Νικόδημος
Αν δεν υπήρχε τίποτα πριν τη δημιουργία, αυτό θα ήταν ένα κενό, ένα είδος … μη-Θεός και … θα προέκυπτε δυισμός μεταξύ Θεού και μη-Θεού (ή Θεού και κενού).
1. Οι χριστιανοί θεολόγοι από τους πρώτους αιώνες της επίσημης χριστιανικής θρησκείας, οπότε ήταν απαραίτητο να υπάρχει μια θεολογία με δόγματα και άρθρα πίστεως και διάφορα τελετουργικά, αποφάσισαν πως ο Θεός δημιούργησε την πλάση, το σύμπαν όλο, από το τίποτα, εκ του μηδενός – ex nihilo, στα Λατινικά.
Το στηρίζουν αυτό το βασικό δόγμα στο ότι στην αρχή-αρχή, πριν τη δημιουργία δεν υπήρχε τίποτε άλλο από το οποίο , ως πρωταρχικό υλικό, ο Θεός θα δημιουργούσε τον κόσμο, όπως στο βιβλίο της Γένεσης στην Παλαιά Διαθήκη (1.1) «Στην αρχή ο Θεός δημιούργησε τον ουρανό και τη γη». Πριν, δεν υπήρχε τίποτα!
Τι όμως αναζητάτε εσείς που διαβάζετε τέτοιο κείμενο;
Σωστό, μα υπήρχε, όπως υπάρχει πάντοτε, ο ίδιος ο Θεός. Σε ποια μορφή υπήρχε, όπως υπάρχει πάντοτε, ο Θεός; Ήταν μια συγκεκριμένη, περιορισμένη μορφή και γύρω τους ή μπροστά ή πίσω ή από πάνω ή από κάτω κλπ., υπήρχε τίποτα; Ή μήπως η άυλη, απερινόητη ουσία του Θεού ήταν διάχυτη παντού σε όλο τον χωρόχρονο, ό,τι και αν ήταν αυτός αφού ο Θεός δεν έχει αρχή και τέλος μα υπάρχει πανταχού παρών σε όλη την αιωνιότητα;
Η απάντηση είναι απλή: η δεύτερη εκδοχή, η τονισμένη.
2. Δεν υπάρχει καμιά απολύτως δήλωση στις θεόπνευστες υποτίθεται Γραφές (Παλαιά και Καινή Διαθήκη) πως «ο Θεός δημιούργησε εκ του μηδενός τον κόσμο, την κτίση, το σύμπαν».
Οι Πατέρες της Εκκλησίας, Ανατολικής και Δυτικής, εξάγουν αυτήν την ιδέα από διάφορες άλλες διατυπώσεις στις «θεόπνευστες» Γραφές. Π.χ. πολλοί θεολόγοι αρχαίοι και σύγχρονοι παραπέμπουν στο Γένεση 1.1 «Εν αρχή εποίησεν ο Θεός τον ουρανόν και την γην». Δεν υπήρχε τίποτα τότε λένε και (μερικοί) προσθέτουν το εδάφιο 1.2 «και η γη ήταν ακατασκεύαστη»! Άλλοι αναφέρονται στον Ψαλμό 33.6 «Δια του λόγου του Θεού εστερεώθηκαν οι ουρανοί», Κατά Ιωάννη 1.3 «Τα πάντα έγιναν από αυτόν», Παύλου Προς Εβραίους 1.3 «Με πίστη κατανοούμε πως οι αιώνες-κόσμοι δημιουργήθηκαν από τον Θεό». Μα πουθενά δεν υπάρχει «εκ του μηδενός» ή από το τίποτα ή άλλη παρόμοια φράση.
Θα μπορούσαν να ερευνήσουν άλλες φράσεις όπως Κατά Ιωάννη 1.1 «και Θεός ήταν ο Λόγος» ή Παύλου προς Κολοσσαείς 1.16 “εν αυτώ (εντός αυτού) εκτίσθη(καν) τα πάντα”.
Οι Πατέρες των πρώτων αιώνων δεν κοίταξαν αυτήν τη δυνατότητα. Κι επινόησαν το «εκ μηδενός» (ή ex nihilo) για να αντικρούσουν ή αναιρέσουν τη θεώρηση του Πλάτωνα η οποία έχει και Δημιουργό και πρωτογενή Ύλη στον Τίμαιο 28Α κλπ. και 48Ε κλπ., κι έτσι ο Θεός Δημιουργός, των πάντων περιορίζεται, όπως πολύ ορθά υπέδειξε ο Θεόφιλος Αντιοχείας (2ος αιώνας κ.ε.) στην επιστολή Προς Αυτόλυκον (3ο βιβλίο). Αυτός ο επίσκοπος Αντιοχείας, πρώην Σαδδουκαίος, πρώτος αναφέρει τον όρο τριάδα (Προς Αυτόλυκον 2.15) και θεωρεί θεόπνευστη τη φύση των κειμένων της Καινής Διαθήκης (ίδιο 3.12).
Πολύ ορθά επίσης η Ιωάννα Σαχινίδη σε άρθρο της αναρτημένο στο Διαδίκτυο «Δημιουργία εκ του Μηδενός» υποδείχνει πως «αν δεν υπήρχε τίποτα πριν τη δημιουργία, αυτό θα ήταν ένα κενό, ένα είδος … μη-Θεός και … θα προέκυπτε δυισμός μεταξύ Θεού και μη-Θεού» (ή Θεού και κενού). Οπότε πάλι περιορίζεται η παντοδυναμία και η παμπαρουσία του Θεού. (Το ίδιο έγραψα 25/2/2023 στο Φιλ685 «Ο Δημιουργός Θεός» τμήμα §5 και αλλού).
Οι θεολόγοι και αρχιερείς του Χριστιανισμού λησμονούν, παραβλέπουν, παραγνωρίζουν, το πιο σημαντικό που είναι η παμπαρουσία του Θεού δίχως χρονική αρχή και διακοπή.
Θα επανέλθω.