Μια ευπρόσδεκτη κυβίστηση

Μια ευπρόσδεκτη κυβίστηση

Σάκης Μουμτζής

Το γεγονός πως ο Α. Τσίπρας υπερψήφισε, επί της αρχής, το νομοσχέδιο που αφορά την επένδυση στο Ελληνικό είναι, χωρίς αμφιβολία, ένα θετικό γεγονός. Κάθε πολιτική στάση που κινείται προς την κατεύθυνση των συγκλίσεων είναι καλοδεχούμενη, γιατί την έχει ανάγκη η πατρίδα μας. Αυτή η πρόσφατη κυβίστηση του Α. Τσίπρα δεν είναι βέβαια της ίδιας σπουδαιότητας και σημασίας με την κυβίστηση του καλοκαιριού του 2015. Τότε πλήρωσαν μεν οι Έλληνες φορολογούμενοι πανάκριβα τα δίδακτρα του «φροντιστηρίου» του Τσίπρα –Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τα υπολόγισαν σε 100 δισεκατομμύρια– αλλά σώθηκε η Ελλάδα.

Και η πρόσφατη αλλαγή στάσης του Α. Τσίπρα είχε ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς η αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στην επένδυση στο Ελληνικό αποτελούσε βασικό στοιχείο του αντιπολιτευτικού λόγου του.

Είθισται, όταν ένα κόμμα προβαίνει σε μια σημαντική ιδεολογική και πολιτική παραχώρηση, να σκληραίνει ταυτόχρονα τη στάση του και να οξύνει τον λόγο του σε άλλα ζητήματα, για την τήρηση των ισορροπιών. Κάτι τέτοιο έγινε προ ημερών στη Βουλή από τον ίδιο τον Α. Τσίπρα, όμως αυτό δεν κατέστη αρκετό για να καμφθούν οι αντιρρήσεις ιστορικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην αλλαγή στάσης του κόμματός τους απέναντι στην επένδυση στο Ελληνικό. Ο κ. Ν. Φίλης διαχώρισε δημοσίως τη θέση του, ενώ και οι 53 τοποθετήθηκαν αρνητικά απέναντι στην κυβίστηση Τσίπρα. Ο δε επικεφαλής τους, ο κ. Ε. Τσακαλώτος, δεν παρέστη στη συνεδρίαση της Βουλής, αν και είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, ο κ. Σκουρλέτης δεν δέχθηκε να τον αναπληρώσει, αναλαμβάνοντας αυτόν τον ρόλο ο κ. Γ. Ραγκούσης. Αντιδράσεις υπήρξαν και από τις δημοτικές ομάδες των όμορων, προς το Ελληνικό, δήμων που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι λογικό όταν ένα κόμμα εξουσίας πραγματοποιεί μια τόσο θεαματική στροφή σε ένα εμβληματικό, για τη μέχρι τώρα πολιτική του, ζήτημα να δημιουργούνται εσωκομματικές αντιδράσεις. Πιθανόν αυτή η μικρή «στάση» των ιστορικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ να αποτελεί ένα μήνυμα προς την ηγετική ομάδα του για το τι θα συναντήσει αν επιχειρήσει μια συνολικότερη στροφή προς πιο μετριοπαθείς θέσεις. Ενδεχομένως, προσεχώς, ο «όλος» ΣΥΡΙΖΑ θα είναι παρελθόν.

Πηγή: Καθημερινή

– – –
Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι’ αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *