Ε1015: Αδιαλλαξία (3)

Ε1015: Αδιαλλαξία (3)

1. Προφανώς φοβούμενος ο Τραμπ, ο τραμπ-αλήτης και τραμπούκος της παγκόσμιας πολιτικής, την ενεργοποίηση της 25ης τροπολογίας μέσω της οποίας επέρχεται καθαίρεση και μετά παραπομπή στη Δικαιοσύνη, άλλαξε πάλι τροπάρι ψευδόμενος ασύστολα. “Όπως όλοι οι Αμερικάνοι είμαι κι εγώ εξοργισμένος από τη βία, την ανομία και το χάος”. Αυτά σε σχέση με την πραξικοπηματική επίθεση στο Καπιτώλιο την οποία προκάλεσε ο ίδιος! Παρά ταύτα δεν γλίτωσε την παραπομπή!

Είναι όμως ενδιαφέρουσα η σύγκριση με τους δικούς μας Τσίπρα και Βαρουφάκη που έχοντας σπρώξει με όλη τη δύναμη και ανικανότητά τους τη χώρα στην άκρη του γκρεμού της καταστροφής, μετά εντελώς ξεδιάντροπα κατηγορούν άλλους, σαλπίζουν την αγάπη τους για τον λαό κι έτσι αντιστρέφουν την πραγματικότητα. Σαν αυτούς τους δικούς μας και τους άλλους φασιστοειδείς φωνακλάδες (Κουτσούμπας, Μιχαλολιάκος και μερικοί Μητροπολίτες), ο Τραμπ είναι ο ηγέτης που δίχασε τη χώρα του, υποδαύλισε κάθε προσπάθεια μεταρρύθμισης προς το ορθό, καλό και δίκαιο κι έσπειρε μίσος.

2. Αλλά προσέξτε τους οπαδούς του: 74 τόσα εκατομμύρια τον ψήφισαν – όπως και στη χώρα μας ένα 40% υποστηρίζει αυτούς τους αποδεδειγμένους απατεώνες που θέλουν να καταλύσουν τη δημοκρατία.

Στη δημοσκόπηση της You Gov αμέσως μετά τα αισχρά επεισόδια στο Καπιτώλιο, το 45% των Ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων εγκρίνουν την εισβολή (μόνο 43% καταδικάζουν)· το 35% λένε πως για τις ταραχές ευθύνεται ο Τζο Μπάιντεν και μόλις 13% θεωρεί πως ευθύνεται ξεκάθαρα ο Τραμπ.

3. Η αρθρογράφος Μέγκαν Μακάρτ της Washington Post έκανε τα ακόλουθα σχόλια στην Καθημερινή (άρθρο της Μαρίας Κατσουνάκη Καθημερινή 9/1/21). “Η μεγάλη τραγωδία των όσων συνέβησαν στο Καπιτώλιο ήταν ότι οι άνθρωποι που έκαναν έφοδο στο Κογκρέσο δεν είχαν λάθος ηθικές απόψεις· είχαν λάθος εικόνα της πραγματικότητας”. Ναι, μα είχαν και λάθος ηθικές απόψεις, διότι δεν γίνεσαι όχλος τυφλός και εισβάλλεις καταστροφικά στο Κογκρέσο! Και η αρθρογράφος συνέχισε καταδείχνοντας το χάσμα μεταξύ ανίατης, παράλογης προσκόλλησης αφενός και διάκρισης και λογικής αφετέρου. “Δεν μοιάζει να υπάρχει κανένας δίαυλος μέσω του οποίου να μπορούν πιο εχέφρονες φωνές να εξηγήσουν στους οπαδούς του Τραμπ ότι τους λέει ψέματα. Όποιος το επιχειρεί απορρίπτεται ως ακόμα ένα μέλος της συνωμοσίας”.

4. Είναι το ίδιο πρόβλημα που απαντάται με τους φανατισμένους οπαδούς λαϊκιστών ηγετών σε κάθε χώρα. Μπορεί να είναι αριστεροί, μπορεί να είναι δεξιοί, μπορεί θρησκόληπτοι, μπορεί εθνικιστές ή ό,τι άλλο.

Άντε να πείσεις έναν Έλληνα κομμουνιστή πως ο κομμουνισμός απέτυχε παταγωδώς όπου εφαρμόστηκε. Άντε να πείσεις έναν χρυσαυγίτη πως οι Ναζί επιδόθηκαν σε θηριωδίες ακόμα και στη δική μας χώρα. Άντε να πείσεις έναν Συριζαίο πως η κυβέρνηση Τσίπρα 2015-19 ήταν ένα τσούρμο ανίκανων κι ανεύθυνων τσαρλατάνων.

Ο θυμός και ο φθόνος που πυροδοτούν αυτόν τον φανατισμό και το μίσος του έχουν την ρίζα τους στην άγνοια. Μόνο η άγνοια τρέφει και δυναμώνει αυτά τα φαινόμενα.

Επομένως –

Παιδεία, παιδεία, παιδεία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *