Η πρώτη χώρα χωρίς αστυνομία

Η πρώτη χώρα χωρίς αστυνομία

Μάνος Βουλαρίνος

Τη Δευτέρα, στη ραδιοφωνική εκπομπή προσπαθούσα να ειρωνευτώ την απροθυμία της Ελληνικής Αστυνομίας να κάνει τη δουλειά της και να επιβάλει μέτρα και νόμους, λέγοντας πως πρόκειται για μια αστυνομία «ιδιαιτέρως διακριτική που έχει καλή ανατροφή και δεν θέλει να χώνει τη μύτη της στις δουλειές των αλλωνών». Πού να ήξερα ο ανόητος πως λίγα λεπτά πριν ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, ο Άκης ο Σκέρτσος, μιλώντας στην προηγούμενη εκπομπή του ΣΚΑΪ, είχε επί λέξει πει: «Δεν έχουν χαλαρώσει οι έλεγχοι (της ΕΛΑΣ για τα μέτρα), γίνονται πολλοί έλεγχοι αλλά γίνονται όμως με έναν τρόπο όσο το δυνατόν πιο διακριτικό».

Παρότι είναι κάπως προβληματικό για μια χώρα να συμπίπτουν η προφανής ειρωνία και η επίσημη περιγραφή της κυβερνητικής πολιτικής, αυτό δεν είναι το χειρότερο. Το χειρότερο είναι ότι η φράση του Υφυπουργού Σκέρτσου είναι η ομολογία αυτού που έχουμε αντιληφθεί εδώ και αρκετό καιρό: η Ελληνική Αστυνομία παίζει τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου και πλένει τα χεράκια της (πολύ σχολαστικά υποθέτω) την ώρα που οι δημόσιοι χώροι έχουν παραδοθεί στους αντικοινωνικούς διασπορείς του θανάτου. Σ’ αυτούς που, καλύτερα από τον καθένα, εκφράζει ο συμπολίτης που τραβάει βιντεάκια σε διάφορες πλατείες της Αθήνας φωνάζοντας χαιρέκακα «Καραντινάκηδες, πονάτε;» απευθυνόμενος προφανώς στους νεκρούς, τους διασωληνωμένους, τους μαγαζάτορες που δεν μπορούν να ανοίξουν τα μαγαζιά τους και γενικά σε όλους όσους καταστρέφει με την ανημποριά του να χαλιναγωγήσει το πάθος για συνωστισμό.

Μπορεί να το υποψιαζόμασταν, αλλά είναι η πρώτη φορά που επισήμως ακούμε πως το ότι είμαστε έρμαια στις διαθέσεις του κάθε αντικοινωνικού παραβατικού δεν είναι αποτέλεσμα ολιγορίας, κακής συνεννόησης ή κάποιας άλλης εγγενούς αδυναμίας της ΕΛΑΣ, αλλά αποτέλεσμα εντολών.

Υπό αυτήν την έννοια η Ελλάδα είναι πιθανότατα η μόνη χώρα στον πλανήτη της οποίας οι κάτοικοι πολεμούν στον παγκόσμιο πόλεμο εναντίον  της πανδημίας χωρίς αστυνομία. Ή μάλλον, πιο σωστά, χωρίς κάποιο αρμόδιο όργανο να επιβάλλει τα μέτρα αφού, σύμφωνα με τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, «η τήρηση των μέτρων (υποθέτω εννοεί «η επιβολή» αφού «η τήρηση» ειναι καθήκον όλων μας έτσι κι αλλιώς) δεν είναι στον σκληρό πυρήνα των καθηκόντων της αστυνομίας». Κι αφού δεν υπάρχει άλλο όργανο που να είναι στα καθήκοντα του η επιβολή μέτρων, τα μέτρα δεν τα επιβάλει κανείς. Από νόμοι γίνονται συμβουλές ή ευχές και η αστυνομία συνεχίζει να ασχολείται με τον σκληρό πυρήνα των καθηκόντων της που είναι η φύλαξη προσωπικοτήτων, η συνοδεία στα ψώνια και η έκδοση ταυτοτήτων.

Κάποιοι αστυνομικοί, οι οποίοι προφανώς δεν είχαν ενημερωθεί για την κυβερνητική πολιτική της διακριτικότητας, είχαν την ατυχία να βρεθούν προχτές στα Ολυμπιακά Ακίνητα στο Φάληρο όπου μερικές εκατοντάδες αντικοινωνικοί πάρταραν και έκαναν κόντρες. Οι ανενημέρωτοι αστυνομικοί δεν έδειξαν την επιθυμητή διακριτικότητα και είχαν το θράσος να ενοχλήσουν «τα παιδιά» που σκορπούσαν αρρώστια και θάνατο ζητώντας τους να διαλυθούν. Το αποτέλεσμα ήταν να βρεθούν στο νοσοκομείο και «τα παιδιά» να συνεχίσουν ανενόχλητα το πάρτι και τις κόντρες τους καθώς καμία αστυνομική δύναμη δεν ασχολήθηκε περαιτέρω*.

Η απουσία της αστυνομίας και η απροθυμία να κάνει την δουλειά για την οποία φορολογούμαστε, δηλαδή την προστασία του κοινωνικού συνόλου από τις παραβιάσεις του νόμου, δεν είναι καινούργια φαινόμενα. Όμως για πρώτη φορά η παράδοση στην παραβατικότητα είναι η επίσημη κυβερνητική πολιτική. Για πρώτη φορά, επισήμως, κυβέρνηση παραδίδει στις ορέξεις των παραβατικών τους υπόλοιπους πολίτες της χώρας και κυβερνά με το σύνθημα «ο σώζων εαυτόν σωθήτω». Για πρώτη φορά η λευκή απεργία της ΕΛΑΣ γίνεται κατόπιν κυβερνητικής απόφασης.

Δεν ξέρω τι φοβάται η κυβέρνηση αλλά ομολογώ ότι δεν μπορώ να φανταστώ κάτι πιο τρομακτικό για μια κοινωνία από την παράδοση στην πραβατικότητα και το έγκλημα. Από την άλλη, μπορεί απλώς να μην έχω φαντασία και η ενόχληση κάποιων από την (κατά τη φαντασία τους) «αστυνομοκρατία» να είναι πιο τρομακτική. Και μπράβο της.

*για να καταλάβετε το ψιλό γαζί δούλεμα, κάθε φορά που η ΕΛΑΣ κατηγορείται επειδή ανέχεται τους αντικοινωνικούς των πλατειών και δεν επεμβαίνει δυναμικά να τους διαλύσει, η απάντηση είναι ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει χημικά, γιατί θα υποφέρουν οι κάτοικοι και τα όποια επεισόδια μπορεί να οδηγήσουν σε καταστροφή των περιουσιών τους. Λογικό και σωστό. Στα Ολυμπιακά Ακίνητα όμως δεν υπάρχουν κάτοικοι.

Πηγή: Athens Voice

– – –
Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *