Η Ευρώπη να πάρει το μήνυμα Μπάιντεν

Η Ευρώπη να πάρει το μήνυμα Μπάιντεν

Νότης Παπαδόπουλος  

«Πληρώνω λιγότερη εφορία από τη γραμματέα μου», είχε πει ο δισεκατομμυριούχος Αμερικανός επιχειρηματίας, γνωστός και για τη μεγάλη φιλανθρωπική δράση του, Γουόρεν Μπάφετ, για να περιγράψει την αδικία του φορολογικού συστήματος.

Η χθεσινή έκκληση της Αμερικανίδας υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν για την ανάγκη υιοθέτησης παγκοσμίως ενός μίνιμουμ εταιρικού φόρου για τις πολυεθνικές εταιρείες ίσως να αλλάξει αυτό το σκανδαλώδες φορολογικό καθεστώς. Η πρωτοβουλία Γέλεν –μαζί με την απόφαση Μπάιντεν να αυξήσει τη φορολογία στις εγχώριες αμερικανικές επιχειρήσεις– έγινε κυρίως για τη συγκέντρωση περισσότερων φορολογικών εσόδων στις ΗΠΑ. Εσοδα αναγκαία για τη χρηματοδότηση του New Deal του προέδρου Μπάιντεν ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων για την έξοδο από την οικονομική ύφεση της πανδημίας και επιπλέον 2,5 τρισ. για την αναβάθμιση των αμερικανικών υποδομών.

Εάν η πρόταση υιοθετηθεί –κάποιοι μιλούν για διεθνή συμφωνία μέσα στον Ιούνιο–, θα δημιουργηθούν, επιτέλους, διεθνή πρότυπα δικαιότερης φορολόγησης των πολυεθνικών οι οποίες, ως γνωστόν, καταφεύγουν για τη φορολόγησή τους σε διεθνείς φορολογικούς παραδείσους. Διότι μπορεί οι πολίτες να πληρώνουν φορολογία που φτάνει και το 60% του εισοδήματός τους σε κάποιες χώρες. Μπορεί οι επιχειρήσεις να πληρώνουν φόρους έως και το 30% των κερδών τους. Οι πολυεθνικές εταιρείες, αντίθετα, έχουν τον δικό τους… Θεό. Μέσω θολών διεθνών πρακτικών εταιρικής φορολόγησης, καταφέρνουν να πληρώνουν φόρους μικρότερους από το 1% των κερδών τους – κάτω από 100 δολάρια ανά εκατομμύριο κέρδους! Το ντροπιαστικό αυτό φορολογικό καθεστώς δημιουργεί τεράστιες φορολογικές ανισότητες εις βάρος των πολιτών, αλλά και αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων. Γι’ αυτό και αποτέλεσε στόχο της Επιτροπής της Ε.Ε. Δηλαδή της Δανής επιτρόπου Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ –τώρα και εκτελεστικής αντιπροέδρου της Κομισιόν– που τα έβαλε με τις πολυεθνικές. Επιχείρησε μάλιστα να υποχρεώσει την Apple να καταβάλει φόρους ύψους 13 δισ. δολαρίων στο ιρλανδικό κράτος. Η υπόθεση ανατράπηκε στο ανώτατο ευρωπαϊκό δικαστήριο αλλά έπεται συνέχεια.

Στις ΗΠΑ ο Μπάιντεν φαίνεται αποφασισμένος να ταράξει τα νερά κάνοντας γενναία στροφή στην κοινωνική δικαιοσύνη α λα Ρούζβελτ και Κένεντι. Στην Ευρώπη εξακολουθούμε –στη γερμανική «γραμμή»– να μηρυκάζουμε τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και να μιλάμε ακόμη για τον φόβο ανόδου του πληθωρισμού ενώ η κοινωνία διαλύεται.

Πηγή: Καθημερινή

– – –
Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *