Ομπρέλα στους νέους «Αγανακτισμένους»;

Ομπρέλα στους νέους «Αγανακτισμένους»;

Δώρα Αντωνίου  

Είναι η συγκέντρωση της Τρίτης στη Νέα Σμύρνη η απαρχή μιας κοινωνικής εξέγερσης απέναντι στις εφαρμοζόμενες πολιτικές από την κυβέρνηση; Πρωτίστως η αντιπολίτευση συστηματικά προσδίδει τέτοιο χαρακτήρα σε οτιδήποτε μπορεί να έχει αντικυβερνητική χροιά. Είναι σαφές, και ενισχύεται όλο και περισσότερο, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, αδυνατώντας να βρει τον βηματισμό του απέναντι στην κυβέρνηση και να κερδίσει από τη φθορά που η ασκούμενη πολιτική στα κεντρικά και μείζονος σημασίας ζητήματα –οικονομία, διαχείριση της πανδημίας, εθνικά θέματα– θα έπρεπε να επιφέρει, επιλέγει να επενδύσει στην ένταση. Επιστρέφει, δηλαδή, σε μια γνωστή συνταγή, που εκδηλώθηκε με τους «Αγανακτισμένους» την περίοδο της οικονομικής κρίσης και τον οδήγησε στην εξουσία.

Μπορεί η Ιστορία να επαναληφθεί; Στην παρούσα συγκυρία, δείχνει να απουσιάζει το κεντρικό διακύβευμα που οδήγησε στο Σύνταγμα τους «Αγανακτισμένους» – οι απώλειες συνεπεία της οικονομικής κρίσης. Αυτό που τώρα προκρίνεται ως κεντρικό αίτημα διαμαρτυρίας είναι η αστυνομική βία και η απολυταρχική αυθαιρεσία από την πλευρά της κυβέρνησης – ως τέτοια προβάλλεται η στάση της στο ζήτημα φύλαξης των πανεπιστημιακών χώρων, οι επιλογές απέναντι στην απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα και, βεβαίως, όσα συνέβησαν την περασμένη Κυριακή στη Νέα Σμύρνη και όσα ακολούθησαν την Τρίτη.

Εύλογα, όσοι προσδοκούν να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη από μια παρατεταμένη κρίση βίαιων συγκρούσεων στους δρόμους της Αθήνας, μιλούν για την απαυδισμένη κοινωνία που βγαίνει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί για την αστυνομική αυθαιρεσία. Σίγουρα, οι εικόνες των αστυνομικών που δέρνουν τον νεαρό με μεταλλικά κλομπ και η αναστάτωση από την αστυνομική επιχείρηση σε μια οικιστική, μεσοαστική περιοχή, όπως η Νέα Σμύρνη, έβγαλε κάποιους από τους κατοίκους στον δρόμο για να διαμαρτυρηθούν για τις πρωτόγνωρες στη γειτονιά τους σκηνές. Ωστόσο, η στόχευση της κινητοποίησης και της διαμαρτυρίας ως μια δράση απέναντι στην αστυνομία ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά των ομάδων που παραδοσιακά συγκρούονται με την αστυνομία.

Και στα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη της περασμένης Τρίτης, με αποκορύφωμα τη δολοφονική επίθεση εναντίον αστυνομικού, τον τόνο έδωσαν αυτές οι ομάδες. Οι οργανωμένοι χούλιγκαν, που έβαλαν στην άκρη τις διαφορές τους και ενώθηκαν με έναν κοινό στόχο: να συγκρουστούν με αστυνομικούς. Μια «βόλτα» στο Διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δίνει εικόνα της κινητοποίησης που προηγήθηκε, των καλεσμάτων για συμμετοχή μέσω των καναλιών επικοινωνίας αυτών των ομάδων και τους πανηγυρισμούς για τα επεισόδια με φωτογραφίες από την οργανωμένη προσέλευση, με βίντεο από τις συμπλοκές, που έκαναν τον γύρο του κόσμου, με τη διεθνή των χούλιγκαν να πανηγυρίζει.

Πηγή: Καθημερινή

– – –
Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *