Το όνειδος των Αθηνών

Το όνειδος των Αθηνών

Δημήτρης Ρηγόπουλος

Όσοι πιστεύουν στα σοβαρά ότι η «μαύρη τρύπα» της Ελληνικής Αστυνομίας είναι η υπέρμετρη χρήση βίας θα πρέπει να κάνουν επειγόντως μια βόλτα από την πλατεία Κλαυθμώνος. Εκεί χτυπάει σήμερα η καρδιά της ανεξέλεγκτης εμπορίας και χρήσης ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας. Προηγουμένως τα σκήπτρα κρατούσε ο πεζόδρομος της οδού Μασσαλίας δίπλα στη Νομική Σχολή ή ο επίσης πεζόδρομος της οδού Πατριάρχου Γρηγορίου Ε΄ ανάμεσα στα κτίρια της Ακαδημίας και του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ολα αυτά τα στέκια είναι πολύ κοντά, μια ευθεία γραμμή που θα έπρεπε να λάμπει. Όχι ότι έχουν «καθαρίσει» οι συγκεκριμένες πιάτσες, αλλά στην εποχή της πανδημίας την πρωτοκαθεδρία σε αυτή τη νοητή ακτίνα της ντροπής την έχει «κατακτήσει» η πλατεία Κλαυθμώνος και οι εξαρτημένοι θαμώνες της.

Πρόκειται για ένα αποτρόπαιο θέαμα που ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια των ανυποψίαστων περαστικών μέρα μεσημέρι, όπως συνέβαινε προ ετών μπροστά από την ιστορική έδρα της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

Είναι αλήθεια ότι για τους περισσότερους Αθηναίους πλατεία Κλαυθμώνος δεν υφίσταται εδώ και πολλά πολλά χρόνια. Υπάρχει φυσικά η μικρή πλατεία μπροστά από το άγαλμα της Συμφιλίωσης και πέραν αυτού το… άγνωστο. Αφιλόξενο και ρυπαρό, το όπισθεν και κυρίως τμήμα της πλατείας, με το πυκνό πράσινο να διευκολύνει κάθε είδους αντικοινωνικές συμπεριφορές, παραμένει σε καθεστώς μεσοβέζικο, δεν είσαι σίγουρος αν το κράτος έχει τον έλεγχο αυτής της μικρής φέτας γης. Τον τραγέλαφο επιτείνει η σχεδόν μόνιμη παρουσία κλούβας της αστυνομίας επί της οδού Σταδίου, στο επάνω μέρος της πλατείας. Την ίδια ώρα ανενόχλητα «βαποράκια» και εξαθλιωμένοι χρήστες κάνουν τη δουλειά τους κάτω από τις φυλλωσιές. Προφανώς η στάθμευση της κλούβας έχει κάποιον άγνωστο στους πολλούς, αλλότριο σκοπό. Σίγουρα δεν αποθαρρύνει όσους θέλουν να αγοράσουν και να κάνουν επιτόπου χρήση ουσιών. Να θυμίσουμε με την ευκαιρία ότι πέριξ της πλατείας έχουν έδρα το υπουργείο Εσωτερικών, η Τουριστική Αστυνομία (καταπληκτικό;), το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών. Κάτω από την πλατεία λειτουργεί υπόγειος χώρος στάθμευσης του δήμου.

Η πραγματική, λοιπόν, «μαύρη τρύπα» της Ελληνικής Αστυνομίας (και διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων) είναι το όνειδος της εμπορίας και χρήσης ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας. Υπάρχουν πολύ πιο σκληρές αστυνομίες σε άλλα εξίσου πολιτισμένα κράτη σε όλο τον κόσμο. Η διαχρονική της, όμως, αποτυχία να σχεδιάσει και να εφαρμόσει ένα αποτελεσματικό στρατηγικό πλάνο επίλυσης αυτού του αίσχους την εκθέτει συστηματικά στα μάτια των πολιτών.   

Πηγή: Καθημερινή

– – –
Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι’ αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *