Η αίσθηση του «εμείς» και όχι του «εγώ»

Η αίσθηση του «εμείς» και όχι του «εγώ»

Σωτήρης Κυριακού

Ο καλύτερος τρόπος για να βρούμε τον εαυτό μας, είναι να χάσουμε τον εαυτό μας στην υπηρεσία των άλλων.

Αυτός που δεν µπορεί να δώσει τίποτα, δεν µπορεί να αισθανθεί και τίποτα. Η ουσία της ηγεσίας δεν είναι να προσφέρεις πράγµατα, ή ακόµα και οράµατα. Είναι να προσφέρεις τον εαυτό σου και το πνεύµα σου. Αν δεν σκεφτόµαστε τους άλλους και δεν κάνουµε κάτι γι’ αυτούς, θα χάσουµε µια από τις µεγαλύτερες πηγές ευτυχίας. Οι µεγάλοι ηγέτες δεν ζουν ανταγωνιστικά µε τους συναδέλφους τους, γιατί δεν ζουν µε πρότυπο τους άλλους, άλλα µε πρότυπο το όραµά τους. Δεν βλέπουν τους άλλους σαν αντιπάλους και πιστεύουν στην εγγύτητα και όχι στην κυριαρχία. Δεν αισθάνονται µοναδικοί και δεν περιµένουν ο άλλος να τους προσεγγίσει, αλλά πάντα κάνουν εκείνοι το πρώτο βήµα. Ακούστε λοιπόν µε προσοχή όταν οι άλλοι µιλούν. Δώστε το χρόνο και την ενέργειά σας στους άλλους· αφήστε τους άλλους να κάνουν αυτό που θέλουν µέσα στα πλαίσια των στόχων που έχουν τεθεί αλλά και των αρχών και αξιών που έχουν συµφωνηθεί· κάνετε πράγµατα για άλλους λόγους εκτός από την προώθηση των δικών σας αναγκών. Κανένας άνθρωπος δεν τιµήθηκε ποτέ γι’ αυτά που έλαβε. Τιµήθηκε µόνο για αυτά που έδωσε.

Καλούµεθα να αφιερώσουµε τη ζωή µας σε χάρη κάποιου άλλου. Να εγκαταλείψουµε τις δικές µας επιθυµίες και να θέσουµε πρώτα σε προτεραιότητα τα συµφέροντα των άλλων. Σύµφωνα µε τον τέλειο σχεδιασµό µε τον οποίο είµαστε κατασκευασµένοι, είναι µέσω αυτής της ανιδιοτέλειας που µπορούµε να ολοκληρωθούµε πραγµατικά. Δεν έχετε ζήσει µέχρι να κάνετε κάτι για κάποιον που ποτέ δεν θα µπορέσει να σας το ανταποδώσει. Θα περάσουµε από αυτόν τον κόσµο µόνο µία φορά· κάθε καλό πράγµα, εποµένως που µπορούµε να κάνουµε ή οποιαδήποτε καλοσύνη µπορούµε να δείξουµε σε οποιοδήποτε άλλο πλάσµα, ας το κάνουµε τώρα· ας µην το αναβάλλουµε ή το παραµελήσουµε, διότι µπορεί να µην µας δοθεί ξανά η ευκαιρία.

Σκεφτείτε την προσφορά όχι ως υποχρέωση, αλλά ως προνόμιο.

Οι αληθινοί ηγέτες καταλαβαίνουν ότι η ηγεσία δεν είναι γι’αυτούς, αλλά και για εκείνους που υπηρετούν. Σκοπός τους δεν είναι να εξυψώσουν τον εαυτό τους, αλλά να εξυψώσουν τους άλλους. Να θυµάστε πάντα, το καλύτερο αφεντικό είναι αυτός που είναι λιγότερο αφεντικό. Η λιγότερη διακυβέρνηση είναι η καλύτερη διακυβέρνηση.

Πηγή: Reporter.gr


– – –
Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *