Η Εκκλησία δεν συγκυβερνά

Η Εκκλησία δεν συγκυβερνά

Σάκης  Μουμτζής

Έχουν οι ιεράρχες στις τάξεις τους ένα σημαντικό αριθμό προσβληθέντων από τον κορονοϊό, ενώ κάποιοι εξ αυτών «εκοιμήθησαν». Αυτό το γεγονός δεν τους συνέτισε και επιμένουν πεισματικά να ανοίξουν τους ναούς την ημέρα των Θεοφανείων, στέλνοντας μάλιστα και την σχετική εγκύκλιο.

Αυτή η εμμονή των ιεραρχών είναι διπλά επιλήψιμη. Πρώτον, γιατί δεν πειθαρχούν σε μιαν έκτακτη κυβερνητική απόφαση και δεύτερον, γιατί οι πιστοί είναι ως επί το πλείστον ηλικιωμένοι, που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Από την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου προκύπτει και κάτι άλλο. Οι ιεράρχες νομίζουν πως συγκυβερνούν. Γιατί, τι άλλο σημαίνει αυτό το «δεν συναινούμε»; Κάποιος να τους ενημερώσει πως στα δημοκρατικά πολιτεύματα τις αποφάσεις τις λαμβάνουν οι κυβερνήσεις που εκλέγονται από τον λαό, και οι πολίτες και οι κάθε μορφής συλλογικότητες, όσο θεία αποστολή και να έχουν, οφείλουν να πειθαρχούν. Με απλά λόγια η Ιερά Σύνοδος δεν είναι συνεταίρος της κυβέρνησης. Της κάθε κυβέρνησης. Μπορεί και πρέπει οι κυβερνήσεις να συζητούν μαζί της, αλλά τελικά αυτές αποφασίζουν. Εκτροπές του σχετικά πρόσφατου παρελθόντος ας μείνουν στην άκρη.

Αντιλαμβάνομαι τον αντίλογο. Οι ιεράρχες υποστηρίζουν πως έκαναν μια συμφωνία με την κυβέρνηση για την εορταστική περίοδο και θέλουν να τηρηθεί και κατά την ημέρα των Θεοφανείων. Η κυβέρνηση όμως έχοντας μπροστά της κάποιες ανησυχητικές ενδείξεις και φοβούμενη μιαν υποτροπή, προχώρησε, ως γνωστόν, σε lockdown. Έχει, εκ της θέσεως της, καλύτερη εικόνα και αυτή είναι υπεύθυνη για ό,τι συμβεί. Ουδείς θα ζητήσει τον λόγο από τους Άγιους Πατέρες, αν αναζωπυρωθεί η πανδημία. Την κυβέρνηση θα κυνηγήσουμε.

Τελικά τι ρόλο παίζουν οι ιεράρχες; Συμμετέχουν στο παιχνίδι της εξουσίας κάνοντας επίδειξη δύναμης; Τους ενδιαφέρει τόσο πολύ το παγκάρι; Αν λάβουμε υπ΄ όψη τούς χιλιάδες ναούς που υπάρχουν σε όλη την επικράτεια δεν είναι αμελητέες οι οικονομικές απώλειες της Εκκλησίας λόγω του lockdown.

Μα, τι να πουν τότε και οι εκατοντάδες χιλιάδες μαγαζάτορες, ανεξαρτήτως μεγέθους, που είδαν τους αισιόδοξους σχεδιασμούς τους για τις γιορτές να ματαιώνονται; Και οι περισσότεροι εξ αυτών δεν έχουν οικονομικές πλάτες σαν αυτές που έχει η Εκκλησία.

Η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε μια εξέγερση των ιεραρχών. Διακυβεύεται το πολιτικό κύρος της, η πολιτική αξιοπιστία της και κυρίως αμφισβητείται η θεσμική πρωτοκαθεδρία της. Από αυτήν την υπόθεση δεν θα βγει κερδισμένη, ούτως ή άλλως. Ας δείξει όμως στην Ιερά Σύνοδο ποιος κυβερνά αυτήν την χώρα.

Στο κάτω-κάτω, μόνον έτσι θα μπορέσει να κοιτάξει στα μάτια όλους αυτούς, που με σημαντικό οικονομικό και ψυχικό κόστος πειθάρχησαν στις αποφάσεις της. Και αυτή είναι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.

Αν συμβιβαστεί με την ανυπακοή της Ιεράς Συνόδου το πολιτικό κόστος που θα καταβάλλει η κυβέρνηση θα είναι ασύγκριτα μεγαλύτερο από το οποιοδήποτε όφελος προσδοκά να έχει ο συμβιβασμός της.

Θα είναι μια πολιτική ήττα.

Πηγή: Liberal

– – –
Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *