Αυτοέλεγχος

Αυτοέλεγχος

Ιωάννα Σουφλέρη

Οι τακτικοί αναγνώστες της στήλης γνωρίζουν πολύ καλά ότι από την αρχή της πανδημίας επισημάναμε την αξία των τεστ στη διαχείριση αυτής της παγκόσμιας κρίσης. Δεν έχουμε αλλάξει γνώμη! Και μάλιστα έχουμε και πιο προσωπικές εμπειρίες που αποδεικνύουν τη χρησιμότητα του τακτικού ελέγχου στο εργασιακό περιβάλλον. Ακολουθώντας τις συστάσεις της πολιτείας, η πλειονότητα των συναδέλφων των εφημερίδων εργαζόμαστε από το σπίτι. Αλλά οι συνάδελφοι του καναλιού και οι απαραίτητοι για την εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης διοικητικοί συνάδελφοι, οι οποίοι βρίσκονται καθημερινά στο γραφείο, ελέγχονται, εδώ και μήνες, με ταχέα τεστ τρεις φορές την εβδομάδα. Το κόστος για την επιχείρηση δεν είναι αμελητέο, αλλά τα οφέλη υπήρξαν σαφή και τεράστια: οι ασυμπτωματικοί συνάδελφοι οι οποίοι βρέθηκαν θετικοί στα τεστ μπήκαν άμεσα σε καραντίνα και δεν είχαμε φαινόμενα ανεξέλεγκτης μετάδοσης.

Μας βρίσκει λοιπόν κατ’ αρχάς σύμφωνους η απόφαση της πολιτείας να χορηγείται δωρεάν ένα τεστ την εβδομάδα σε όλους τους πολίτες. Πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες της ΕΕ και το οποίο αναμένεται να υπερτριπλασιάσει τον αριθμό των τεστ που διενεργούνται σήμερα στη χώρα μας.

Ωστόσο, τα τεστ αυτά θα γίνονται από εμάς τους ίδιους και όχι από εξειδικευμένο προσωπικό. Παρά το γεγονός ότι τα εν λόγω τεστ έχουν σχεδιαστεί για χρήση από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο και η «λογική» τους δεν είναι άγνωστη στον μέσο άνθρωπο (παραπέμπουν στα τεστ κυήσεως ή στις συσκευές μέτρησης σακχάρου), η επιτυχία τους είναι άμεσα εξαρτημένη από τη συλλογή του δείγματος. Είναι κομβικής σημασίας λοιπόν η εκπαίδευση όλων μας σε αυτή τη (μη επώδυνη αλλά ενοχλητική, είναι η αλήθεια) διαδικασία.

Επίσης, δεν θα πρέπει να ξεχνούμε ότι οι επιδημίες δεν είναι μόνο βιολογικά φαινόμενα αλλά και κοινωνικά. Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί διασπείρονται με τη δική μας βοήθεια, έστω και αν αυτή είναι ακούσια. Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων θα πράξει τα δέοντα σε περίπτωση θετικής απάντησης στα τεστ αυτοεξέτασης. Ποια θα είναι όμως η συμπεριφορά εκείνων που για οποιονδήποτε λόγο θα έχουν ένα ψευδώς αρνητικό τεστ; Εκτός λοιπόν από τη σωστή εκπαίδευσή μας στη διενέργεια των τεστ, η πολιτεία έχει μία ακόμη ευθύνη: θα πρέπει να καταστήσει σαφές ότι η αυτοεξέταση δεν έρχεται να αντικαταστήσει τα μέτρα κοινωνικής απόστασης αλλά να προστεθεί σε αυτά.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

– – –
Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *