Φιλ493: Θεός και αθεϊσμός

Φιλ493: Θεός και αθεϊσμός

- in Φιλοσοφία
0

1. Ίσως χρειάζεται να γίνει μια διευκρίνιση για αυτούς τους όρους.

Πολλοί είναι άθεοι μα πιστεύουν σε μια Ανώτερη Δύναμη που δημιούργησε το σύμπαν και εποπτεύει τα ανθρώπινα πράγματα. Δεν αναφέρομαι σε ανθρώπους που ακολουθούν κάποια φιλοσοφική διδασκαλία μα δεν ακολουθούν και τη λατρευτική αφοσίωση προς έναν Θεό. Αναφέρομαι σε κοινούς ανθρώπους που δεν έχουν τέτοια ενδιαφέροντα.

Η θρησκεία διαφέρει από τη Φιλοσοφία διότι έχει μια θεότητα που απαιτεί όχι μόνο λατρεία μα και υποταγή στις εντολές της – εντολές που όμως έχουν διατυπωθεί και δοθεί από ανθρώπους. Αυτοί ισχυρίζονται πως τους έδωσε τις εντολές ο Θεός μα ο ισχυρισμός δεν μπορεί να αποδειχθεί με λογικό, αποδεχτό τρόπο. Κατά τα άλλα, και η θρησκεία και η φιλοσοφία έχουν τη μεταφυσική διδαχή τους η οποία συμπεριλαμβάνει και τη μεταθανάτια ύπαρξη ή ανυπαρξία.

2. Ο αθεϊσμός αναφέρεται μάλλον στις αβρααμικές θρησκείες – Ιουδαϊσμό, χριστιανισμό και μωαμεθανισμό.

Οι τρεις αυτές θρησκείες – είναι παράξενο – ξεπήδησαν στη Μέση Ανατολή και από κει εξαπλώθηκαν. Ο Ιουδαϊσμός διαφέρει από τις άλλες, διότι ποτέ δεν επιχείρησε καν να κάνει προσηλυτισμό, ούτε καταδικάζει άλλες θρησκείες με τα δόγματά τους.

Και οι τρεις έχουν περίπου την ίδια ηθική διδασκαλία τονίζοντας την εντιμότητα, τη δικαιοσύνη, τη γενναιοδωρία και παρόμοια. Δυστυχώς, στις μέρες μας αυτές οι αρετές λάμπουν δια της απουσίας τους στις χώρες όπου επικρατούν αυτές οι θρησκείες. Απεναντίας βλέπουμε μεγάλη ανηθικότητα και διαφθορά, παρά τους πάμπολλους ναούς και μια ισχυρή οργανωμένη Εκκλησία ή θρησκευτική διοικητική οργάνωση.

Και οι τρεις έχουν ως βάση τους τη λατρεία ενός μοναδικού, μισαλλόδοξου Θεού που απαιτεί αποκλειστική αφοσίωση και τιμωρεί τους απίστους σε αιώνιο βασανισμό στη μεταθανάτια κόλαση. Εκεί, αυτός ο παντοδύναμος, παντογνώστης και πολυεύσπλαχνος Κύριος δεν έχει εξουσία και δεν είναι παρών, σύμφωνα με τα δόγματα.

3. Οι ιστορικοί έχουν ανακαλύψει πως αυτές οι τρεις θρησκείες δημιουργήθηκαν από τις διδασκαλίες κάποιου “προφήτη” (ή “υιού του Θεού”) και μεταγενέστερων σχολιαστών που απέκτησαν αυθεντία στην κάθε θρησκευτική παράδοση. Μα πολλά από τα κείμενα, ή πολλά μέρη τους, περιέχουν τρομερές αντιφάσεις και μεγαλόσχημα μυθεύματα.

Στην Παλαιά Διαθήκη των Ιουδαίων και Χριστιανών, η Γένεση είναι αντιφατική (κεφ. 1 και 2) και μυθολογική. Η μεγάλη Έξοδος από την Αίγυπτο με τον Μωυσή θεωρείται πλέον από τους ιστορικούς μυθιστορία και καθόλου Ιστορία. Σε κανένα άλλο κείμενο των χωρών της περιοχής, και ιδίως της Αιγύπτου δεν υπάρχει καμιά μαρτυρία που να επιβεβαιώνει αυτό το σπουδαίο γεγονός.

Οι ιερείς, θεολόγοι και θρησκόληπτοι πιστοί των τριών θρησκειών υπερασπίζονται με φανατισμό την “αλήθεια” των Ιερών Γραφών τους, αλλά πείθουν ελάχιστα. Ειδικά η σκληρότητα με την οποία τιμωρούνται οι αλλόπιστοι και κυρίως τα εκατομμύρια των ανθρώπων που έζησαν πριν από αυτές τις θρησκείες!

Π.χ. είναι πολύ παράξενο που το Ισλάμ δέχεται όλες σχεδόν τις διδαχές της Παλαιάς Διαθήκης και πολλά γεγονότα από τη ζωή και τον θάνατο του Ιησού, μα όχι το κεντρικό δόγμα πως είναι Υιός του Θεού και θυσιάστηκε για τη σωτηρία του κόσμου.

4. Άλλες θρησκείες έχουν πολυθεϊσμό ή αθεϊσμό.

Ο Ινδουισμός στην Ινδία και μερικές άλλες χώρες έχει πολυθεϊσμό (μα όλες οι θεότητες είναι εκδηλώσεις του Απολύτου που δεν λατρεύεται). Επίσης ο Ταοϊσμός στην Κίνα και ο Σιντοϊσμός στην Ιαπωνία. Εντούτοις αυτές οι κατά τους χριστιανούς και μωαμεθανούς αναληθινές, ειδωλολατρικές θρησκείες δεν πολεμούσαν μεταξύ τους και δεν έσφαζαν ή έκαιγαν ή δίωκαν αλλόπιστους, όπως οι χριστιανοί και μωαμεθανοί!

Ο Βουδισμός, πάλι, παρότι περιέχει και λατρεία του Βούδα και άλλων Αγίων και θεοτήτων, έχει ως βασικό δόγμα τη μεγάλη Συμπαντική Τάξη και τη Ζωή σε όλα.

Μπορεί ο χριστιανισμός ή μωαμεθανισμός να ρωτήσει “Ποιος δημιούργησε την αιώνια, συμπαντική Ζωή;” Μα αυτή είναι ίδια με την ερώτηση “Ποιος δημιούργησε τον Θεό ή Αλλάχ;”

Το Σύμπαν και το Απόλυτο δεν έχουν ταυτότητα ούτε εχθρούς. Ο Θεός των αβρααμικών θρησκειών έχει προσωπικότητα και χαρακτηριστικά κι έναν φοβερό εχθρό, τον Σατανά, δημιουργημένο από τον ίδιο τον Θεό! Και αυτός έχει την άδεια του Θεού να βασανίζει τα πλάσματα ή και να τα καταστρέφει! Πολύ παράξενο!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *