Φιλ458: Λάο Τζου: Φυσική διακυβέρνηση

Φιλ458: Λάο Τζου: Φυσική διακυβέρνηση

- in Τάο
0

20. Οι σοφοί μειώνουν τη δράση, μειώνουν την επιθυμία. Αυτό πάνω στο οποίο και με το οποίο εργάζονται είναι η ρίζα.

Μάθετε, λοιπόν, να γνωρίζετε τον κόσμο χωρίς να ξεπορτίζετε. Όσο πιο μακριά πηγαίνετε, τόσο λιγότερη η γνώση.

Αυτά όλα σημαίνουν πως όταν αγνή ειλικρίνεια εγείρεται μέσα, έρχεται πνευματική ενέργεια από τα Ουράνια.

21. Όλα τα πλάσματα καταφεύγουν στο φως του χειμωνιάτικου ήλιου και στον ίσκιο του καλοκαιριάτικου – ενώ κανείς δεν τα καταναγκάζει. Σε μια τέλεια φυσική κίνηση έρχονται με την ευαισθησία της έσχατης ζωντάνιας, έρχονται δίχως κάλεσμα και φεύγουν δίχως ώθηση. Είναι βαθύ το μυστήριο. Κανείς δεν ξέρει πως γίνεται, ενώ η δράση και το αποτέλεσμα γίνονται αυθόρμητα.

Όταν στηρίζεσαι στα μάτια για να βλέπεις και σε λόγια για να δίνεις οδηγίες, είναι δύσκολο να χειρίζεσαι την διακυβέρνηση. Υπήρξε κάποτε ένας πρωθυπουργός που δεν μπορούσε να μιλήσει, μα στην διακυβέρνησή του δεν υπήρχαν σκληρές τιμωρίες – οπότε γιατί να υπερεκτιμούμε τα λόγια; Υπήρχε κι ένας πρωθυπουργός που ήταν τυφλός, μα στην κυβέρνησή του δεν υπήρχε διαφθορά – οπότε γιατί να υπερεκτιμούμε την όραση;

Οι σοφοί γίνονται ηγέτες με οδηγίες που δεν μιλιούνται, με θέαση που δεν κοιτάει.

Οι άνθρωποι επηρεάζονται ασφαλώς από τους ηγέτες τους, όχι όμως ακούγοντας τα λόγια τους μα ακολουθώντας τις πράξεις τους. Αν οι ηγεμόνες τους θαυμάζουν την τόλμη, τότε, ακόμα κι αν δεν ενθαρρύνουν με λόγια ανταγωνισμό και σύγκρουση, η χώρα τους θα περιέλθει σε κρίση καθώς θα αυξηθούν ληστείες και δολοφονίες. Αν εκείνοι θαυμάζουν τη σωματική ομορφιά, τότε, ακόμα και αν δεν ενθαρρύνουν την ελευθεριότητα στο σεξ, η χώρα τους θα παρασυρθεί σε σύγχυση και ταραχή καθώς αναπτύσσεται η λαγνεία και οι ανωμαλίες της.

Η αγνή ειλικρίνεια των σοφών είναι μέσα τους ξεχωριστή και οι προτιμήσεις και αποχές τους είναι φανερές εξωτερικά. Μιλούν έτσι που να εκφράζουν το αγνό αίσθημα και δίνουν οδηγίες έτσι που να διευκρινίζουν την κατεύθυνση.

Οι τιμωρίες δεν αρκούν για να μεταβάλουν κακές συνήθειες· οι εκτελέσεις δεν αρκούν για να πάψουν οι προδοσίες. Αναγκαία είναι και η πνευματική επίδραση.

Η αγνότητα είναι τέλεια μόνο όταν είναι πνευματική. Η κίνηση την οποία προκαλεί η αγνή καρδιά είναι σαν τον ζωοδόχο αέρα της άνοιξης και τη θανατερή πνοή του φθινοπώρου.

Η δράση του ηγεμόνα είναι σαν την τοξοβολία. Μια ελάχιστη παρέκκλιση στην αρχή καταλήγει σε μια τεράστια αστοχία στο τέλος. Για αυτό ο ηγεμόνας πρέπει να προσέχει πολύ πώς κυβερνά τον λαό του.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *