Φιλ504: Λάο Τζου: Τάο και ηγέτες

Φιλ504: Λάο Τζου: Τάο και ηγέτες

- in Τάο
0

Κατανοώντας τα Μυστήρια: Wen-Tzu

Αυτό που κάνει μια χώρα ισχυρή είναι η προθυμία [των πολιτών] να πεθάνουν. Αυτό που κάνει τους πολίτες πρόθυμους να πεθάνουν είναι η Δικαιοσύνη. Αυτό που κάνει τη Δικαιοσύνη εφικτή είναι η δύναμη. Έτσι ας έχουν καθοδήγηση μέσω κουλτούρας. Όταν η δύναμη κι η δικαιοσύνη εφαρμόζονται μαζί δίνουν ισχύ.

Το Τάο για τα έθνη είναι οι ηγέτες να μη δίνουν παράλογες εντολές, οι αξιωματούχοι να μην δημιουργούν περίπλοκη γραφειοκρατία, οι πανεπιστημιακοί να μην λειτουργούν απατηλά, οι τεχνίτες να μην εκτελούν έργα παρακμιακά και γενικά τα καθήκοντα να μην εκτελούνται με φανφάρες.

Οι κοινωνίες του χάους είναι διαφορετικές. Σε αυτές το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται σε υψηλές θέσεις και πομπώδεις προσποιήσεις. Οι άνθρωποι ανταγωνίζονται για το εξεζητημένο και το περίπλοκο νομίζοντάς τα πολύτιμα και σημαντικά.

Ο Shen–nung όργωνε το χωράφι του ο ίδιος ακόμα και όταν γέρασε. Η γυναίκα του ύφαινε η ίδια. Έτσι έδιναν το καλό παράδειγμα. Διότι ο τρόπος να καθοδηγείς τον λαό είναι να μην εκτιμάς το εξεζητημένο και να μην καταπιάνεσαι με το ασήμαντο. Αν οι γεωργοί δεν εργάζονται δεν θα υπάρχουν τρόφιμα για την επιβίωση και αν δεν εργάζονται οι υφάντρες δεν θα υπάρχουν ρούχα για το σώμα. Το αν υπάρχει αφθονία ή ανεπάρκεια εξαρτάται από τα άτομα. Αν υπάρχει αφθονία τροφής και ρουχισμού, η ανεντιμότητα δεν θα εγερθεί και ο κόσμος γαληνεύει αμέριμνος κι ευτυχισμένος.

Οι κυβερνήτες δεν αναλαμβάνουν δράση για χάρη της Δικαιοσύνης με στόχο τη δική τους προβολή μα για την ευημερία των πολιτών.

Η ανώτερη δικαιοσύνη απαιτεί οι ηγέτες να κυβερνούν το έθνος και να δημιουργούν τάξη στην κοινωνία, να ασκούν φιλανθρωπία και δικαιοσύνη, να προωθούν καλοσύνη, να θεσπίζουν δίκαιους νόμους και να εμποδίζουν αντικοινωνική συμπεριφορά. Αν επικρατεί το δίκαιο κι ορθό στην ίδια την κυβέρνηση θα αναχαιτιστούν εχθροί χίλια χιλιόμετρα μακριά.

Αμοιβές και τιμωρίες πρέπει να είναι βέβαιες και ξεκάθαρες.

Όταν οι ηγέτες κοιτούν τους υφιστάμενούς τους ως παιδιά τους, οι υφιστάμενοι εργάζονται για τους ηγέτες σαν να είναι γονείς τους. Έτσι σίγουρα θα κυβερνηθεί καλά η χώρα και οι 4 θάλασσες.

Όταν οι ηγέτες κοιτούν τους υφιστάμενούς τους ως μικρότερα αδέρφια, οι υφιστάμενοι θα τους αισθάνονται ως μεγαλύτερα αδέρφια. Έτσι οι μεν θα είναι πρόθυμοι να πεθάνουν για τους δε όταν χρειάζεται.

Ο δίκαιος κυβερνήτης καλλιεργεί την διακυβέρνηση εσωτερικά επίσης για να δυναμώσει την αρετή του και σταματά το κακό εξωτερικά δείχνοντας τη δύναμή του. Παρατηρεί κατά πόσο οι πολίτες είναι κουρασμένοι ή αναπαυμένοι, γνωρίζει κατά πόσο είναι πεινασμένοι ή χορτάτοι. Αν χρειαστεί να πολεμήσουν, χάρη σε αυτή την καλοσύνη διακυβέρνησης, όλοι θα προχωρήσουν προς τη μάχη σαν να πηγαίνουν στα σπίτια τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *