Το θεώρημα Σταμπουλή

Το θεώρημα Σταμπουλή

Πάσχος Μανδραβέλης  

Η  κ. Αφροδίτη Σταμπουλή είναι γιατρός και πολιτικός. Σύμφωνα με το βιογραφικό της, «φοιτήτρια συμμετείχα στο κίνημα των καταλήψεων κατά του ν. 815 ενταγμένη στη Β΄ Πανελλαδική και στις Συσπειρώσεις». Είχε κοινοβουλευτική πορεία αντίστοιχη του ΣΥΡΙΖΑ: εξελέγη πρώτη φορά το 2012 και δεν κατάφερε να επανεκλεγεί το 2019. Με άλλα λόγια, οι συμπολίτες της την τίμησαν με την ψήφο τους τρεις φορές…

Τις προάλλες είχε μια αγωνιστική αντιπαράθεση στα κοινωνικά δίκτυα. Εκεί διατύπωσε τον «νόμο Σταμπουλή»: «αριστερός-ή πλούσιος-α είναι άνθρωπος με κοινωνική ευαισθησία (και μερικές φορές φιλοσοφικό στοχασμό), ενώ δεξιός-ά φτωχός-ή είναι ηλίθιος-α και μερικές φορές με προσδοκίες κοινωνικής αναρρίχησης διά του γλειψίματος» (Facebook 17.12.2020).

Λέμε «νόμος Σταμπουλή» όχι γιατί έχει καθολική ισχύ, όπως νομίζαμε ότι είχαν οι νόμοι του Νεύτωνα, αλλά διότι είναι κοινή πεποίθηση στους αγωνιστικώς εγγράμματους της Αριστεράς. Σύμφωνα με τα αξιώματα της Προόδου, η Δεξιά εκπροσωπεί τα συμφέροντα των πλουσίων και μόνο, ενώ η Αριστερά τα συμφέροντα των φτωχών· αν προκύψει «πλούσιος-α αριστερός-ή, είναι άνθρωπος με κοινωνική ευαισθησία και φιλοσοφικό στοχασμό». Συνεπώς, δεξιός, φτωχός δεν μπορεί παρά να είναι ηλίθιος και πάλι καλά να λέμε, διότι στην αλήστου μνήμης ΕΣΣΔ τους βάφτιζαν τρελούς και ξεμπέρδευαν κλείνοντάς τους σε φρενοκομεία.

Το θεώρημα Σταμπουλή όμως παρουσιάζει μερικά ερμηνευτικά προβλήματα της πραγματικότητας ή «ανωμαλίες», όπως τις βάφτισε ο μεγάλος φιλόσοφος της επιστήμης Τόμας Κουν. Με δεδομένο ότι η Αριστερά πατώνει παντού στον κόσμο, σημαίνει ότι οι κοινωνίες είτε απαρτίζονται από πλούσιους είτε από ηλίθιους. Αν απαρτίζονται από πλούσιους, τότε φταίει ο καπιταλισμός της Δεξιάς. Αν απαρτίζονται από ηλίθιους, φταίει η Αριστερά και προπαντός οι αναγνώσεις της πραγματικότητας που κάνει.

Στη «Δομή των επιστημονικών επαναστάσεων» ο Κουν γράφει πως όταν οι δογματικοί του Παραδείγματος, δηλαδή της κυρίαρχης θεωρίας, βλέπουν τις «ανωμαλίες», τις «διορθώνουν», χωρίς να πειραχτεί ο πυρήνας του. Για παράδειγμα: όταν η παρατήρηση διέψευσε την απόλυτη κυκλικότητα στην τροχιά των πλανητών (κατά την πτολεμαϊκή θεωρία), εφευρέθηκαν οι υποτροχιές, οι οποίες επίσης ήταν απόλυτα κυκλικές. Ετσι μπορεί να βλέπαμε τους πλανήτες να κινούνται εκτός του τέλειου κύκλου, αλλά ο πυρήνας της κυκλικότητας διασώθηκε επί εκατονταετίες με τις περίεργες (αλλά πάντως κυκλικές) υποτροχιές.

Οι «υποτροχιές» του αριστερού Παραδείγματος είναι τα μέσα ενημέρωσης. Η τροχιά της Αριστεράς είναι τέλεια (όπως ο κύκλος στη γεωμετρία), αλλά η λίστα Πέτσα την κάνει να φαίνεται ελλειπτική. Επομένως, αν οι φτωχοί συνεχίζουν να προτιμούν τη Δεξιά, δεν μπορεί παρά να είναι ανόητοι. Στοιχειώδες…

Πηγή: Καθημερινή

– – –
Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *