (ή πολλά σύμπαντα multiverse κατά μερικούς επιστήμονες).

Ένα τέτοιο φαινόμενο είναι και ο άνθρωπος που ενσαρκώνεται, μετά από μια μακραίωνη διαδικασία εξέλιξης και άγνωστη διαδικασία εκδηλωμένης διαμόρφωσης, ως άντρας και γυναίκα.

Σαφώς η σύζευξη των δυο σε ζευγάρι και οικογένεια δεν έχει σκοπό μόνο τη σεξουαλική ηδονή και την τεκνοποιία. Καθώς ζούμε σε ένα τεράστιο και άγνωστο σύμπαν, μα είμαστε προικισμένοι με αισθήσεις και νου για να το εξερευνήσουμε ενδελεχώς και να κατανοήσουμε τη θέση μας και τον σκοπό της ενσάρκωσής μας στον κόσμο αυτό, πρέπει ο γάμος να γίνεται και για να βοηθά σε αυτήν την εξερεύνηση.

3. Είναι μια αφίσα που πρόσφατα (10 Αυγούστου 2021) παρουσιάστηκε στο Διαδίκτυο: είναι φεμινιστικές συμβουλές για γάμο, γραμμένες το 1918 περίπου.

Η 1η συμβουλή: Μην παντρευτείς. Η 2η συμβουλεύει τον αποφευκταίο τύπο, η 3η κάποιον επιθυμητό.

Μα η 4η έχει ενδιαφέρον καθώς δηλώνει ξεκάθαρα τη γνώμη των φεμινιστριών για τους άνδρες: τεμπέληδες, εγωιστές, ασυλλόγιστοι, ψεύτες, μέθυσοι, άτσαλοι, βαρύγδουποι, τραχείς, άνανδρα κτήνη που χρειάζονται δάμασμα!

Η 6η συμβουλεύει να ταΐζεται το κτήνος για να νιώθει ευτυχισμένος! Σαν σκύλος!

4. Οι άντρες έχουν στη γνωστή μας ιστορία φερθεί εξίσου ποταπά αν όχι πολύ χειρότερα.

Σαφώς δεν πρόκειται να επέλθει κατανόηση και αρμονική συμβίωση, μα και μια ορθολογική προσέγγιση στο θέμα της ύπαρξης ως ζευγάρι και οικογένεια, με τέτοιες απαξιωτικές απόψεις.

Πρέπει να ξεκινήσουμε από ένα βασικό αδιαμφισβήτητο στοιχείο. Η Φύση μας το έχει δώσει ξεκάθαρα. Είναι το στοιχείο της μητρότητας.

Ο άντρας δεν μπορεί να γίνει μητέρα, να μείνει έγκυος, να γεννήσει, να θηλάσει. Μόνο η γυναίκα μπορεί.

Ο έρωτας βοηθάει στην αρχή. Μα, όπως ξέρουμε, όσους όρκους κι αν δώσουμε (παντοτινή αγάπη, αιώνια πίστη κ.λπ.), ο έρωτας αποδυναμώνεται, ξεφτίζει με τον χρόνο.

Η συμβίωση πρέπει να χτιστεί πάνω στο θεμελιακό γεγονός της μητρότητας, στην αλληλοκατανόηση και τον πανανθρώπινο αλληλοσεβασμό. Οι δυο μαζί, άνδρας και γυναίκα, να αποδεχτούν αμοιβαίες ευθύνες και να προχωρήσουν στην Αυτογνωσία ή Αυτοσυνειδησία και μετά να αναθρέψουν τα παιδιά τους στην ίδια κατεύθυνση.

Πρέπει και οι δυο να το πάρουν απόφαση πως ο γάμος (όχι μια χαλαρή συμβίωση δίχως ευθύνη) δεν είναι μόνο για ευτυχία και «βίον ανθόσπαρτον». Έρχονται απρόβλεπτες δυσκολίες, κάποτε και σοβαρές συμφορές, κι εκεί είναι που θα δείξουν το ποιόν τους. Διότι σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες πρέπει όχι να εγκαταλείψει ο ένας τον άλλο για καλύτερη ζωή, όπως γίνεται όλο και συχνότερα στις μέρες μας, μα να σταθούν ενωμένοι και να τις αντιμετωπίσουν μαζί, έστω και αν το φταίξιμο μοιάζει να ανήκει ολότελα σε έναν από τους δύο.

Η υπόσχεση που δίνεται στον γάμο «για καλύτερα και χειρότερα» πρέπει να τηρηθεί.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *