Η «ψευδής είδηση» του πολέμου

Η «ψευδής είδηση» του πολέμου

Πάσχος Μανδραβέλης

Καλλιεργούνται πολλοί μύθοι στην Ελλάδα. Κάποιοι έχουν τη μορφή γεωπολιτικών αναλύσεων για «τα δίκια του Πούτιν». Ο τσάρος, λέει, «νιώθει περικυκλωμένος από τη Δύση» και δεν μπορεί να χαρεί τα δισεκατομμύρια που απέκτησε με κόπους και ιδρώτα· των Ρώσων πολιτών, εννοείται. Υπάρχουν όμως και οι λαϊκοί μύθοι, αυτοί που κυκλοφορούν στους καφενέδες, και πιστώνουν «μαγκιά» στον Ρώσο ηγέτη, που «κάνει ό,τι θέλει χωρίς να ρωτήσει κανέναν».

Η αλήθεια είναι ότι εντός της Ρωσίας ο κ. Πούτιν κάνει ό,τι θέλει, και μαύρο φίδι έφαγε όσους ρώτησαν «μα τι κάνει ο πρόεδρος;». Δεκάδες δημοσιογράφοι, ακτιβιστές, πολιτικοί της αντιπολίτευσης δολοφονήθηκαν και όσοι γλίτωσαν σπάνε πάγους κάπου στη Σιβηρία. Τώρα έχουν σειρά οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων, αφού τροποποιήθηκε ο ποινικός κώδικας και «κάθε άτομο που διαδίδει τις “ψευδείς ειδήσεις” γνωρίζει ότι είναι ψευδείς και ότι δημιουργούν κοινωνικά επικίνδυνες συνέπειες, τιμωρείται με 15 χρόνια φυλάκιση».

Να σημειώσουμε ότι για το καθεστώς είναι «ψευδής είδηση» η αναφορά περί «πολέμου» ή «εισβολής» στην Ουκρανία. Η καθεστωτική αλήθεια είναι πως γίνεται μια «ειδική επιχείρηση». Χιλιάδες διαδηλωτές έχουν συλληφθεί διότι έγραφαν στα πλακάτ τους fake news, όπως «σταματήστε τον πόλεμο στην Ουκρανία». Πόλεμος; Ποιος πόλεμος; «Ειδική επιχείρηση» είπαμε. Να σημειώσουμε ότι σε ρεπορτάζ του BBC στους δρόμους της Μόσχας υπήρχαν Ρώσοι πολίτες που δεν πίστευαν ότι πολιορκείται το Κίεβο.

Αν το νέο νομοθέτημα του καθεστώτος Πούτιν, ότι «κάθε άτομο που διαδίδει τις “ψευδείς ειδήσεις” γνωρίζει ότι είναι ψευδείς και ότι δημιουργούν κοινωνικά επικίνδυνες συνέπειες, τιμωρείται με 15 χρόνια φυλάκιση», θυμίζει κάτι, δεν είναι τυχαίο. Συμβαίνει και στις καλύτερες χώρες που θεωρούνται δημοκρατικές, ψηφίζεται και από κυβερνήσεις που νομίζουν ότι είναι φιλελεύθερες.

Το νέο άρθρο 191 του δικού μας Ποινικού Κώδικα προβλέπει ότι «όποιος δημόσια ή μέσω του Διαδικτύου διαδίδει ή διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις, που είναι ικανές να προκαλέσουν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες ή να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην εθνική οικονομία, στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή στη δημόσια υγεία, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και χρηματική ποινή…».

Εντάξει! Δεν φτάσαμε στα μεγαλεία του «τσάρου», με τις 15ετείς φυλακίσεις, αλλά με τη φόρα των «αυστηροποιήσεων» που έχει πάρει ο ημέτερος υπουργός Δικαιοσύνης όλα είναι πιθανά. Αν τα πρωινάδικα της τηλεόρασης εκφράσουν τον αποτροπιασμό τους για τα fake news, ο κ. Κώστας Τσιάρας είναι έτοιμος να ανταποκριθεί…

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *